Şili’de madencilere ulaşmak için sondaj çalışmaları başladı

Yaklaşık 60 santimetre genişliğindeki tünel bittikten sonra madenciler, bir kapsülle teker teker yukarı çekilecek.

Bu arada, Pazar günü aileleriyle telefonla görüşen madenciler, dün iğne yapmayı bilen bir arkadaşları tarafından tetanosa karşı aşılandı. Madencilere gelecek hafta da grip aşısı yapılacak.

Aşırı sıcakla başedebilmeleri için, madencilere, havalandırma borularından çabuk kuruyan giysiler ve ıslak zeminde uyumamaları için hasır gönderildi.

Madencilere daha önce de müzikçalar ve futbol maçlarını izleyebilmeleri için minik bir televizyon alıcısı ulaştırılmıştı.

Altın ve bakır madenine, bugün Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nden dört uzmanın da gelmesi bekleniyor.

Uzmanlar, madencilere ve kurtarma görevlilerine, bu koşullarla nasıl baş edebileceklerine ilişkin tavsiyelerde bulunacak.

Şili Hükümeti’nin isteği üzerine gelecek olan heyette bir doktor, bir beslenme uzmanı, bir mühendis ve bir psikolog bulunuyor.

NASA’nın, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda uzun süre kalan astronotların moralini yüksek tutma konusunda önemli bir deneyimi var.

NASA’nın sağlık işleri sorumlularından Michael Duncan, madencilerin içinde bulunduğu koşullar astronotlarınkinden farklı olsa da psikoloji, davranış ve acil durumlarda verilen tepki açısından büyük benzerlikler olduğunu söyledi.

5 Ağustos’tan bu yana, yerin 700 metre altında kurtarılmayı bekleyen 33 madencinin aileleri, yukarıda kurdukları ve “umut kampı” adını verdikleri çadırlarda bekliyor. (BBC)

FOTOĞRAF: Sondajla önce bir deneme kuyusu açılacak, ardından tünel genişletilecek…

1256640cookie-checkŞili’de madencilere ulaşmak için sondaj çalışmaları başladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.