Hükümetin OHAL yetkileri uzadı

Hükümetin OHAL dönemi yetkilerini 2024 Temmuz’una kadar uzatan torba yasa meclisten geçti. Hukukçular ve siyaset bilimciler, siyasetten ekonomiye toplumun her alanında büyük kriz yaşanacağı uyarısı yapıyor.

Siyasi muhalafetin iktidarı Türkiye’yi olağanüstü hal (OHAL) koşullarında seçime götürmekle suçlamasına neden olan torba yasa, TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi.

AKP siyasi muhalefetten, sivil toplum örgütlerinden, hukukçulardan gelen tepkiler üzerine genel kurul görüşmeleri öncesinde teklifte revizyona gitse de, Türkiye’de OHAL koşullarının yerleşik hale getirildiği, seçim güvenliğinin tehlikeye düşürüldüğü, ülkenin her alanda krize sürüklendiği eleştirilerinden kurtulamadı.

Siyasi muhalefet, hukukçular ve siyaset bilimcilere göre meclisten geçen ve hükümetin OHAL yetkilerini 3 yıl daha uzatan düzenleme, 2023 için planlanan milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimi ile 2024’teki belediye seçimlerinin güvenliğini tehlikeye sokacak türden düzenlemeler içeriyor. Tehlikenin bununla da sınırlı kalmadığını söyleyen hukukçular ve siyaset bilimciler, siyasi partilerin demokratik bir ortamda seçim faaliyeti yürütmesinin engelleneceği, toplantı ve gösteri yürüyüşü ile ifade özgürlüğünün doğrudan sınırlandırılacağı tehlikesine işaret ediyor.

Hükümetin 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından, bu girişimin arkasında olduğunu düşündüğü ve “terör örgütü” olarak nitelendirdiği Fethullah Gülen yapılanmasıyla mücadele için 21 Temmuz 2016’da OHAL yönetimini devreye sokulmuştu.

18 Temmuz 2018’de OHAL’i bitirme kararı alan AKP hükümeti yine “terörle mücadele” gerekçesiyle 7145 sayılı Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’u 25 Temmuz 2018’de kabul etti. Kanun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla 31 Temmuz 2018’de onaylanarak yürürlüğe girdi. Türkiye’de tüm toplum kesimlerinin “sürekli OHAL kanunu” olarak nitelendirdiği bu kanunun süresi 31 Temmuz 2021’de sona eriyor. Bu sebepten dolayı yine “terörle mücadele” gerekçe gösterilerek yeni torba yasayla hükümetin OHAL yetkileri 3 yıl daha uzatıldı. Hilal Köylü / Ankara Deutsche Welle Türkçe

HABERİN DEVAMINI LÜTFEN KANAĞI DW’DEN OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ
https://www.dw.com/tr/h%C3%BCk%C3%BCmetin-ohal-yetkileri-uzad%C4%B1/a-58305421

 

2533180cookie-checkHükümetin OHAL yetkileri uzadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.