İçişleri: 16 korsan gösteride 145 kişiye yasal işlem yapıldı

İçişleri Bakanlığı, ülke genelinde 1 Mayıs etkinliklerine 303 bin 604 kişinin katıldığını açıkladı. Açıklamada, 145 kişi hakkında da yasal işlem yapıldığı belirtildi.

67 ilde 138 etkinlik yapıldığı aktarılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları kapsamında; 303 bin 640 kişinin katılımıyla 67 ilimizde 138 etkinlik gerçekleştirilmiştir. Bu etkinlikler dışında düzenlenen 16 korsan gösteriye katılan toplam 145 şahıs hakkında yasal işlem yapılmıştır.”

Açıklamada, Şanlıurfa’daki 1 Mayıs kutlamasına gidenlerin yaşadığı trafik kazasında 5 kişinin yaşamını yitirdiği, 15 kişinin yaralandığı da belirtildi.

İstanbul’da 1 Mayıs Bakırköy Halk Pazarı’nda kutlandı

İstanbul Valiliği’nin, sendika ve demokratik kitle örgütlerinin 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlama taleplerini reddetmesi üzerine kentte 1 Mayıs Bakırköy’de kutlandı.

Sendikaların olduğu kortejlerde kıdem tazminatı ve işsizlik fonu, öne çıkan talepler oldu. Birçok kortejde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ve AKP yönetimini eleştiren sloganlar atıldı.

Sosyalist parti ve grupların yoğun katılım sağladığı mitingde, CHP ve HDP de kendi kortejleriyle yer aldı. CHP kortejinin başında CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve partili kadınlar yer aldı. HDP’lilerin, yöneticilerinin de katıldığı kortejlerinde açlık grevleri gündemi öne çıktı. Bu nedenle pankartların başında beyaz tülbentli kadınlar yer aldı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar grubundan futbol taraftar gruplarına, LGBTİ örgütlerinden Alevi derneklerine onlarca farklı grup mitingin katılımcıları arasındaydı.

Mitingin başlarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da sahneye çıkarak kalabalığı selamladı.

Taksim kutlamalara kapatıldı

Kutlamalara kapatılan Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen grupların engellenmesi amacıyla polis geniş önlemler aldı. Taksim Meydanı’na çıkan caddeler ile metronun da Taksim Meydanı çıkışı kapatıldı.

Salı gününden itibaren çalışmalara başlayan polis, Gezi Parkı çevresi, Taksim Cumhuriyet Anıtı önü, İstiklal Caddesi girişini bariyerlerle kapattı.

1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak amacıyla sabah saatlerinde çeşitli güzergahlardan Taksim’e yürümek isteyen gruplara polis müdahale etti. Onlarca kişi gözaltına alındı.

Taksim Meydanı’na girmesine izin verilen TÜRK-İŞ üyesi bir grup, Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda basın açıklaması yaptı.
Ancak TÜRK-İŞ üyesi bir grubun Taksim meydanına girmesine ve 1977 yılındaki kutlamalarda hayatını kaybedenler için Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakmasına izin verildi.

Grup daha sonra, Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda basın açıklaması yaptı.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, grup adına Kazancı Yokuşu’nda bir açıklama yaparak, “1977 bu alanda 34 arkadaşımız katledildi. Bunun üzerinden 42 sene geçti. Olayları kim, neden, niçin yaptı hala belirsiz. Her yerde söylediğim bir ifade var. 1977’yi kim yaptıysa arkalarında hangi güç varsa, 15 Temmuz’u da onlar yaptı, aynı güç onların arkalarında da var” dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlamak için yapılan başvuru İstanbul Valiliği tarafından reddedilmişti.

1977’de Taksim Meydanı’ndaki 1 Mayıs kutlamalarında yaşanan olayların ardından meydan kutlamalara kapatılmış, ilk kez 2010’da izinli olarak 1 Mayıs’ta yeniden kutlama yapılmıştı.

Ancak 2013’te Taksim Meydanı’nda kutlamalar yeniden yasaklandı. 2017’de de 1 Mayıs kutlamaları Bakırköy’de yapılmıştı.

Ankara’daki 1 Mayıs kutlamalarında halay çekmeme kararı

Atatürk Kültür Merkezi’nden ve Kızılay’dan sabah saat 11’de yürüyüşe geçen farklı kortejler Tandoğan Meydanı’nda buluştu. Meydanı kesen yollarda sıkı güvenlik önlemleri alındı.

1 Mayıs kutlamaları için Urfa’ya giden sağlıkçıları taşıyan aracın devrilmesi ve 5 kişinin hayatını kaybetmesi, en az 15 kişinin de yaralanması nedeniyle Ankara’daki mitingde sadece marşların çalınması, halay çekilmemesi kararı alındı.

Birleşik Kamu-İş, DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMMOB Ankara İKK, Ankara Tabip Odası ve ASMMMO tarafından düzenlenen 1 Mayıs mitingine Türk-İş’e bağlı bazı sendikalar da kutlamaya katıldı.

Ankara Barosu, Kadın Meclisleri, 10 Ekim Katliamı Derneği, Şehir Plancıları Odası, Maden Mühendisleri Odası, ODTÜ Mezunları Derneği, Afrin Cerrattepe Dernekleri de katılımcılar arasında yer aldı.

‘Yandaş medyaya karşı olarak, halkın haber alma özgürlüğünü savunan TGS ve ÇGD’ diyerek anons edilen gazeteci sendikaları da kalabalık tarafından alkışlandı.

Miting alanında kurulan sahneden alana giriş yapan kortejleri selamlayan sunucular, “Tecavüzcülerin, hırsızların serbest bırakıldığı bu ülkede baharı siz getirdiniz. Baharı 31 Mart’ta siz getirdiniz. Birleşe birleşe kazanacağız” dedi.

1 Mayıs kutlamaları için Urfa’ya giden sağlıkçıları taşıyan aracın devrilmesi nedeniyle 5 kişi hayatını kaybetti, 15 kişi yaralandı.

2294490cookie-checkİçişleri: 16 korsan gösteride 145 kişiye yasal işlem yapıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.