Hitler’in ölümünün 60’ıncı yıldönümü

BBC’de yer alan habere göre ancak altmış yıl sonra bile olayın tam olarak nasıl gerçekleştiği hakkında kuşku besleyenlerin olduğu öne sürüldü.

Adolf Hitler’in ölümü, ilk olarak Hamburg’daki bir Nazi radyo istasyonu tarafından duyurulmuştu. Önce bir saat kadar yas müziği çalan radyo, sonra dinleyicilerine başkomutanın, birliklerinin başında çarpışarak öldüğünü duyurdu.

BBC, Hitler’in intiharını şöyle aktardı:

“Gerçek o kadar romantik değildi oysa. Hitler tabancasını ağzına sokarak ateşlemek suretiyle intihar etmişti.

O gün Hitler’le birlikte sığınakta bulunan görgü tanıkları, Nazi liderin, yanındakilerle vedalaştıktan sonra karısıyla birlikte odasına çekildiğini anlatıyorlar.

Sığınaktakilerden o zaman 28 yaşında olan muhaberat görevlisi Rochus Misch, bir saat kadar sonra odaya girdiğinde Hitler’i masasına yıkılmış, daha sonra siyanür alarak öldüğü anlaşılan karısı Eva Braun’u da yerde onun yanında yatarken gördüğünü anlatıyor.

Muhafızları, Hitler’in cesedini yakmaya karar verdiler. Ama cesedi bulunmadığı için yıllar boyunca Hitler’in gerçekten ölmediği yolunda söylentiler yayılmaya devam etti.

Savaştan dört yıl sonra, Hitler’i gördüklerini iddia edenlerin ifadeleri batılı istihbarat örgütleri tarafından bile ciddiye alındı.

Ama artık tarihçiler, görgü tanıklarının anlatımları ile 1945 de bulunan Hitler’in vasiyetnamesi ve siyasetini savunduğu yazının, Nazi liderin o gün gerçekten intihar ettiğini kuşkuya yer bırakmıyacak şekilde ortaya koyduğunu düşünüyorlar.”

1104900cookie-checkHitler’in ölümünün 60’ıncı yıldönümü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.