Hukukçular: Kavala’ya gözaltı hukukla açıklanamaz

Yargılandığı Gezi Davasında tahliye kararı alan Osman Kavala hakkında, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Hukukçular kararı Evrensel’e değerlendirdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, tahliye edilmesi beklenen Osman Kavala, 15 Temmuz soruşturması kapsamında yeniden gözaltına alındı. 840 gündür Gezi Davası kapsamında tutuklu bulunan Kavala bugün görülen davada beraat etmiş ve tahliyesine karar verilmişti. Osman Kavala’nın Avukatı İlkan Koyuncu, Silivri Cezaevinden adliyeye gittiğini ve kararı öğrenmeye çalıştıklarını söyledi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz ise “Hukukla tüm bu olan bitenleri açıklamak mümkün değil” dedi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünde gözaltında tutulan Kavala’nın 24 saatlik gözaltı süresi içerisinde Çağlayan Adliyesine sevk edilmesi bekleniyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Osman Kavala hakkında, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltı kararı verildi. Başsavcılık açıklamasında, Gezi Parkı direnişiyle ilgili 19 Şubat 2019 tarihinde kamu davası açıldığı ve İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesinin 18 Şubat tarihli kararıyla sanıkların beraatine ve tutuklu sanık Osman Kavala’nın tahliyesine karar verildiği anımsatıldı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Anılan kararın bozulması talebiyle ilgili mahkemeye süre tutum dilekçesi verilmiş olup, kararın gerekçesinin yazılmasını müteakip, Cumhuriyet Başsavcılığımızca istinaf kanun yoluna başvurulacaktır. Yargılama sonucunda tahliyesine karar verilen sanık Kavala hakkında, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Başsavcılığımızca yürütülen bir başka soruşturma kapsamında, TCK’nın 309. maddesi uyarınca Anayasal Düzeni Bozmaya Teşebbüs suçundan ayrıca gözaltı kararı verilmiştir.”

KAVALA’NIN AVUKATI İLKAN KOYUNCU: AÇIKLANAMAZ BU KARAR
Osman Kavala’nın Avukatı İlkan Koyuncu Silivri Cezaevinden adliyeye gittiğini söyledi. Koyuncu, “Biz de öğrenmeye çalışıyoruz. Açıklanamaz bu karar, açıklanacak bir şey yok, belli” dedi.

PROF. DR. YAMAN AKDENİZ: HUKUK İLE AÇIKLANAMAZ
Gözaltı kararını Evrensel’e değerlendiren Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, yaşananların hukuk ile açıklanamayacağını söyledi.

Akdeniz, “Kavala’ya uygulanan taktik yeni değil. Benzer bir senaryo Atilla Taş ve Murat Aksoy için de uygulanmış, tahliye edilmelerine rağmen salıverilmeden Silivri’de tekrardan tutuklanmışlardı. Şimdi Gezi protestoları ve tepkilerinden ve AİHM baskısından kurtulan iktidar, bu sefer 15 Temmuz kartını kullanarak tekrardan Osman Kavala’nın gözaltına alınması ve akabinde de tutuklanmasını sağlamış olacak. Sonuçta bugün beraat kararını veren yargımız ne kadar bağımsız ise, gözaltı kararını veren savcılık da o kadar bağımsız. Hukukla tüm bu olan bitenleri açıklamak mümkün değil” diye konuştu.

PEKİN: BİRİLERİ İNSANLARIN HAYATLARIYLA OYNUYOR
Gezi davası kapsamında yargılanarak bugün beraat eden Ali Hakan Altınay’ın Avukatı Tora Pekin, Osman Kavala’nın gözaltına alınmasına adeta isyan etti. Pekin, “Bugün ortaya çıktı ki; İstanbul Başsavcısı, eğer Osman Kavala tahliye olursa diye elinde 3,5 yıl önce olmuş bir olaya dair (15 Temmuz Darbe Girişimi) bir dosyayı hazır bekletiyormuş. Kavala tahliye oldu zuladaki dosya devreye girdi. İki yıldır zaten hapiste olan birine, bu iki yıl boyunca niye işlem yapılmadığını, neden düşmana pusu kurar gibi beklendiğini, elbette birileri başsavcı İrfan Fidan’a soracaktır, sormalı. Hukuk dışı ve siyasal amaçlı tutuklamalar bugün yargının alameti farikası haline geldi ve bu Türkiye yargısının utancıdır. Kimsenin insanların hayatlarıyla bu şekilde oynamaya hakkı ve yetkisi yok” diye konuştu.

“KARAR HUKUK DIŞIDIR”
MA’nın haberine göre; hukukun dışına çıkıldığını belirten Gezi davası avukatlarından Tora Pekin ise, “Hukuku bir yorum yapmak çok mümkün değil. Hukukla işlevini tamamen kesmiş İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı hukukla tamamen bağını koparmış. Yani bugünkü beraat kararının ardından derhal böyle harekete geçerek 2 yıldır da tutuklu Osman Kavala niçin tahliye olacağı günü bekledin?” diye sordu.

Dosyanın bugün kullanılmak için elde bekletildiğini ifade eden Pekin, şunları söyledi: “Yani bu süreçte gezi davasında alınan tek bir karar bugünkü beraat kararıdır. Onun dışında alınmış olan hiçbir hukuki karar, işlem zaten yok. Bugünkü yargılamada baştan aşağı hukuk dışıydı ama sonucu itibarıyla tek doğru karar beraat kararıydı. Şimdi bu yeni gözaltı kararı da aynı şekilde hukuksuz bir karar olarak gözüküyor, bas bas bağırıyor.” Meltem AKYOL / EVRENSEL İstanbul

2387530cookie-checkHukukçular: Kavala’ya gözaltı hukukla açıklanamaz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.