‘Hürriyet sigortamı yatırmadı’ davası 15 Ekim’de

Eskioğlu, Hürriyet’in ekonomi servisinde muhabir olarak 1998-2000 yılları arasında 22 ay boyunca tam gün olarak çalışmasına karşın sigorta primlerinin yatırılmadığı için emekli olamadığını öne sürerek Hürriyet işvereni aleyhine dava açmıştı.

Davanın geçen yılki duruşmasında işveren şahidi olarak hakim karşısına çıkan Ekonomi Servisi Müdürü ve Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkanvekili Vahap Munyar, “davacının dışarıdan telifli çalıştığı ve gazeteye yalnızca haber ve fotoğraflarını getirmek için uğradığı” ifadesini vermişti. İşveren şahitlerinden Emre Özpeynirci de davacının “stajyer” olduğunu, Nurten Erk de “telifli” olduğunu öne sürmüştü.

Eskioğlu, “Eğer davayı kazanırsam işveren şahidi olarak mahkemeye yanılttığı kesinleşecek eski iş arkadaşlarımı tekrar hakimin karşısına çıkaracağım” dedi.

Hürriyet Ekonomi Müdürü ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkan Vekili Vahap Munyar, işveren şahidi olarak geldiği mahkemede Eskioğlu’nun haber ve fotoğraflarını dışarıdan getirdiğini söyleyerek sigortalık bir durum olmadığını söylemişti… Eskioğlu da, TGC’ye başvurarak Munyar’ın bu tavrından dolayı TGC’deki başkan vekilliği ve üyeliğinin düşürülmesini istemişti.

MALİYE DUYARSIZ

Eski Hürriyet muhabiri, Hürriyet’te gazetecilerin sömürüsüne karşı Maliye Bakanlığı ve meslek örgütlerinin duyarsız kaldığını öne sürerek şunları söyledi:

“İşveren tanığı olarak bana karşı mahkemede ifade veren eski iş arkadaşlarım da içinde olmak üzere pek çok çalışan aylarca belki de yıllarca sigorta yapılmasını beklemiş ve yasal sürede sigortaları yapılmamıştır. Ücretlerin bir bölümü hâlâ ‘telif’ olarak yazılarak sosyal haklardan arındırılmakta ve işveren bu yöntemle yıllardır vergi kaçırmayı sürdürmektedir. İşe yeni başlayan ‘kadrosuz’ bir gazetecinin ücreti İnsan Hakları Bildirgesi´ndeki ‘insanlık onuruna uygun bir yasayış sağlamaktaktan’ çok uzaktır. Gazetede sendika kapı dışarı edilmiş¸ bir daha girmemesi için de bütün delikler sıkı sıkıya kapatılmıştır…”

Eskioğlu, gündemdeki vergi cezası tartışmalarında meslektaşlarının durması gereken yer konusunda da şöyle konuştu:

“AKP Grubu ile Doğan Medya Grubu arasında son günlerde yaşananlar asla ve asla bir basın özgürlüğü kavgası değil, yalnızca çıkar çatışması ve değişen güç dengesinin sancılarıdır. Bu kavgada biz gazetecilerin durması gereken yer ise kendi sosyal haklarımızı en azından Avrupa standartlarına genişletmek, iktidara ve patronlara karşı gerçek basın özgürlüğünü kazanmaktır. Ne yazık ki hepsi ‘paravan’ olan basın meslek örgütlerinden bize hayır yok. Kendi göbeğimizi kendimiz kesmek zorundayız…”

AİHM’E KADAR YOLU VAR…

Gazeteci Eskioğlu, kendisini desteklemek isteyen meslektaşlarını İstanbul Bakırköy 3’ncü İş Mahkemesi’nde 15 Ekim saat 10’da devam edecek duruşmaya katılmalarını isteyerek, Hürriyet gazetesine açtığı davayı kaybetme durumunda iç hukukun tüketildiği gerekcesiyle AİHM’e gideceğini söyledi.

Eskioğlu, Türkiye’de görev yapan yabancı gazetecilere de birer mektup yazarak Hürriyet’teki sömürüyü anlattığını ve duruşmaya davet ettiğini sözlerine ekledi.

1496910cookie-check‘Hürriyet sigortamı yatırmadı’ davası 15 Ekim’de

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.