Hollanda’da 3 Türk parlamentoda

Hollanda’da dün yapılan genel seçimlerde hiçbir parti tek başına iktidar olabilecek oy çoğunluğuna ulaşamadı. Katılma oranının yüzde 80’in üzerinde gerçekleştiği seçimlerde, merkez sağda yer alan koalisyon partileri ile merkez solda yer alan ana muhalefet Sosyal Demokrat İşçi Partisi oy kaybına uğradı.

Solda Sosyalist Parti ile sağda yabancı düşmanı Özgürlük Partisi en kazançlı partiler oldu. Resmi olmayan kesin sonuçlara göre, Başbakan Jan Peter Balkenende liderliğindeki koalisyonun büyük ortağı Hristiyan Demokrat Parti (CDA) oyların yüzde 26’sını alarak 41 üye ile birinci parti oldu. Ancak CDA, geçen seçime göre üç milletvekili kaybetti.

Koalisyonun ikinci ortağı Liberal Parti (VVD) ise yüzde 14’lük oy oranıyla 22 üye çıkardı ve toplam 6 üye kaybına uğradı. Anamuhalefet Sosyal Demokrat İşçi Partisi seçimlerden ikinci parti konumunda çıkmasına rağmen, geçen seçime göre yüzde 6 oy kaybına uğradı ve toplam 32 milletvekili çıkarabildi. İşçi Partisinin oy oranı ise yüzde 21 olarak gerçekleşti.

3 TÜRK PARLAMENTODA

Seçim sonuçlarına göre, Türk kökenli üç adayın milletvekilliği de kesinleşti. İşçi Partisi’nden Nebahat Albayrak ile Hristiyan Demokrat Parti’den Coşkun Çörüz tekrar milletvekili olurken, Sosyalist Parti’den Saadet Karabulut ilk kez parlamentoya girmeyi başardı. Türk kökenli diğer adayların durumu, tercihli oyların sayımından sonra belli olacak.
 

1141250cookie-checkHollanda’da 3 Türk parlamentoda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.