Hiroşima ve Nagasaki: 75. yılında nükleer silahsızlanma hala hayal

Hiroşima ve Nagasaki: Atom bombalarının savaşta kullanılmasının 75. yılında nükleer silahsızlanma hala hayal…

6-9 Ağustos, 2. Dünya Savaşı’nın bitişini getiren Hiroşima ve Nagasaki’ye atom bombası atılmasının 75. yıldönümü. Atom çağını başlatan felakette toplam 220 binden fazla kişi ölmüştü.

6 Ağustos 1945 sabah saat 8:15 civarında Hiroşima semalarında Japonların “B-san” (Bay B) olarak adlandırdıkları dev Amerikan B-29 savaş uçağının bıraktığı bombadan kurtulan Alman misyoner Wilhelm Kleinsorge, üzerinde ölümcül yanıklar oluşan insanların sığındığı nehrin kenarında gördüğü manzarayı şöyle anlatıyor: “Yaralılar sessizdi. Acıdan haykırmak ne kelime, kimse ağlamıyordu bile. Kimse şikayet etmiyordu… Çocuklar bile ağlamıyordu.”

BBC News Türkçe tarafından yapılan numaralı Youtube paylaşımını geçin

Uyarı: Üçüncü tarafların sağladığı içerikte reklam bulunabilir.
BBC News Türkçe tarafından yapılan numaralı Youtube paylaşımının sonu
Cizvit papazı Kleinsorge, atom bombasından bir yıl sonra 1946’da olay yerine gidip bombanın ve radyasyonun yaptığı tahribatı birebir gören ve yazan Amerikalı gazeteci John Hersey’in “Hiroşima” adlı dünyaca ünlü uzun yazısında Hiroşima’da hayatta kalan ve o talihsiz gün ve sonrasında başına gelenleri ona anlatan altı kişiden biridir.

Atom çağını başlatan felaketin yaşandığı o günlerde internet olmasa da Hersey’in insan hikayesini konu alan efsane yazısı viral olur ve milyonlarca kişi tarafından okunur.

Hiroşimalı terzi bir kadın, biri Alman iki rahip, bir sekreter ve iki doktorun bomba düştüğü andan itibaren yaşadıklarını detaylı olarak anlatan haber yazısı, özellikle savaşta karşı saflarda yer alan Japonların ölümcül düşmanlar olduğu inancıyla büyüyen Amerikan toplumunda, bombaladıkları insanların da kendileri gibi hayatlarını sürdürmeye çalışan bireyler olduğunu gösteriyor. Ilgın Yorulmaz / BBC Türkçe Tokyo

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-53671515

2439350cookie-checkHiroşima ve Nagasaki: 75. yılında nükleer silahsızlanma hala hayal

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.