Hükümetin kamu emekçisine teklifinden sefalet zammı çıktı

Hükümet, kamudaki toplu sözleşme görüşmelerinde zam teklifini 2022’nin ilk 6 ayı için yüzde 5, 2023 yılı için yüzde 6 enflasyon farkı + yüzde 6 enflasyon farkı olarak açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamudaki toplu sözleşme görüşmelerindeki teklifini “2022’nin ilk 6 ayı için yüzde 5, 2023 yılı için yüzde 6 enflasyon farkı + yüzde 6 enflasyon farkı önerisinde bulunuyoruz” sözleriyle açıkladı

Yetkili konfederasyon Memur-Sen, 6. dönem toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında kamu emekçileri için 600 TL seyyanen zam, 2022 için yüzde 21, 2023 için ise yüzde 17 zam talep ediyor.

SEFALET ZAMMI TEKLİF EDİLDİ
Kamuda 6 milyona yakın emekçiyi ve emekliyi ilgilendiren 6. dönem toplu sözleşme görüşmelerinde hükümet zam teklifini açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamuoyuna yaptığı açıklamada teklifin “2022’nin ilk 6 ayı için yüzde 5, 2023 yılı için yüzde 6 enflasyon farkı + yüzde 6 enflasyon farkı önerisinde bulunuyoruz” olduğunu söyledi.

MEMUR SEN: BU TEKLİF YENİ BİR TEKLİFİ ZORUNLU KILIYOR
Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, hükümetin teklifinin açıklanmasının ardından yaptığı değerlendirmede “Bu rakamlar beklentimizi karşılamıyor, tatmin etmiyor. Hükümetin bu teklifi, yeni bir teklif yapılmasını zorunlu kılmıştır. Keşke özlük haklarımız içerisinde olsaydı, bayram ikramiyesi de olsaydı, keşke refah payı net ifade edilseydi. Yüzde 26’nın üzerinde bir enflasyon söz konusu. 11 ayda simit bile yüzde 28 arttı” dedi.

Yalçın, Memur Sen’in Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında hükümetin teklifini değerlendireceklerini söyledi.

KESK: BU TEKLİF PAZARLIK KONUSU BİLE OLAMAZ
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), hükümetin teklifine tepki gösterdi ve bu teklifin pazarlık konusu bile olamayacak kadar düşük olduğunu belirtti.

KESK’in Twitter hesabından yapılan açıklamada “Hükümet 2022 yılı ilk altı ayı için %5 +enflasyon farkı, ikinci altı ay için %6+enflasyon farkı, 2023 yılı için %6+6 ve enflasyon farkı teklif etti, bu teklif kabul edilemez. Gerçek enflasyonun %45’leri bulduğu bir dönemde bu teklif pazarlık konusu dahi olamaz” ifadeleri kullanıldı.

MEMUR MAAŞINDAKİ ERİME DURMUYOR!
2012 yılından beri Orta Vadeli Mali Planlarda enflasyon hedefi yüzde 5 iken aynı dönemde ortalama enflasyon yıllık yüzde 12 olarak gerçekleşti. Yani gerçekleşen enflasyon hedef enflasyonun yaklaşık 2.5 katı oluyor. Geçtiğimiz dönem imzalanan toplu sözleşme gereği 2020 yılı için memurlara yüzde 4+4 zam yapılmıştı. Enflasyon farkları da eklendiğinde memurlara geçen yıl toplam yüzde 11.56 zam yapıldı ama resmi enflasyon yüzde 14.6 oldu. Ki TÜİK rakamlarının gerçeği yansıtmadığına dair tartışmalar sık yapılmıştı. Resmi enflasyona göre bile 2020 yılında memur maaşları yüzde 3 eridi. Bu yıl ise yüzde 3+3 zam öngörülmüştü, şu anda yıllık enflasyon yüzde 18.95 olarak açıklandı. Yani memur maaşları hızla eriyor.

EMEKÇİ 54 DOLAR VEYA 60 AVRO KAYBETTİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba bu ay içinde sonlanacak toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde memurların bir yıllık kaybını açıkladı. 2020 yılında 4 bin 230 TL en düşük memur maaşı ile 618 dolar alınabiliyordu. Temmuz zammı ile birlikte en düşük memur maaşı 4 bin 880 TL oldu ancak alınan dolar miktarı düştü. Öyle ki en düşük memur maaşı ile şu an 564 dolar alınabiliyor. Yine geçtiğimiz yıl en düşük memur maaşı ile 540 avro alınabilirken, bu yıl zamla birlikte en düşük memur maaşı ile sadece 480 avro alınabiliyor.

MEMUR, EVİNE YENİ BİR EŞYA ALAMIYOR
Türkiye’de kamu emekçilerinin yüzde 70’inden fazlası yoksulluk sınırı altında maaş alıyor. Üstelik TÜİK verilerinin gerçek enflasyonu yansıtmadığı da her geçen gün rakamlarla ortaya çıkıyor. TÜİK verilerine göre enflasyon 18.95 olarak açıklanmasına rağmen gıda oranlarında yaşanan artış bu sayının oldukça üstünde.

Yoksulluk sınırı son bir yılda 1619 TL artarken, en düşük memur maaşındaki artış ise yüzde 8.45 zam ile 550 TL oldu. Yoksulluk sınırı en düşük memur maaşından 1069 TL daha fazla arttı.

TÜİK verilerine göre Türkiye’de 48 milyon vatandaş, eskimiş mobilyalarını ve ev eşyalarını yenileyemiyor.

Memur maaşları yoksulluk sınırı altında olduğu için, yıllardır kamu hizmeti veren bir emekçi aldığı ücretle evinin eşyasını yenileyemiyor.

Temmuz ayı itibariyle toplu sözleşme gereği memur maaşlarına zam oranı yüzde 8.45’te kalırken, sadece tek bir masanın fiyatı yüzde 33, tek bir sandalyenin fiyatı yüzde 40 ve tek bir kanepenin fiyatı ise yüzde 42 oranında arttı.

2539690cookie-checkHükümetin kamu emekçisine teklifinden sefalet zammı çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.