İdil’de ölen ve ‘terör örgütü üyesi’ sayılan 13 yaşındaki kızın davası Anayasa Mahkemesi’nde

2015 ve 2016 yıllarında sokağa çıkma yasakları ve açılan hendek ve barikatların kaldırılması için başlatılan operasyonlar sırasında, Şırnak’ın İdil ilçesinde 60’ı aşkın kişi öldürülmüştü. Hükümet, öldürülenlerin ‘terör örgütü üyesi’ olduğunu söylemişti.

13 yaşındaki Fatma Elarslan’ın cesedi de 7 Mart 2016 tarihinde çatışmaların yoğunlaştığı Turgut Özal Mahallesi sınırlarında, taşların üzerinde bulundu.

Resmi kayıtlara göre Fatma ile birlikte ‘örgüt üyesi’ oldukları belirtilen sekiz kişinin cesedi daha vardı.

Şırnak Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, gizli tanığın verdiği ifadeler üzerine Fatma’nın ‘örgüt üyesi olduğu’ kanaatine varıldığı; bu yüzden dosyada kovuşturmaya yer olmadığı kararına varıldı.

Şubat ayında aileye iletilen bu karar üzerine avukat Veysel Vesek savcılığın kararına itiraz etti. Ancak Şırnak Sulh Ceza Hakimliği de itirazı reddetti ve kovuşturmaya yer olmadığı kanaatine vardı.

Gizli tanık ifadesine dayanan karar

Mahkeme kararında, PKK’nın, ölen Fatma Elarslan’ı örgüt üyesi olarak sahiplendiği, cesedin bulunduğu yerde, ‘örgüt mensubu oldukları değerlendirilen’ 9 kişiye ait cesedin daha ele geçirildiği belirtilmişti.

Ayrıca, Fatma’nın üzerinde Abdullah Öcalan’a ait bir rozet çıktığı, bulunduğu bölgede birçok mühimmatın ele geçirildiği, telsiz kayıtları uyarınca o bölgede güvenlik güçleri ile çatışmaya girdiği de eklenmişti.

Hilal adında bir gizli tanığın verdiği ifadeler sonucunda mahkeme, Fatma Elarslan’ın örgüt amaçları doğrultusunda silahlı faaliyet yürüten ‘terör örgütü PKK üyesi olduğu’ sonucuna varmıştı.

Fatma’nın ‘Turgut Özal Mahallesi Celal Bayar Sokağı üzerindeki operasyonlar sırasında çatışmada öldürüldüğünü’ söyleyen gizli tanık, “Terör örgütü ise yaşının küçük olmasını fırsat bilerek bu durumun propagandasını yapmıştır” demişti.

Mahkeme ayrıca savcılığın olayda hukuka uygunluk sebebi bulunduğu yönündeki değerlendirmesinde bir yanlışlık olmadığının kaydetmişti. Ailenin avukatı Veysel Vesek, karara itirazlarını Anayasa Mahkemesi’ne taşıdıklarını söyledi. Hatice Kamer / BBC Türkçe Diyarbakır

HABEİN DEVAMINI KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-53320581

2431670cookie-checkİdil’de ölen ve ‘terör örgütü üyesi’ sayılan 13 yaşındaki kızın davası Anayasa Mahkemesi’nde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.