İçme suyuna asfalt dökme ısrarı!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Türkiye’nin en büyük tatlı su kaynaklarından biri olan Eğirdir Gölü’nün kıyısında bölünmüş yol yapmak için koruma yasasını delmek için uğraşan milletvekilinin ısrarı tepki çekti…
Türkiye’nin ikinci en büyük tatlı su gölü olan Eğirdir Gölü’nü korumak için çıkartılan yasalar yetersiz kalınca 2012 yılında AKP hükümeti eliyle yeni bir düzenleme daha çıkartıldı. Göl çevresinde üç ayrı koruma sınırı oluşturan ‘Eğirdir Gölü Özel Hükümler’, 16 Temmuz’da yürürlüğe girdi. Ancak yine aynı AKP hükümetinin özel hükümler izin vermemesine rağmen Eğirdir Gölü kıyısında bölünmüş yol yapılması için koruma kalkanını delme girişimi tepkilere neden oldu. AKP Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve ilgili birimlerle görüştüğünü belirterek göl kıyısında otoyol iznini aldıklarını açıkladı. Eğirdir Gölü’nü ve çevresindeki doğal varlıları korumak için önümüzdeki hafta İstanbul’da bir araya gelecek olan bölgedeki sivil toplum örgütleri ise gölü korumak için çıkartılan özel hükümlerin delinmesi girişimine tepki gösterirdi. Etkinlik düzenleme kurulundan yapılan açıklamada, milletvekili Bilgiç’in özel hükümlerin aşılarak bölünmüş yola izin çıktığı yönündeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı öne sürüldü.
 
Isparta-Konya arasında yapılması planlanan bölünmüş yol projesinin Eğirdir-Gelendost arasında kalan kısmı içme suyu kaynağı olarak koruma altında bulunan Eğirdir Gölü’ne bitişik alandan geçiyor. Ancak mevcut otoyolun genişletilerek yapılması planlanan bölünmüş yola, 2012 yılında çıkartılan Eğirdir Gölü Özel Hükümleri izin vermedi. Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü’nün talebini uygun bulmayan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, gölün koruma anayasası olan özel hükümlerin otoyol yapımına izin vermediğini bildirdi.
 
