Şili’de darbenin yıldönümünde olaylar

Polisin, tazyikli su ve göz yaşartıcı bomba kullandığı işçi mahallelerindeki gösterilerde bazı protestocuların trafiği engellemek için yollara barikatlar kurduğu, enerji hatlarına zincir atarak elektrikleri kestikleri haber verildi.

Yetkililer, olaylarda 12 polisin yaralandığını kaydetti, şiddetli olaylarıyla ilgili ayrıntılı açıklamanın daha sonra yapılacağını bildirdi.

BACHELET’TEN, DEMOKRASİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ ÇAĞRISI

Devlet Başkanı Michelle Bachelet, askeri darbenin yıldönümünde yaptığı açıklamada, demokrasinin güçlendirmeleri çağrısında bulundu.

Seçimle iktidara gelmesinden sonra kanlı askeri darbeyle devrilen Sosyalist Devlet Başkanı Salvador Allende’nin anıtına çelenk koyan Bachelet, “Çektiğimiz acıları bir daha hiç kimsenin çekmemesini sağlamak için neler yapabiliriz düşünelim” dedi.

Askeri darbe sırasında kendisi de hapse giren ve işkence gören Bachelet, halktan “daha fazla demokrasi, daha fazla adalet, daha fazla insan için ve daha özgür Şili” için çalışmalarını istedi.

Şili’de, General Augusto Pinochet’nin yaptığı askeri darbe ve Pinochet’nin 16 yıl süren cunta yönetimi sırasında resmi bir rapora göre siyasi nedenlerle 3 bin 197 kişi öldürüldü, binlerce kişi hapsoldu, işkence gördü ve zorla sürgüne gönderildi.

Pinochet, geçen yıl aralık ayında öldü.

FOTOĞRAF (arşiv): Şili’de bir Pinochet protestosundan…

1157800cookie-checkŞili’de darbenin yıldönümünde olaylar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.