Hükümetin “U”tanç verici dönüşü

Geçen pazartesi Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, en yüksek gelir grubunun vergisini yüzde 45’ten yüzde 40’a çeken bütçe düzenlemesi teklifinin geri çekildiğini açıkladı. Çiçeği burnundaki başbakan Liz Truss hükümetinin bir kuşağın gördüğü en büyük vergi kesintisi paketini 23 Eylül’de açıklamasının ardından İngiltere ekonomisi büyük bir çalkantıya girmişti.

Başbakan zengini daha zengin yoksulu daha da yoksul eden bu adımını Daily Telegraph’taki makalesinde “45p vergi oranı planını feshetmek, İngiltere ekonomisini yeniden harekete geçirmeye dair büyük planımızın sadece küçük bir parçasıydı” diye savundu. Yani para birilerinde daha çok birikirse daha çok yatırım yapılır, böylece ekonomi büyür işsizlik azalır… Eee bu süreçte altta kalanlar n’olacak? Canı mı çıksın? Liz’e göre “çıkarsa çıksın.” Gelen gideni aratacak gibi dostlar.

İngiltere basını bu geri dönüşün, Liz Truss için “küçük düşürücü” olduğu yorumunu yaptı. İşte basından seçmeler:

Financial Times: “Truss ve Kwarteng’in küçük düşürücü U dönüşü” başlığıyla hükümetin İngiltere ekonomisinin itibarını yeniden kazanması için hükümetin daha fazla adım atması gerektiği savundu.

Guardian: Muhafazakar milletvekillerinin, hükümetin “utanç verici” U dönüşlerinin yarattığı etkinin ardından, sosyal yardım ödemelerinde bir sıkışıklığı önlemek için planlar yaptığını yazdı. Gazete Maliye Bakanı Kwarteng’in normal koşullarda 23 Kasım’da açıklaması beklenen mali planları, daha erken, bu ay sonuna doğru açıklayacağını yazıyor. Partinin bazı kıdemli milletvekillerinin, kamu harcamalarında kesinti yapılması halinde yeniden “isyan çıkabileceği” uyarısında bulundu.

Times: Truss’ın vergi indirimi planından vazgeçmesinin birkaç nedeni var. Birincisi Muhafazakar Parti içindeki kavganın dikkati hükümetin genel ekonomik planından uzaklaştırdığını düşünüyordu. Ama daha büyük motivasyonu ise siyasiydi. Michael Gove’un (Muhafazakar Parti milletvekili) Pazar sabahı Truss’a açıkça karşı çıkmasından sonra başka vekiller de ona katıldı ve bu planı destekleyemeyeceklerini belirtti. Muhafazakar milletvekillerinin endişesi bir kere yara alındığı ve halkın Truss’ı ve partiyi kolay kolay affetmeyeceği.

***

İran’da “Ahlak Polisi”nin öldürdüğü Mahsa Amini ve Ankara’da bürokratlar tarafından katledilen Onur Şener cinayeti vicdanları yaraladı. Bu iki cinayet de münferit değil tam tersine sosyolojik katliamlardır. Bu nedenle herkesin demokrasi, adalet ve insan hakları gibi kavramlara sahip çıkması gerekir. Bu tür olayların önüne geçebilmek için kişinin evrensel hak ve özgürlükleri güvence altına alınmalıdır.

***

Bizim toplumun etkinliklerinden de söz etmek istiyorum. Geçen salı akşamı Tottenham DAY MER’de Aydın Çubukçu’nun “Tanrıları nasıl yarattık” başlıklı söyleşisinin ilk bölümünde “Tanrılar kadınken” anlatıldı. Salon oldukça kalabalıktı ve Çubukçu’nun anlattıkları da etkileyiciydi. DAY MER sayfasından vedeosu izlenebilir. Çubukçu önümüzdeki günlerde yapacağı söyleşinin ikinci bölümünde sanırım tek tanrılı dönemi anlatacak. Başarılı medyacı Fatma Yüksel’in tek kişilik oyunu “Londralı” 16 Ekim Pazar günü 19’da Millfield Tiyatrosu’nda izlenebilecek. Ayrıca toplumda yaşarken heykeli dikilen Kıbrıslı sanatçı Osman Balıkçıoğlu’nun kurduğu “Balıkçıoğlu Kabare Tiyatrosu’nun Elmanın Öteki Yarısı” başlıklı müzikli güldürüsü 23 Ekim Pazar günü saat 15 ve 20’de Edmonton Millfield Tiyatrosu’nda gösterilecek. Hangi dağda kurt öldü bilmem ama TC Kültür ve Turizm Bakanlığı da sponsor olmuş. Bu etkinlikleri kaçırmayın derim…

 

2638600cookie-checkHükümetin “U”tanç verici dönüşü
Önceki haberBirilerin üzerine toprak atılmasın!
Sonraki haberGik-Der: ‘Londra’da yaşayan Türk ve Kürt işçiler sömürüye maruz kalıyor’
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.