'Çikolata üretiminde dünya ikincisiyiz'

Tüzmen, Büyükçekmece'de bulunan Altınmarka Kakao Fabrikasını gezerek, Altınmarka Gıda Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Birol Altınkılıç'tan fabrika hakkında bilgi aldı.


Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tüzmen, birçok benzer tesis dolaştıklarını ve bu tesisinin Türkiye açısından bir gurur kaynağı olduğunu ifade ederek, “Dünyanın en modern kakao yağı ve çikolata üretim merkezi diyebiliriz. Şu anda zaten endüstriyel çikolata alanında dünya ikincisi bir konumda” dedi.


Bakan Tüzmen, her zaman girdi maliyetlerinden şikayet edildiğini, bir endüstrinin ayakta kalabilmesi için faktör şartlarının, talep şartlarının, firma yapılarının ve destekleyici endüstrilerin hepsinin bir ahenk içerisinde olmasının gerektiğini ve rekabet avantajının da bunu gerektirdiğini söyledi.


“Türkiye'de kakao ağacı var mı?” diye soran Tüzmen, şöyle devam etti:
“Yok. Türkiye'de kakao ağacı yok ama Türkiye'de çikolata firması endüstriyel çikolata üretiminde dünya ikincisi şu anda. İşte çok önemli olan özellik bence bu. Siz dünyanın neresinden olursa olsun girdilerinizi temin edebilirsiniz. Eğer sizin gerçekten bir marka değeriniz varsa, tesisiniz dünya çapında bir tesisse, yaptığınız kalite kontrolle ürettiğiniz ürünlerle hem Türkiye'deki çikolata sektörünün gelişmesine katkıda bulunurken, diğer taraftan da böylesine büyük bir şampiyonluğu ülkemize getiriyorsunuz. Ve kakao ağacının olmadığı bir ülkede bunu gerçekleştiriyorsunuz.”


Tüzmen, Hollanda'da tropikal iklim olmamasına rağmen, ülkenin, dünya kesme çiçek sektörünü en iyi şekilde idare edebilen bir ülke konumunda bulunduğunu belirterek, “Aynı noktada, işte kakao ağacı yok ama Türkiye, dünya kakao yağı ve endüstriyel çikolatada dünya ikincisi bir ülke konumuna geliyor” dedi.


Fabrikanın, “Türkiye'nin fabrikası” olduğunu dile getiren Tüzmen, 46 ülkeye ihracat yapan Altınmarka'nın, 40 milyon doların üzerinde ihracatı bulunduğunu, şu anda üretim kapasitesiyle endüstriyel çikolatada dünya ikincisi olduğunu bildirdi.

1060260cookie-check'Çikolata üretiminde dünya ikincisiyiz'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.