İktidar medyası Türkiye’yi büyütürken çoştu

İktidara yakın medya, Türkiye’nin yüzde 21,7 büyüdüğü haberini; vatandaşa etkilerini, hayat pahalılığını, işsizliği görmezden gelerek “tarihi rekor”, “gaza bastık” gibi manşetlerle verdi.

Türkiye’nin ikinci çeyrekte yüzde 21.7 büyümesi gazetelerin manşetlerindeydi. Hükümet medyası bu “rekor”la coşarken Türkiye’nin “tarih yazdığı”nı iddia etti. Kişi başına gelirin 9 bin 150 dolara yükseldiğini söyleyen gazeteler; artan hayat pahalılığına, işsizliğe, emekçilerin büyümeden aldığı payın azalmasına değinmedi bile.

Gazetemiz Evrensel, BirGün, Cumhuriyet, Sözcü ve Karar gazetelerinde de büyüme vardı. Ancak gazeteler büyümenin halkı nasıl etkilediğine yoğunlaştı.

DÜNYA PARMAK ISIRMIŞ

Sabah gazetesi sürmanşetten “Büyümede tarihi rekor” başlığını kullandı. Haberde Türkiye’nin ekonomik büyümede “adeta tarih” yazdığı iddia edilirken, “Dünyaya parmak ısırtan bu performansla, kişi başına gelir 9 bin 150 dolara yükseldi” denildi.

Yeni Şafak ise “Üretimle yüzde 21.7 büyüdük” manşetiyle çıktı. Habere Kovid-19 kısıtlamalarına rağmen Türkiye’nin “güçlü bir performans” sergilediği yazılırken, “Türkiye büyüme performansıyla dünyada da listenin ilk sıralarında yer aldı” denildi.

VATANDAŞ YOK, İŞ DÜNYASI VAR
Türkiye gazetesi de büyüme övgüsündeydi. “Rekor büyüme ile dünya ikincisi olduk” üst başlığında “Ürettik, sattık, büyüdük” manşeti kullanıldı. Haberde “Cumhuriyet tarihinin en büyük çeyrek büyümesi gerçekleştirildiği” iddia edilirken “İş dünyası dünyanın yeni üretim üssü olarak gösterilmeye başlayan Türkiye’deki canlanmanın kalıcı olacağını açıkladı” denildi.

Hürriyet birinci sayfadan “Büyümede yeni bir rekor geldi”, Yeni Akit “Salgın, kriz ve doğal afetlere rağmen Türkiye 2. Çeyrekte yüzde 21.7 büyüdü”, Milat “Gaza bastık” ve Takvim “Büyüksün Türkiye” başlıklarını kullandı. (MEDYA SERVİSİ)

BAĞIMSIZ GAZETELERİN MANŞETİNDE YOKSULLUK VAR
Hükümet medyasında durum böyle iken bağımsız ve özgür yayıncılık yapman gazeteler ise vatandaşın cebinde yaşananları manşetlerine taşıdı.

Gazetemiz Evrensel “Büyüme var refah yok” manşetiyle çıkarken, büyümenin hanelere yansımadığına vurgu yaptı ve “İşsizlik azalmadı, pahalılık gerilemedi, emekçilerin büyümeden aldığı pay ve kişi başı gelir ise azaldı.” dedi. Gazetede ayrıca İktisatçı Doç. Dr. Oğuz Demir’in “Sermaye aslan payını kaptı, vatandaşın ise borcu katlandı” sözlerine yer verildi.

BirGün gazetesi ise manşetinde “Büyüme yalanı salçaya takıldı” dedi ve haberde işsizlik, pahalılık, enflasyon sarmalındaki yurttaşın konserve dahi yapamadığına dikkat çekti.

BirGün gazetesinin 2 Eylül Perşembe günü ‘Büyüme rakamları’ ile ilgili yayınladığı haber

BirGün gazetesinin 2 Eylül Perşembe günü ‘Büyüme rakamları’ ile ilgili yayınladığı haber

Cumhuriyet gazetesi yoksullaşmayı 2. Manşet olarak gördü ve “Yoksullaştıran büyüme” dedi. Haberde büyümenin emekçiye, yoksula yansımadığı vurgulanırken, büyümenin çok sınırlı kalması ve imalat sanayisindeki küçülmenin “alarm verici sonuçlar içerdiği” vurgulandı.

Reklam
Cumhuriyet gazetesinin 2 Eylül Perşembe günü ‘Büyüme rakamları’ ile ilgili yayınladığı haber

Cumhuriyet gazetesinin 2 Eylül Perşembe günü ‘Büyüme rakamları’ ile ilgili yayınladığı haber

RAKAMLAR BÜYÜK, CEBİMİZ KÜÇÜK
Sözcü gazetesi yoksullaşmaya vurgu yaptı ve “Büyüyerek yoksullaşıyoruz” başlığıyla haberi 1. Sayfadan gördü. Sözcü “açıklamalarına şüpheyle bakılan TÜİK”in açıkladığı verileri vatandaşın hissetmediğini yazdı.

Sözcü gazetesinin 2 Eylül Perşembe günü ‘Büyüme rakamları’ ile ilgili yayınladığı haber

Sözcü gazetesinin 2 Eylül Perşembe günü ‘Büyüme rakamları’ ile ilgili yayınladığı haber

Karar gazetesinin manşetinde ise “Rakamlar büyüdü, cebimiz küçüldü” manşeti yer aldı. Karar artan milli gelirin vatandaşın cebine yansımadığına vurgu yaparken “Çalışanların pastadan aldığı pay azaldı” dedi. Karar şöyle devam etti: “Geçen yıl 100 liralık gelirin 38 lirası ücret olarak ödenirken bu yıl 32 liraya düştü. Ekonomistler de maaşlıyı pas geçen tabloya dikkat çekti: Şahlanış ücretlilere yaramadı. Daha çok ürettik ancak iş gücü biraz daha yoksullaştı”

Yeni Çağ gazetesi de “Madem yüzde 21 büyüdük o halde bölüşelim” derken, Milli Gazete “Bu nasıl büyüme” diye sordu.

Milliyet, Posta ve Aydınlık gazeteleri ise büyüme haberine 1. sayfadan yer vermemeyi tercih etti. (MEDYA SERVİSİ)

2545970cookie-checkİktidar medyası Türkiye’yi büyütürken çoştu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.