Hulus İbrahim’e vefa günü yapıldı

Kıbrıs’ta sendika lideriyken 1958’de Londra’ya sürgün gelen Hulus İbrahim için dostları Londra’da vefa günü düzenledi.

Hulus İbrahim ve ailesinin de katıldığı etkinlik 6 Ocak Cumartesi günü saat 15-18 arasında “630 Green Lanes Haringey N8 0SD” adresindeki Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’nde gerçekleşti.

Kıbrıslı Sanatçılar Platformu (UK), Haringey Cypriot Community Centre, Hackney Cypriot Association, Kıbrıs Demokrasi Derneği, AKEL (UK), Turkish Cypriot Community Association ve CTP (UK)’in ortaklaşa düzenlediği onur günü Kıbrıslı sosyalistleri biraraya getirdi.

Etkinlikten bir gün önce Londra’da toprağa verilen Kıbrıslı sosyalist Hasan Raif’in anısına bir dakikalık saygı duruşu sonrasında sosyalist mücadelede düşen ve ömrünü veren bütün devrimciler saygıyla yâd edildi.

Etkinlikte yapılan kısa konuşmalarda Hulus İbrahim “Kıbrıs emekçilerinin emek, barış ve özgürlük mücadelesi neferi” olarak tanımlanarak, Kıbrıs’ta demokrasi mücadelesine ve Londra’daki topluma katkıları övgüyle anlatıldı.

Hulus İbrahim de katılımcılara teşekkür ederek başladığı konuşmasında Kıbrıs’ta maden grevinden 1950’lerdeki sendikacı katliamlarına, 1958’de Londra Victoria tren istasyonuna ilk adım attığı günden toplum içindeki örgütlü mücadeleye pek çok anısını paylaştı. Katılımcıların ayakta alkışladığı Hulus İbrahim’e etkinliği organize eden kurumlarca teşekkür plaketleri sunuldu.

Vefa gününde Kıbrıslı müzisyen Hamza Irkad kendi derlemesi de içinde olmak üzere müzik dinletisi sundu. Müzisyen Mehmet Raif de babası Hasan Raif’in sağ olsaydı kendisinden mutlaka Hulus İbrahim’in özel gününde gitar çalmasını isteyeceğini belirterek, gitarıyla etkinliğe renk kattı.

HULUS İBRAHİM?

Türk ve Rumların bir zamanlar kardeşçe yaşadığı Kıbrıs’ın güneyinde Leymasol’un Silifke köyünde 7 kardeşin en küçüğü olarak 1931’de doğmuş. Küçük yaşta işçi temsilcisi olan İbrahim, Türk ve Rumların ortakm sendikası PEO başkan yardımcılığına kadar yükselir.

Ada’da 1950’lerin ikinci yarısında sendikacılara yönelik suikastlar başlayınca 1958’de Londra’ya gelmek zorunda kalır. Londra’da da sosyalist müadelesine devam eden İbrahim ancak 1989’da doğduğu topraklara dönebilir.

İbrahim, “Yeniden dünyaya gelsem yine sendikacı olurum, yine işçilerin haklarını ararım” diyor…

2152280cookie-checkHulus İbrahim’e vefa günü yapıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.