İAKM-Cemevi, 10. Alevi Festivali’ni “online” gerçekleştirecek

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi (İAKM-Cemevi), bu yıl Covid – 19 salgını sebebiyle 10. Alevi Festivali’ni online olarak gerçekleştireceğini açıkladı. 14-15 Kasım cumartesi ve pazar günleri saat 14’te başlayacak. Ana teması “Kadın ve Adalet” olan festivale toplum Cemevi-İAKM’nın facebook sayfasını beğenerek katılabilecek. Online olsa da festivalde çok sayıda sanatçı, akademisyen, gazeteci, yazar ve siyasetçinin konuk olacağı duyuruldu.

İAKM-Cemevi’nin açıklaması aynen şöyle:

“BU YIL 10. ALEVİ FESTİVALİ ONLİNE OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLİYOR. HAKK İLE HAKİKATİ GÖRENİZ BUGÜN”

Her canın evine mihman oluyoruz! Online festivalde sizlerle birlikte tüm dünyaya sesleneceğiz. Bu yılki festivalin teması “KADIN ve ADALET” #dokunma #yüzleş

Son 9 yıldır Londra’nın merkezinde, dünyanın ilk Alevi Festivali’ni tüm insanlığa sunan İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi (İAKM), bu yıl Çovid – 19 salgını sebebiyle 10. Alevi Festivali’ni online olarak gerçekleştiriyor.

İAKM, bugüne değin Alevi inancına, kültürüne, felsefesine hizmet amacıyla faaliyet gösteren bir kurumdur. Dünyaya sadece teolojik gözle bakmayan Aleviler, toplumsal sorumluluk gereği bu yılki festivalin ana temasını “Kadın ve Adalet” olarak belirlemiştir. Her geçen gün kadın cinayetlerinin çoğalarak artması sebebiyle, milyonlarca kadın hak arayışlarını sokağa taşımıştır.

Onlarca kadının cinayete kurban gittiği, toplumsal cinsiyet baskısı ile günlük yaşamlarını dahi idame ettiremediği bir zamanda yaşıyoruz. Özgür kadın kimliğine sahip çıkan ve her şekilde savunan Alevilik inancı, her türlü şiddetin karşısında durmuştur. Bu nedenle, kadınların sokakta, toplu taşıma araçlarında, işyerlerinde tacize uğradığı bir dünyada, bu sorunun çözülmesine katkı sunmak, kadın mücadelesini sahiplenmek ve yükseltmek “En_el hak” diyen Aleviler için en önemli ve can alıcı sorumluluktur.

Bunun yanında çağımızın en büyük problemi adalet sorunudur. Kadına şiddet, kadın cinayetleri aynı zamanda bir adalet sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde ve tüm dünyada adalet sisteminin haktan, eşitlikten yana değil, güçlüden yana işlediği gerçeğini maalesef her gün görüyoruz. En yakın tarihte Dersim, Çorum, Maraş, Sivas, Gazi, Suruç, Ankara garı Katliamı ve daha onlarcasında adalet arayan Aleviler, hâlâ bu adaletin sağlandığını görmeyi beklemektedirler. Kadına karşı şiddetin, Alevilere yapılan katliamların, baskıların cezasız kalması, adalet mekanizmasının işletilmemesinden hatta yok edilmesindendir.

Daha önceki festivallerde Aleviler ve Alevilerle birlikte dünyaya sevgi, barış, eşitlik, kardeşlik gözüyle bakan herkesin cemal cemale kaynaştığı, türküler, şarkılar söylediği gelenekselleşmiş Alevi Festivali ile gönülleri birlemişti. Bu yıl online olarak yayınlanacak festivalde çok sayıda değerli sanatçı, akademisyen, gazeteci, yazar ve siyasetçi konuk olacak ve Alevilerin dünyanın evrensel değerlerine uygun düşünce ve eylem dünyasına katkı sunacaklardır.

Pek yakında görüşmek üzere. Sevenlerimiz facebook tan İNGİLTERE ALEVİ KÜLTÜR MERKEZİ VE CEMEVİ sayfasını LİKE yaparak ve you tübe da üye olarak festivalimizi canlı izleme şansına sahip olacaklardır.

Aşk ile…

Zeynel AKDOĞAN (İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi Başkanı)

Sanatçı dostlarımız
ZÜLFÜ LİVANELİ
ERDAL ERZİNCAN
MERCAN ERZİNCAN
ÖZLEM TANER
SUNA ALAN
CANAN SAGAR
MOĞOLLAR
PETRA
SIVAN PERVER
OZAN EMEKÇİ
NİYAZİ KOYUNCU

Ve birçok sanatçı dostumuz bizimle olacak…”

 

 

 

2462830cookie-checkİAKM-Cemevi, 10. Alevi Festivali’ni “online” gerçekleştirecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.