HOLLANDA… Karanlıkta Olup Bitenler

Hızla artan kentleşmeden dolayı şehir planlaması, ekonomik kalkınma ve kültürel yönetim gibi konular daha da önem kazanmaya başladı. Bunları iyileştirmeye yönelik faaliyetler gün geçtikçe belediye başkanlarının ve dolayısıyla belediyelerin gündeminde daha da fazla yer almakta.  Ancak aynı amaç doğrultulusunda gerçekleşen birçok farklı faaliyetin durduğu ortak bir an var: gece. 

ADE

Hava karardığında ve çalışma hayatı durduğunda bulunduğum şehirde neler olduğunu hep merak etmişimdir. Hepimiz uykuya daldığımızda güç kimin elinde oluyor? Gelişen gece hayatını kolaylaştırmak için birçok şehirde “Gece Belediye Başkanı” görevi uygulanmakta. Nerden çıktı bu dediğiniz duyar gibiyim. Gelin anlatayım. 

Amsterdam Dans Etkinliği (ADE) her yıl Ekim ayının ortasında, 5 gün boyunca soluksuz bir şekilde devam eden bir elektronik müzik festivali ve konferansı. Bu alanda dünyanın en büyük festivallerinden biri olan ADE, bu yıl yirmi altıncı kez 19 Ekim’de düzenlendi.

ADE konferans

1996 yılında başladığında sadece 3 gün boyunca toplamda 4 farklı yerde düzenlenmesine rağmen artan talep doğrultusunda programda yıllar içinde genişletilmeye gidilmiştir. Gece boyunca devam eden sahne performanslarının yanı sıra gün içinde ise müzik endüstrisiyle ilgili çeşitli söyleyişiler ve atölyeler düzenleniyor. Bu eğitici yanı da ADE’yi alışık olduğumuz müzik festivallerinden farklı kılıyor. 

Bu süreçte gece ve gündüz boyunca toplamda binden fazla etkinliği ve 2 bin 500’den fazla sanatçıyı ağırlıyor. Süpermarketler, mağazalar, barlar ve konser alanları da dahil olmak üzere şehrin her bir yanında 200’ün üstünde mekânda gerçekleşiyor Amsterdam Dans Etkinliği.

Festival-block-optie

ADE, her yıl dünyanın farklı yerlerinden gelen 400 binden fazla insanı bir araya getirmektedir. Bu nedenle de Amsterdam’ı dünyanın en yoğun gece hayatı olan şehirlerinden biri yapmaktadır. 

Peki zaten kalabalıklığıyla meşhur olan Amsterdam, bu 5 gün boyunca artan ziyaretçi sayısıyla nasıl mı güzel ve rahat bir deneyim sağlıyor ziyaretçilerine? İşte tam bu noktada Gece Belediye Başkanı devreye giriyor. Dünyada ilk defa Hollanda’da 2003 yılında ortaya atılan bu konsept, adını Rembrandt’ın ünlü eseri olan “the Night Watch” yani “Gece Devriyesi”nden alıyor. Politika ile doğrudan bağlantılı olmamasına rağmen Amsterdam’ın gece hayatını ve devleti birbirine bağlayan bir güç olmaktadır. 

Bir gece kültürü savunucusu, program yapımcısı ve müzik gazetecisi olan Ramon de Lima, Amsterdam’ın yaratıcı gece endüstrisinin ön saflarında yer almaktadır. Gecenin sözcüsü olarak da tanımlayabileceğimiz bu görevde, iki seneyi aşkın bir süredir Ramon de Lima bulunuyor. De Lima en büyük amacını Amsterdam gece hayatını canlı, ayrımcı olmayan, farklı, ve güvenli bir sahne haline gelmesi olarak tanımlıyor. Güvenlik derken yanlış anlamayın yangın ya da madde kullanımını önlemekten bahsetmiyor. Bu görevin gündüz politikacılarının amacı olduğunu düşünüyor. Onun yerine dans pistindeki herkesin ırkı, kültürü veya cinsel tercihi her ne olursa olsun ayrımcılığa maruz kalmadığı bir atmosfer yaratmak istiyor. 

Ramondelima

Gece Belediye Başkanı Vakfı olan “N8BM A’DAM” ile paralel bir şekilde çalışan de Lima çoğu zaman Belediye Meclisi için bir baş belası olarak görülse de belirlenen hedeflere ulaşmak için doğru tonu yakalayabilen biri özelliğindedir. Gece hayatını politikacıların gündemine getirirken Amsterdam halkının eğlenmesi için her açıdan kapsayıcı ve güvenli bir alan sağlamak vakfın temel hedeflerinden biri. 

Personel eğitimlerinin verilmesinden festivallerle ilgili yeni politikaların geliştirilmesine kadar birçok farklı alanda faaliyet gösteriyor Ramon de Lima. Aynı zamanda da Amsterdam Belediye Başkanı ve Meclis’ine danışmanlık yapıyor zaman zaman. 

Gece, dans ve birçok farklı sosyal aktivite için sonsuz bir alan olmuştur hep. Ama düşündüğümüz zaman geceyi yaşamamızı sağlayan karanlık ise çoğu zaman korku ile bağdaştırılır. Tam da o korku alanını iyileştirmek ve geceyi bir ortak yaşam ve sosyalleşme için kilit olan bir alana dönüştürmekle görevlendirildi Gece Belediye Başkanları. Amsterdam’ı takiben Londra, Paris, Zürih, New York ve Tokyo da kendi Gece Belediye Başkanlarını seçen şehirler arasında. 

Hollanda’nın kendi toplumunun önemli bir parçası olan gece hayatını iyileştirmek ve huzuru sağlamak için olan çabası ortada. Peki Türkiye’de halkın huzurunu sağlamak için konan müzik yasağının getirileri nedir? Bir düşünüyorum, acaba Türkiye’de de Gece Belediye Başkanı olsa nasıl olur diye. Sonra aklıma karanlıktan başka bir şey gelmiyor. Tabii ben nihai yorumu yine de size bırakıyorum…

2647320cookie-checkHOLLANDA… Karanlıkta Olup Bitenler

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.