Hukuk kurumları: İnsan haklarını her koşulda savunan baroların yanındayız

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın nefret suçu içeren sözlerini eleştirdiği için Ankara ve Diyarbakır barolarına soruşturma açılmasına 12 hukuk kurumu ortak açıklamayla tepki gösterdi.

Hukuk kurumları, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın sözlerini, Anayasa ve uluslararası sözleşmeler bağlamında eleştiren açıklamaları nedeniyle Ankara ve Diyarbakır Baroları hakkında soruşturma açılmasına tepki gösterdi. Barolarla dayanışma içinde olduklarını ifade eden hukuk örgütleri, siyasi iktidarın avukatlık mesleğine ve barolara müdahalesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

“CUMHURBAŞKANI VE ADALET BAKANI LAİKLİK İLKESİNİ İHLAL ETMİŞTİR”
Hukuk kurumları, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın sözlerini eleştiren açıklamaları nedeniyle Ankara ve Diyarbakır Baroları hakkında soruşturma açılmasına tepki gösterdi. Avukat Hakları Grubu, Avukat Hareketi, Avukatlar Sendikası, Çağdaş Avukatlar Grubu (ÇAG), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, Demokrasi İçin Hukukçular, Hukukta Sol Tavır Derneği, Katılımcı Avukatlar (KAV), Kartal Hukukçular Derneği, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar (ÖDAV) ve Sosyal Hukuk’un yaptığı ortak yazılı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın eşcinsellik, nikahsız beraberlik ve HIV taşıyıcıları için sarfettiği sözlerin bu toplumsal gruplarla ilgili ayrımcılık ve nefret söylemi içerdiğine dikkat çekildi.

Adalet Bakanı ve Cumhurbaşkanı’nın da Erbaş’ı savunan beyanlarının aynı zamanda yargıya talimat niteliğinde olduğunu belirten hukuk örgütleri, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Cumhurbaşkanı ve Adalet Bakanının aynı söylemi savunmuş olması, temel insan haklarını olduğu kadar demokratik devletin en önemli temellerinden biri olan laiklik ilkesini de ağır bir şekilde ihlal etmiştir.

Baroların, Avukatlık Kanunu 76. maddesi uyarınca, insan haklarını ve hukuk devleti ilkesini korumak için her türlü girişimde bulunmaları hem yetkileri, hem de sorumluluklarıdır. Her kurumu bağlayıcı nitelikteki Anayasanın 2, 10 ve 136. maddeleri, AİHS 13. maddesi ve İstanbul Sözleşmesi gereğince, hangi nedenle olursa olsun, devleti temsil eden hiç kimse, kamu gücünü kullanırken; dinsel nedenlerle belirli toplumsal kesimleri suçlayamaz, hedef gösteremez. Baroların bunu hatırlatması, görevleri gereğidir.”

“BAROLARIN YANINDAYIZ”
Barolara açılan soruşturmaların baroların bağımsızlığına ve dolayısıyla yargı bağımsızlığına müdahale olduğuna dikkat çeken hukuk örgütleri, “TBB başkanının ise Ankara Barosunu itham eden cümleler kurması, avukatlıkla ve demokratik değerlerle en küçük bir bağının kalmadığını gösteren yeni bir adım olmuştur. İnsan haklarını ve Anayasal ilkeleri her koşul altında savunan barolarla dayanışma içinde olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz. Siyasi iktidarın avukatlık mesleğine ve barolara müdahalesine izin vermeyeceğiz. Hukuksuz soruşturmalara karşı baroların yanındayız” ifadelerini kullandı. (İstanbul/EVRENSEL)

2411730cookie-checkHukuk kurumları: İnsan haklarını her koşulda savunan baroların yanındayız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.