HPV kadınlar kadar erkeklerin de sorunudur!

Prof. Dr. Serkan Deveci (Üroloji uzmanı) – Kadında rahim ağzı kanserine neden olan HPV (Human Papilloma Virus) erkeklerin de sorunudur. Virüs vücudumuza kolaylıkla girer ve yerleşir. Çoğunlukla doğal bağışıklık sistemimiz virüsü elimine eder. Bu durumda hiçbir sağlık problemi ile karşılaşmayız. Ancak bazen virüs hücrelerimize hasar vermeye başlar. Bu durumda ya genital siğiller oluşur veya kansere özellikle de kadında rahim ağzı kanserine yol açar.

HPV kolaylıkla yayılabilme özelliğine sahip güçlü bir virüstür. Hemen hepimiz yaşamımızın bir bölümünde bu virüsün herhangi bir tipi ile enfekte olma riski ile karşı karşıyayız. 

Bu virüsün yaptığı en ciddi hastalık kansere sebep olmasıdır. Kadında spesifik olarak rahim ağzı kanserine yol açar. Erkek bu durumda kadına virüsü taşıyan kişi olarak önemlidir. Erkekte ise penis kanserine neden olabilir. 

HPV erkekte siğillerle kendine belli eder. Siğiller genital bölgede yüzeyden kabarık veya düz, küçük ya da büyük ya da birleşip karnabahar şeklinde görünümde saptanabilir. Genital siğillerin varsa doktorunuzla tedavi seçeneklerini konuşup kolaylıkla tedavi olabilirsiniz.  

HPV kirli tuvaletlerden bulaşmaz. HPV kucaklaşma veya el sıkışma ile bulaşmaz. Yüzme havuzundan ya da denizden de bulaşmaz. Besin yoluyla yediklerimizden içtiklerimizden veya kötü hijyen nedeni ile de bulaşmaz. 

Bu virüs insandan insana cilt teması yoluyla özellikle de cinsel temas yoluyla bulaşır. Cildimizin üst tabakasında yer alan gözeneklerden temas yoluyla kolaylıkla insandan insana geçer.

Böylesine güçlü bir virüsten korunma yolları da vardır. İlki ve en kolayı kondom kullanımıdır. Kondom kullanımı %100 koruyucu değildir. Ancak enfekte olma riskini azaltacaktır. Kadınlar belli zaman aralıklarında yaptıracakları pap smear- pap testleri ile rahim ağızlarında kansere yol açabilecek HPV olup olmadığını öğrenebilirler. En etkili korunma yöntemi ise aşıdır. Uygun zamanda yapılacak aşı en tehlikeli 9 tip HPV’ ye karşı korunma sağlayacaktır. Aşı erken yaşlarda yapılmalıdır. Erken yaşlarda yapılmadıysa sonraki yaşlarda da yapılabilir. Sadece kadınlar değil erkekler de aşılanabilir. Virüsle temas sonrasında da aşı yapılabilir. Aşı etkili ve güvenlidir. Aşı sadece aşılananı değil eşini yani hayattaki en değerli varlığını da koruyacaktır. 

_______________________

[email protected]

 

2576970cookie-checkHPV kadınlar kadar erkeklerin de sorunudur!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.