Hoşgeldin TELESUR!

Venezüella Cumburbaşkanı Hugo Chavez Frias ve Küba Devlet başkanı Fidel Castro’nun önayak olmasıyla gerçekleşen Televizyon istasyonu tüm Latin Amerika’nın umudu  oldu. TELESUR’un tanıtım filmi, Latin Amerika’dan farklı sesleri bir araya getireceğini, Latin Amerika’yı Latin Amerikalılar’ın gözünden anlatan ve tüm bölgeyi kapsayan bir kanal olacağını vaadetti.


Arjantin Cumhurbaşkanı Kirschner şimdilik Venezuela’nın 2 milyon dolar koyduğu uydu kanalın hisselerinin yüzde yirmisini  alacağını belirtirken Uruguay’ın yeni seçilen sosyalist Cumhurbaşkanı Tabare Vasquez kuruluş masraflarının  yüzde onluk bir kısmını karşılama  sözü verdi.


Kolombiyalı gazeteci ve FARC gerillalarıyla röportajlarıyla tanınan  televizyon enformasyon şefi  Jorge Botero ise Küba haber ajansı Prensa Latina’ya “Kadroların yüzde 30-40’ını hazırladıklarını” açıkladı.


Televizyonun ilk aşamasında 806 nolu uydu yoluyla binlerce uluslararası alıcıya iletilecegini sözlerine ekleyen Botero televizyonun kendine özgü bir yanı olacağını CNN ya da El Cezire ile karşılaştırılmaması gerektiğininı belirtti.


Televizyonun tam yayına Eylül de başlayacağını vurgulayan Botero “Telesur birbirimizi tanımak, birbirimizi kendi gözlerimizle görmek ve buna göre  yapacağımızı ortaya koymak çok önemli olacaktır” dedi.


Genel yönetmen Aram Aharonian da Telesur’u Güney Amerika’nın ilk hegemonya karşıtı medya tasarısı olarak yorumladı.


Bu arada Katar destekli El Cezire televizyonunun Latin Amerika ‘da ilk şubesini Venezuela başkenti  Karakas’a açacağı ve böylece iki televizyon kanalının karşılıklı yardımlaşma içinde olacağı belirtiliyor.Arap ülkeleriningeçenlerde Latin Amerika ülkeleriyle  bir araya gelip kaşılıklı yardım ve dayanışma çağrısında bulunmaları da  yeni bir gelişme olarak ele alındı.


Televizyonun logo ve  simgeleri Casa 4 adlı  genç Kübalı tasarımcılardan oluşan bir ekip tarafından hazırlanıyor.


TELESUR’un CNN, BBC gibi hizmetler sunacak bunların yanı sıra  belgeseller ve filmler de hazırlanacak.Diğer televizyon kanallarından farklı olarak  Latin Amerikan sosyal hareketleri ve bağımsız  yapımcıların çalışmaları da  tanıtılacak.


Televizyon fikri Bolivarcı  seçenek düşüncesi çerçevesinde Venezuela cumhurbaşkanı Huga Chavez’den geldiği açıklandı. Chavez Telesuru ABD hegemonyasına karşı panzehir olarak gördüğünü yaptığı konuşmalarda diye getirmişti.


Şimdiye kadar Venezuela, Arjantin, Uruguay ve Küba tasarıya katıldı şu anda yayını Brezilya Meksika, Ekvador,Kolombiya ve  diğer ülkelere ulaştırmak için çalışılıyor.


 ABD KARŞI ATAKTA


ABD ise “karşıt kanal” tanımlaması yaptığı  TELESUR’a karşı kendi yayınları ile misillemeye hazırlanıyor. Geçen Çarşamba günü ABD Temsilciler Meclisi, Washington yönetimine, Venezuela’ya kendi televizyon ve radyo yayınlarını başlatması için izin verdi.


Floridalı bir Cumhuriyetçi Meclis üyesi, “TELESUR’un ABD aleyhtarı” olarak nitelediği tutum karşısında, ABD’nin Küba’ya yaptığı Marti Radyo televizyonu yayınlarının bir benzerine de burada ihtiyaç duyduğunu savundu. Venezuela lideri Chavez de bu gibi tüm yayınlara izin verilmeyeceğini açıkladı…


TELESUR”un Uruguaylı Genel Müdürü Aram Aharonian BBC’ye yaptığı açıklamada Kongre’nin kararını şaşırtıcı bulduğunu belirtti. Aharonian, “Daha yayına bile başlamadık ama şimdiden aleyhimizde alınmış bir karar var” dedi ve sözlerini “Korkarım gerçekten iyi bir yayıncılık yapmamızdan ve bu şekilde Latin Amerika’yı bütünleştirmemizden çekiniyorlar” diye sürdürdü.


TELESUR yöneticisi, ülkede şu anda kablolu yayın ve uydu yoluyla zaten 50’yi aşkın Amerikan kanalının Venezuela’da izlenebildiğini de belirtti. şimdilik haberler, belgeseller ve Latin Amerika filmleri yayımlamayı ve bir kaç saatlik yayınını gün boyu tekrar etmeyi öngörüyor. Kanal, 24 saatlik program düzenine ise Eylül sonunda geçmeyi hedefliyor.


__________
* Telesur İspanyolca “Güneyin televizyonu” anlamına geliyor.

681430cookie-checkHoşgeldin TELESUR!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.