AKP’Lİ VEKİL, AKP’NİN ÇIKARDIĞI YASAYI ‘ENGEL’ OLARAK GÖRDÜ
Bunun üzerine AKP Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, yerel kamuoyuna bölünmüş yol projesinin ‘bürokrasi engeline’ takıldığı iddiaları yayılınca bunun aşılması için Bakan Veysel Eroğlu ve ilgili mercilerle görüşmeler yaptığını açıkladı. AKP hükümetinin kendi çıkardığı düzenlemeyi, ‘bürokratik engel’ olarak gören Bilgiç, geçtiğimiz Kasım ayında yaptığı açıklamada, “Isparta-Konya güzergahındaki bu yol geçidinin duble yola dönüştürülmesi için girişimlerimiz devam edecek. Eğirdir Gölü Özel Hüküm Yönetmeliği’nin duble yol dışında birçok konuya engel olduğu ve sıkıntılara yol açtığının bilincindeyiz. Yönetmeliğin revizyondan geçirilmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşmelerimiz devam ediyor” ifadelerini kullanmıştı.
AKP’Lİ BİLGİÇ’TEN ‘BAKAN GEREKLİ İZİNLERİ VERDİ’ AÇIKLAMASI
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı olan AKP’li Bilgiç, yaptığı girişimlerle Eğirdir Gölü’nü korumak için çıkartılan özel hükümlerin nasıl delindiğini anlatarak bölünmüş yola izin çıktığını açıkladı. Bölünmüş yol projesinin Eğirdir- Mahmatlar kısmının özel hüküm belirleme çalışmalarına takıldığını ancak bunun da sonuçlandığını söyleyen Bilgiç, “Orman ve Su İşleri Bakanı ve DSİ, gerekli tedbirlerin, önlemlerin alınarak mevcut güzergah üzerinde yol genişletme ve bölünmüş yol yapımı çalışmalarının gerekli iznini verdi. Geçen hafta itibariyle bu izni aldığımız için de bununla ilgili proje çalışmaları da Karayolları Bölge Müdürlüğümüz tarafından başlatıldı. Bu da kamuoyu ile ilk paylaştığım bir konudur” dedi.
VEKİLİN AÇIKLAMASINA SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNDEN TEPKİ GELDİ
Ancak milletvekili Bilgiç’in bu açıklamaları, Eğirdir Gölü ve çevresini korumak için önümüzdeki hafta İstanbul’da toplanacak olan bölgedeki sivil toplum örgütlerinin tepkisini çekti. Isparta, Eğirdir, Yalvaç ve Sütçüler ilçeleriyle bağlı köyleri temsil eden yirmiye yakın sivil toplum örgütü, 13 Ocak’ta İstanbul’da bir araya gelecek. Aralarında akademisyenlerin de bulunduğu düzenleme kurulu, milletvekili Bilgiç’in otoyol için özel hükümlerin delindiği yönündeki açıklamalarına tepki göstererek, bunun gerçeği yansıtmadığını öne süren bir açıklama yaptı.
‘ÖZEL HÜKÜM AÇIKLAMASI GERÇEĞİ YANSITMIYOR’
Konuyla ilgili yapılan araştırma ve ilgili bakanlıkla yapılan görüşmelerde, Eğirdir Gölü Özel Hükümlerinde herhangi bir iptal ya da değişikliğin yapılmadığını öğrendiklerini açıklayan düzenleme kurulu, kısa mesafeli göl koruma alanında yeni bir karayolu oluşturulamayacağına dikkat çekerek, “Mevcut kara yollarında yapılacak tadilat ve yol genişletme çalışmaları dolgu yapılmamak şartıyla bakanlık görüşleri alınarak yapılabilir. İçme ve kullanma suyu temin edilen ve dünyanın en güzel göllerinden biri olan gölümüzü korumak için çıkartılan özel hüküm yönetmeliğinin kaldırıldığı şeklindeki gerçeği yansıtmayan bu haberin düzenlenecek olan toplantı öncesi yayımlanması bizler bu mücadeleden vazgeçirmek amacı taşımaktadır. Ama bizler doğduğu ve doyduğu toprakları, doğacak ve doyacak evlatlarımıza da bırakmayı sorumluluk olarak kabul eden insanlarız” ifadelerini kullandı.
‘ONLAR İÇE SUYU HAVZASI ÜZERİNDEN UÇAK BİLE UÇURTMUYOR’
Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Yard. Doç. Dr. Erol Kesici ise Eğirdir Gölü’nün korunması için 35 yıldır çeşitli yönetmelikler çıkarıldığını ve bunları her 4-5 yılda bir yenilendiğine dikkat çekerek, şunları dile getirdi: “Eğirdir Gölü hacimsel olarak Türkiye’nin en büyük tatlı su gölüdür. Isparta’nın turizmi, elması, gülü ve kirazının yanında göllerimiz de kentin yaşanabilir kentler listesinde birinci olmasının merkezindedir. Fakat gölle ilgili koruma yasalarının uygulanmaması yüzünden olumsuzluklar artınca son olarak özel hüküm yönetmeliği çıkartıldı. Özel hükümler, göl havzasında nelerin yapılıp, nelerin yapılamayacağını hükme bağlamıştır. Birçok gelişmiş ülkede içme suyu havzalarının üzerinden uçakların seyrine bile izin verilmezken, içme suyu havzası olarak koruma altına alınan Eğirdir Gölü’nün çevresinde bölünmüş yol yapmak nasıl açıklanabilir?”
 
‘ENGEL AŞILDI, İZİN ÇIKTI AÇIKLAMASI ALGI OLUŞTURMAYA YÖNELİK’
Eğirdir’de yaşayan ve yaklaşık 40 yıldır Türkiye’nin gölleri ve sulak alanlarına ilişkin bilimsel çalışmalar yapan Kesici, “Özel hüküm engeli aşıldı, bölünmüş yola izin çıktı” şeklindeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Bu tür yaklaşımlar, insanları etkilemek için algı oluşturmaya yöneliktir. Çok değerli olan havzamız için verilecek kararları bin defa ölçüp bir defa biçmek gerekir. Gölü korumak için çıkartılan yasalar, sadece bugün için değil geleceği de düşünerek oluşturulmuştur. Çünkü doğal alanlara yapılacak otoyol gibi müdahalelerin geri dönüşümü yoktur. 13 Ocak’ta İstanbul’da yapılacak olan ‘Eğirdir Gölü Havzası’ temalı toplantı, bu bakımdan oldukça önem taşıyor. Göller, güller, elmalar ve kirazlar diyarı olan memleketimizin geleceğe taşınması ve yaşanılabilir kent unvanına sahip olmasını sağlayan havasını, suyunu ve toprağını koruyabilmek bizlerin elinde. Bu toplantının da temel amacı budur” ifadelerini kullandı.

 
2152900cookie-checkİçme suyuna asfalt dökme ısrarı!
Önceki haberO akademisyen kadın haklarına karşı şeriat nikahı önerdi!
Sonraki haberİNGİLTERE… Liderlerin iletişim tarzında çarpıcı benzerlikler
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.