Hristofyas: Çözümün anahtarı Türkiye

Hristofyas, düzenlediği basın toplantısında, “halka Kıbrıs sorununa mutlaka çözüm bulunacağını söylemediklerini” ifade ederek, “Türkiye anlayış gösterir, politikasını ve tavrını değiştirirse Kıbrıs sorununa çözüm bulunacağını” ileri sürdü.

Rum radyosunun haberine göre, basın toplantısında, Rum hükümetinin bir yıllık icraatları ile Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri değerlendiren Hristofyas, “amaçlarının Kıbrıs sorununa, BM’nin ilgili kararlarında da belirtildiği üzere siyasi eşitliğe sahip olacak iki kesimli, iki toplumlu bir federasyon çerçevesinde çözüm bulunması olduğunu” kaydetti.

Hristofyas, bulunacak çözümün, “işgal” olarak nitelediği adadaki mevcut durumu sona erdirecek, “ülkeyi, halkı, ekonomiyi ve kurumları yeniden birleştirecek, adil, yaşayabilir ve işler bir çözüm olması” gerektiğini söyledi.

Rum lider, “Kıbrıs sorunundaki politikalarının, sorunun bütünlüklü çözümü konusunda rol oynayan ya da oynayabilecek iç ve dış tüm unsurların harekete geçirilmesi ve işbirliğinde bulunması olduğunu” belirtti.

“ANNAN PLANI REFERANDUMU İLE FIRLATILDIĞIMIZ KÖŞEDEN ÇIKTIK”

Kıbrıs Rum yönetiminin, “2004 yılında gerçekleştirilen Annan Planı referandumunun ardından belirli çevrelerin kendisini adaletsiz bir şekilde fırlattığı köşeden çıktığını” ifade eden Hristofyas, “inisiyatifin şu an ‘Kıbrıs cumhuriyeti’nin ellerinde olduğunu” ileri sürdü.

Rum hükümetinin Kıbrıs sorunundaki ilk hedefinin, “durgunluk ve çıkmazlara son verilmesi” olduğunu, çünkü bunun “taksim” politikasına hizmet ettiğini ileri süren Hristofyas, “bunun da başarıldığını, iki toplumun çok uzun bir aradan sonra doğrudan müzakerelere yeniden başladığını” ifade etti.

İkinci hedefin, Kıbrıs sorununun çözüm esaslarının yeniden şekillendirilmesi ve iki toplum arasında müzakerelerin başlaması olduğunu kaydeden Hristofyas, bunun da yerine getirildiğini belirtti.

Dimitris Hristofyas, Rum hükümetinin Kıbrıs sorunundaki üçüncü hedefinin ise, “çözüm için işbirliği yapması amacıyla uluslararası camianın Türkiye’ye yönelik harekete geçmesi olduğunu” söyledi. Avrupa Birliği’nin bu konudaki rolüne değinen Hristofyas, AB’nin, “Türkiye’nin katılım müzakereleri arka planında, Türk politikasının değişmesine ilişkin çabalarda önemli rol oynayabileceğini” savundu.

Hristofyas, Kıbrıs müzakerelerine devam etme ve müzakereleri sonuna kadar götürmeye dair kararlılığını da ifade etti.

1190340cookie-checkHristofyas: Çözümün anahtarı Türkiye

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.