Hizbullah davasından 16 müebbet

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya, tutuklu 22 sanık ve avukatları katıldı. 6’sı tutuklu, 1’i gıyabi tutuklu, 2’si tutuksuz yargılanan 9 sanık ise duruşmaya katılmadı.

İddia makamı, daha önceki duruşmalarda mahkemeye sunulan mütalaayı tekrarladı. Sanıklar ve avukatları son savunmalarını yaptıktan sonra mahkeme karar için ara verdi.

Yaklaşık 12 saat süren duruşma sonunda, mahkeme, aralarında terör örgütü Hizbullah’ın üst düzey sorumlularının bulunduğu sanıklar Edip Gümüş, Cemal Tutar, Fuat Balcı, Abdulkerim Kaya, Mehmet Varol, Mustafa İpek, Mahmut Demir, Kemal Gülşen, Sinan Yakut, Şeyhmus Kinay, Yusuf Beğiç, Mehmet Veysi Özel, Rifat Demir, Mehmet Beşir Acar, Mehmet Tahir Ak ve Mehmet Garip Özer’i, ”’Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin mevcut anayasal düzenini silah zoruyla yıkarak, yerine şer’i esaslara dayalı İslam devleti kurmayı amaçlamak” suçundan müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme sanıklardan Mehmet Feysel Bozkuş ve Yunus Avcı’ya 14, Fahrettin Özdemir, Mehmet Ezme, İsmail Kınay ve Abdulvahap Ekinci’ye 10, Mehmet Sudan’a 12, Mehmet Nuri Karabulut ile Gazi Kavan’a 6 yıl 3 ay ve Abdulkuddus Yersiz’e 1 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Mahkeme sanıkalar Avcı, Ezme, Kınay ve Ekinci’nin tutuklu kaldıkları süreyi gözönünde buludurarak tahliyelerini kararlaştırdı.

Mahkeme, hakkında yakalama emri bulunan sanıklardan Ejder Arpa ve Cihan Yıldız’ın dava dosyasının ayrılmasına, Fahrettin Duman ve Fehmi Gürsol’un da beraatlerine karar verdi.

Yargılamanın devam ettiği 2004 yılında ölen sanık Turan Arı’nın da davasının düşürülmesi kararlaştırıldı.

Yasa dışı Hizbullah örgütünün lideri Hüseyin Velioğlu’nun 17 Ocak 2000’de İstanbul Beykoz’da hücre evi olarak kullanılan villada çatışma sırasında öldürülmesinden sonra başlatılan Hizbullah operasyonlarında yakalananları kapsayan 31 sanıklı Hizbullah ana davasında, davaya görülmesine başlanmasından 9 yıl sonra karar verildi.

Sanıkların 1990-1999 yılları arasında 165 kişinin öldürüldüğü ve 84 kişinin de yaralandığı toplam 198 silahlı eylem gerçekleştirdikleri iddia edilmişti.

1228730cookie-checkHizbullah davasından 16 müebbet

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.