Hizbullah’a giden konvoyu vurmuş

Times gazetesi, İsrail savaş uçaklarının Suriye topraklarındaki bir hedefe hava saldırısı düzenlemesiyle ilgili ayrıntılı iddialara yer veriyor.

Suriye, İsrail uçaklarının Şam yakınlarındaki bir askeri tesisi vurduğunu öne sürmüştü.

Gazeteye konuşan İsrailli istihbarat yetkilisi ise, Lübnan’daki Hizbullah hareketine malzeme taşıyan askeri bir konvoyun vurulduğunu iddia ediyor. İddiaya göre, söz konusu konvoyda, “uçaksavar füzeleri ve insansız hava araçlarının GPS sistemlerini devre dışı bırakacak elektronik sistemler” taşınıyordu.

Times, 2006’da Hizbullah’la savaşan İsrail’in hava üstünlüğünü azaltacak bu tür malzemelerin geçişine izin vermeyeceğini belirtiyor. Habere göre, İsrail’in esas korkusu ise Suriye’nin elindeki kimyasal silahların Hizbullah’ın eline geçmesi.

İsrail askeri istihbarat şefi Tümgeneral Aviv Koçavi’nin bu kaygıyı iletmek üzere geçen hafta sonu Washington’a gittiğini anlatan istihbarat yetkilisi “Bu silah sistemleriyle ve gelecekteki muhtemel kimyasal silah transferiyle ilgili kaygılarımızı yeniden Amerikalıların önüne koydu” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun güvenlik danışmanını da aynı kaygıları iletmek üzere, Suriye’nin müttefiği Rusya’ya gönderdiği belirtilen haberde, İsrail Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Amir Eşel’in dünkü saldırıdan saatler önce sarf ettiği şu sözleri aktardı:

“Acil tehditleri azaltmak için harekete geçiyoruz ki böylece, savaşlar ortaya çıktığında kazanabileceğimiz koşulları yaratabilelim.”

Daily Telegraph’a konuşan İsrailli bir diplomat, saldırının hedefi konusunda daha açık konuştu. İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik operasyonunun, Hamas’ın savaş kapasitesini altı aylığına düşürmek olduğunu söyleyen diplomat, “Sonraki adım Hizbullah” dedi.

İsrailli diplomat, böylece Hizbullah ve Hamas’ı uzantıları olarak kullanan İran’ın nükleer tesislerini vurmak için “fırsat penceresi” açılacağını dile getirmiş oldu.

Haberde, Hizbullah’ın elinde, kimyasal silah başlığı taşıyabilecek, 16 bin kısa ve uzun menzilli füze bulunduğu tahmini hatırlatıldı.

1372190cookie-checkHizbullah’a giden konvoyu vurmuş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.