HOLLANDA’DAN… Kriz göçmen yaşlıları da vurdu

Hollanda hukumeti krizi bahane edip emeklilik yaşını 65 yaşından 67`ye çıkartmak için kolları sıvadı. Mezarda emeklilik anlamına gelecek tasarıya sivil toplum örgütleri karşı çıkıyor. 

Göçün 46. yılını geride bıraktığımız şu günlerde yirmi yaşlarında Hollanda’ya gelip burada yaşlanan gurbetçilerimiz her yıl izine gitme arzusu ile yanıp tutuşsalar da burada kalıcı olduklarını kabullenmeye başladılar.

Bir zamanların genç, dinamik ve çakı gibi göçmen işçileri, ömürlerinin son yıllarında biraz hüzün dolular. Kendilerine karşı vefasızlık yapıldığını düşünen birinci nesil Türkiyeliler, gerek devlet kurumlarından, gerek sosyal hayattan ve gerekse evlatlarından bekledikleri vefayı bulamadıklarından şikayetçiler. 

Onlar şu günlerde artık çocuklarının sahip çıkmaması ve geriye dönme arzularını kalplerinin bir köşesine gömmüş ve hayatlarının geri kalan kısmını kimseye muhtaç olmadan geçirebilme planlarını yapmakla meşgüller. Bu planın başında da, emekli aylıklarıyla geçinmek geliyor.

Verwey-Jonker Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırmada, Hollanda’da 65 yaşını doldurarak emeklilik hakkını elde eden Türkiyeli yaşlıların büyük çoğunluğu , Genel Emeklilik Yasası’ndan (AOW) tam olarak yararlanamadıkları ve bu yüzden yoksulluk sınırında yaşadıkları belirtildi.

Araştırmada, Hollanda’da 1957 yılında kabul edilen Genel Emeklilik Yasası’nın, tam emekli maaşına hak kazanabilmek için, 15-65 yaş arasında Hollanda’da yaşamayı zorunlu kıldığı ve bu durumda olmayan göçmenlerden emekli olanlara, eksik olan her yıl için yüzde 2 kesinti yapılarak emekli maaşı ödendiği belirtildi. Goçmenlerin çoğunun 1960 ve 1970’li yıllarda geldiği için yasadaki 50 yılını dolduramadıklarından dolayı kendi yaşıtı Hollandalılardan 300 Euro daha düşük aylık alıyorlar. Hollandalı bir emekli 1110-1200 Euro emekli aylığı alırken, Türkiyeli yaşlılar 780 ile 890 arasında maaş alıyorlar. 

Hollanda’da halen 200 binin üzerinde göçmen emekli, 50 yıl Hollanda’da bulunmadıkları için eksik emekli maaşı alıyor ve bu sayının 20 binden fazlasını Türkiyeli yaşlılar oluşturuyor. 

Eksik maaş alan emekli sayısı gelecek birkaç yıl içinde en az ikiye katlanacak ve bu kesimin yaşadığı sıkıntılar daha da büyüyecek gibi görünüyor…

1081640cookie-checkHOLLANDA’DAN… Kriz göçmen yaşlıları da vurdu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.