Hristofyas 'ikili' dedi 'tek' tanımı yaptı

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, “Kıbrıs'ta yeni ortaklık devletini kabul etmesinin söz konusu olmadığını” ifade ederek, “Tek egemenliği, bir vatandaşlığı, tek uluslararası temsiliyeti olan tek bir devlet olacak. Kuracağımız iki bölgeli, iki toplumlu federasyonun temeli budur” dedi.


Rum basın haberlerine göre, dün teknik komitelerdeki Rum üyelerin grup başkanlarıyla görüşen Hristofyas, komitelerdeki görüşmelerde görüş birliğine varılan güven yaratıcı önlemlerin çok yakında ilan edilmesinin öngörüldüğünü belirtti.


Kendisine yöneltilen suçlamalara rağmen “ilkeleri savunmaya” devam edeceğini ifade eden Hristofyas, “çetin müzakereler olacağını ve Türkiye'nin tezlerini değiştirmemesi durumunda çözüm olmayacağını” savundu.


“Türkiye kabul edilmez tezlerinden vazgeçmezse Kıbrıs sorununda çözüm olmayacak” diyen Hristofyas, “Devlet tek olacak, tek egemenliği, tek vatandaşlığı, bir uluslararası temsiliyeti olacak. Bizim taraf ortaklıktan söz ediyor. Annan planında öngörüldüğü gibi yeni ortaklıktan değil” ifadesini kullandı.


Hristofyas, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın, 23 Mayıs ortak açıklamasının, Milli Güvenlik Kurulunun, Kıbrıs sorununun iki devlet temelinde çözülmesiyle ilgili 24 nisan tarihli açıklamasından unsurlar içerdiğini dair açıklamasının sorulması üzerine, “MGK açıklaması veya kararıyla örtüşme diye bir şey yoktur. Yeni ortaklıktan Annan planı söz eder. Biz ortaklıktan söz ediyoruz. Yeni ortaklık kelimesinin girmesini kabul etmeyiz” dedi.


“Nasıl bizim tarafta da şu veya bu şekilde yorumlanıyor ise Kıbrıs Türk ve Türk tarafında aynı şey oluyor. Kimileri (KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali) Talat'ı ateşe atmak istiyor. Türkiye Dışişleri Bakanı da söylediklerini, kendi siyasi maksatlarıyla söylüyor” iddiasında bulunan Hristofyas, birlik çağrısında bulundu ve Türk Dışişleri Bakanı'nın açıklamalarının da “birliği hedef aldığını” savundu.


Rum lider, şöyle devam etti:


“Birbirimizle dövüşmekten vazgeçelim, çünkü Türkler bunu istismar etmeye çalışacaklar. Kıbrıs sorunu bitmiş değil. Kıbrıs sorunu açıktır, bir ara çetin müzakereler olacak. Diğer taraf da tezlerimizden kolayca döneceğimizi beklemesin. Türkiye kabul edilemez tezlerini değiştirmez ise Kıbrıs sorununda çözüm olmayacak. Tek egemenliği, bir vatandaşlığı, tek uluslararası temsiliyeti olan tek bir devlet olacak. Kuracağımız iki bölgeli iki toplumlu federasyonun temeli budur. Sorunun çeşitli yönleri birlikte incelenecek. Kıbrıs sorununun çok önemli yönleri üzerinde farklı tez ve görüşlere sahibiz. Daha yeni başladık. Soğukkanlılık, kendine hakim olma ve elbette ilkeleri savunmak gerekecek. Her kimden gelirse gelsin, suçlamalara aldırmadan, ilkeleri savunuyorum.”

708130cookie-checkHristofyas 'ikili' dedi 'tek' tanımı yaptı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.