Hocalı katliamı kurbanları törenle anıldı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, kentin Hatai semtinde bulunan Hocalı Soykırımı Anıtı önünde düzenlenen törende, anıta çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu. Ardından bakanlar, üst düzey yöneticiler ve yabancı misyon temsilcileri anıta çelenk koydu.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı tören alanı çevresindeki yollar sabah saatlerinden itibaren araç trafiğine kapatılırken, töreni kısıtlı sayıda yerli ve yabancı basın mensubunun izlemesine izin verildi. Aliyev’in tören yerinden ayrılmasından sonra anıt halkın ziyaretine açıldı.

Hocalı katliamı kurbanları, ülke genelinde ve ülke dışında çeşitli toplantı ve etkinliklerle anılıyor.

HOCALI KATLİAMI

SSCB’nin son döneminde Ermenistan’ın Azerbaycan’dan toprak talebiyle başlayan çatışmalar, her iki ülkenin bağımsız olmasıyla savaşa dönüştü.

Ermeni güçleri Ermenistan’da konuşlanmış Rus askeri güçlerinin desteğiyle Azerbaycan topraklarını işgal etmeye başlarken, Azerbaycan Türklerine karşı kıyım ve katliamlar da hız kazandı.

Azerbaycan kaynaklarına göre, Yukarı Karabağ bölgesindeki Hankendi’de konuşlanan Rus 366’ncı motorize alayının desteğindeki Ermeni güçleri, 25 Şubat 1992 gecesi ağır silah ateşi desteğiyle bir süredir kuşatma altında tutulan Hocalı kentine girdi.

Ermeni güçleri, bölgedeki çatışmalar nedeniyle 7 ila 10 bin olarak bilinen nüfusunun 4 bine kadar düştüğü kentteki yaşlı ve çocuklardan oluşan sivil halkı ayrım yapmadan vahşice katlederken, kentten şans eseri kurtulanların ifadeleriyle uygulanan vahşet gün yüzüne çıktı.

Bölgeye belli bir süre sonra girmesine izin verilen yabancı gazetecilerin izlenimleri Batı ve Rus medyasında “tarihte eşi görülmemiş vahşet, gözleri oyulan, derileri yüzülen çocuk ve kadın cesetleri, diri diri yakılan insanlar” gibi ifadelerle yer aldı.

Daha sonra yapılan belirlemeler doğrultusundaki resmi açıklamalara göre, Hocalı’daki katliam sırasında çoğu kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan 613 kişi katledildi, 1275 kişinin esir veya kayıp olduğu kesinleşti.
Ancak söz konusu belirleme çalışması bölgeye ilişkin önceki kayıtlı nüfus ve şans eseri katliamlardan kurtulanların ifadeleri doğrultusunda yapılabildiği için, gerçekte Hocalı’daki katliamda hayatını kaybedenlerin çok daha fazla olabileceği ifade belirtiliyor.

Kayıp olarak bilinenlerin bir bölümünün de katliam kurbanları arasında olduğu öngörülürken, halen Ermeni işgali altında olması nedeniyle bölgede geniş çaplı bir inceleme bugüne kadar yapılamadı.

Yukarı Karabağ bölgesinde yapılan bu katliamlar sırasında bölgedeki Ermeni güçlerinin başında ise bir önceki ve bugünkü Ermenistan cumhurbaşkanları Robert Koçaryan ve Serzh Sarkisyan gibi isimler de yer alıyordu.

1167460cookie-checkHocalı katliamı kurbanları törenle anıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.