HOLLANDA… Krallığın Tatili Covid-19’a Takıldı

Eurovision Şarkı Yarışması’nın da bitimiyle Rotterdam sakinleşmişken, havanın bir anda ısınmasıyla tüm şehir sokaklara döküldü. Korona nedeniyle yapılan kısıtlamaların iyice azaldığı bu günlerde pandeminin de varlığı yok olmaya başladı. 

Hal böyleyken tüm şehir tatil havasına büründü. Hâlâ fazlasıyla ütopik gelen bu normalleşme sürecine hızlıca ayak uydurmuş ve favori barlarımızdan biri olan “Bokaal Rotterdam”a oturmuştum arkadaşlarımla. Uzun süredir bir mekânda oturmadığımdan mı yoksa havanın gece 22’de anca kararıyor olmasından mıdır bilinmez uzaklaştım korona gerçekliğinden.

Ertesi gün Rotterdam halkının bu rahatlığının kaynağını aramaya başladım. Öğrendim ki son 14 günde 698 bin nüfuslu bu şehirde toplam vaka sayısı 8 binlere düşmüş. Yani anlayacağınız Rotterdam’da günde ortalama 600 kişi enfekte oluyor. 

Bundan yaklaşık 7 ay önce Rotterdam’da vaka sayıları haftalık 2 bin 500’lere ulaşmıştı. Bu nedenle de devlet, Hollanda’da kısmi bir kısıtlama ilan etmişti. Zaten bu kısıtlamalara ayak uydurmakta zorlanan Hollanda halkı, en ufak bir olaydan devlete karşı gelmeye yer arıyordu. 

Başbakan Mark Rutte, herkese evde kalmayı ve gerekmedikçe seyahat etmemeyi tavsiye ederken Hollanda Kraliyet Ailesinin Yunanistan tatili bardağı taşıran son damla oldu. 16 Ekim tarihinde Hollanda Kralı Willem -Alexander ailesi ile birlikte Yunanistan’da tatil yapmak üzere devletin uçağıyla yola çıkmışlardı. Normalde daha uzun sürmesi planlanan bu tatil gelen birçok eleştiri üzerine ertesi gün sonlanmıştı. 

Olayın ilk başlarında tüm ailenin de ülkeye döndüğü yönünde haberler çıksa da en büyük iki prenses, Amalia ve Alexia, tatillerini salı günü yani gelen yoğun eleştirilerden yaklaşık 4 gün sonra noktalamıştı. Kısıtlamaların tam başladığı dönemde Hollanda Kraliyet Ailesinin Yunanistan’a olan küçük kaçamağı kısa sürede ülkede bir skandal haline gelmişti. 

Bunun üzerine özür amaçlı çektikleri bir videoda Hollanda Kralı insanların güvenini kırmalarının acısını yaşadıklarını belirtiyor. Daha sonrasında da herkesin hata yapabileceğine değinip videoyu sonlandırıyor. 

Bu açıklamanın üstüne sular biraz daha durulmuş olsa da tüm halkın gergin olduğu bir dönemde yapılan bir yanlış olarak kazınıyor Hollandalıların aklına. Anlayacağınız Kraliyet Ailesinin küçük tatil kaçamağı girişimi, onların halkın gözünde olan güvenilirliklerini ciddi bir sekteye uğrattı. 

Her ne kadar çıkan bazı haberler Kraliyet Ailesinin sınırda yakalandıklarını belirten yönde olsa da gerçekler gösteriyor ki toplum ve devlet baskısından dolayı sona ermiş bir tatil aslında. Bu yanıltıcı bilgi de bana 18. yüzyılda Fransa Kraliyet Ailesinin ülkeden kaçış skandalını hatırlattı. Varennes Kraliyet Uçuşu olarak da geçen bu olay, Fransız Devri’nin ortalarında Fransa Kralı 16. Louis ve ailesinin Fransa’dan kaçma girişimini konu alıyor. Paris’ten sonra kaldıkları Versay Sarayı’ndan kimilerine göre başarısız bir kaçış, kimilerine göre de ailesi ile çıktığı bir seyahat olarak kazınmış tarihe aslında. Fransız Kraliyet Ailesinin, bazı sebeplerden ötürü planlanandan uzun süren kaçış planı Avusturya’ya varamadan, Fransa’nın Varennes kasabasında yakalanmalarıyla sona ermiş. Bu kaçış girişiminin arkasında yatan temel neden 16. Louis’in hızla azalan gücünü geri toplamak olsa da bu olay Fransız halkının krallığa duyduğu saygıyı iyice yok etmiştir. Ve en sonunda bu kaçışın da içinde olduğu bazı olaylardan ötürü, kral ve ailesi o dönemin şartlarından dolayı infaz edilmiştir.

Anlayacağınız bir tarafta Covid-19 gerçeğine yakalanmış masum bir tatil kaçamağı diğer tarafta ise zamane yetkilileri tarafından yakalanan bir ülkeden kaçma girişimi… Yüzyıllar farkı olmasına rağmen Kraliyet konseptinin sayılı olması, bu iki olayı birbirine az da olsa bağdaştırmama sebep oldu. Günümüze dönecek olursak, Hollanda Kraliyet Ailesi bu skandalın üzerlerindeki etkisini neredeyse yok etmiş ve toplum açısından yaşam rutine dönmüştür.

 Kısıtlamaların en yoğun olduğu dönemde bile Türkiye ile kıyasladığımızda çok daha az seviyede olan kapanmanın etkisinden halk, haziran ayının gelmesi ile bir anda çıkıverdi. O nedenle aslında çok da iyi anlıyorum insanların bu kadar çabuk ayak uydurmasına bu normalleşme sürecine. Zaten hiçbir zaman kendini kısıtlamayan Hollanda halkı için çok da zor olmasa gerek. 

 

 

2524410cookie-checkHOLLANDA… Krallığın Tatili Covid-19’a Takıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.