Hollanda: Dil bilmeyen uyumsuz

Bakan Vogelaar, göreve başlamasının birinci yıl dönümü çerçevesinde Lahey’deki bakanlık binasında Türk basın mensuplarıyla bir araya gelerek, başta uyum olmak üzere yabancılarla ilgili çeşitli konularda görüşlerini dile getirdi.

Vogelaar, uyum konusunun genel olarak bir “sorun” şeklinde görülmesine karşılık, bu alanda iki ayrı gerçeklik olduğunu söyledi.

Hollandalı Bakan, bir tarafta toplumla bütünleşmeyi, uyumu sağlayamamış yabancıların varlığını büyük ölçüde sürdürmelerine karşılık, diğer tarafta bunu başarmış, toplumsal katılımın gereklerini yapabilen, yaşam koşullarını Hollandalılarla büyük ölçüde eşit düzeye getirmiş yabancıların olduğunun bilinmesi gerektiğini kaydetti.

Bu açıdan bakıldığında, çok yakın bir zamana kadar Hollanda’da yüksek eğitime devam eden yabancı öğrenci oranının, yüzde 5 dolayında seyretmesine karşın, uyumdaki başarıya bağlı olarak bugün bu oranın yüzde 12’ye ulaştığını anlatan Vogelaar, bütünleşme için öncelikle Hollandacanın öğrenilmesi gerektiğini vurguladı.

Bakan Vogelaar, bu temel noktadan hareketle uyum için, gerek yeni gelen yabancılar, gerekse daha önce gelmiş olanların dil öğrenimine büyük önem verdiklerini, yabancıların dil öğrenimi için gelecek dört yıl içinde 500 milyon Avroya yakın harcama yapacaklarını anlattı.
Vogelaar, “Topluma katılma, kendini ifade edebilme, yeteneklerini ortaya koyabilme, iş yaşamına katılabilme, hepsi dil öğrenmekten geçiyor” dedi.

Bakan Vogelaar, geçen dönemde uyum programına katılarak sınıflarda Hollandaca öğrenen Türklerin, öğrendiklerini Hollandalı komşularıyla ilişki kurarak geliştirme yoluna gitmediklerinin görüldüğünü, yeni dönemdeki kurslarda, dil öğrenen Türklerin dışarıda bunu kullanabilecekleri olanakları sağlamaya çalışacaklarını da belirtti.

Dil öğrenimi konusunda yabancılara yönelik önümüzdeki günlerde bir kampanya başlatmayı da planladıklarını bildiren Vogelaar, ülkedeki tüm yabancıların başta iş piyasası ve eğitim olmak üzere yaşamın her alanında eşit olanaklardan yararlanmasını istediklerini, bunun da yine uyuma dayandığını ifade etti.

Vogelaar, uyum yasasıyla dil öğrenmek zorunluluğunun Müslüman ülkelerden gelenlere zorunlu kılınırken, neden AB’nin yeni üye ülkelerinden gelenlerle mültecilerden istenmediğine ilişkin bir soruya, onların da Hollandaca öğrenmelerini uyum için zorunlu gördüklerini, ancak AB’nin kendi karar ve uygulamalarının böyle bir zorunluluğa izin vermediğini anlattı.

Bakan Vogelaar, Türk vatandaşlarına resmi işlemlerde uygulanan harçların çok yüksek ve bunun AB Ortaklık hukukuna aykırı olmasıyla ilgili bir soruya ise harçların düşürülmesi konusunda hükümet içinde bir çalışma olmadığını, bu konuda Avrupa Birliği ve yargıdan gelecek karara göre yeni bir düzenlemeye gidilebileceğini kaydetti.

FOTOĞRAF: Hollanda’da göçmen Müslümanlar…

1167520cookie-checkHollanda: Dil bilmeyen uyumsuz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.