ILO’dan Türkiye raporu: Çalışanlar yoksul, kadınlar daha fazla işsiz!

Çalışanların yoksulluğu ve kırılganlığı dünyadaki önemli sorunlar arasında gösterildi. Türkiye’de ise 5 milyona yakın kişinin kırılgan işlerde çalıştığı ifade edildi.

ILO’dan Türkiye raporu: Çalışanlar yoksul, kadınlar daha fazla işsiz!
Dünya ve Türkiye’de çalışanlar için en önemli konuları ‘çalışan yoksulluğu’ ve ‘kırılgan işler’in oluşturduğu belirtildi. Uluslararası Çalışma Örgütü ( ILO) Türkiye Direktörü Numan Özcan, kendi hesabına çalışanları ve ücretsiz aile işçilerini ifade eden kırılgan işlerin azaltılmasına yönelik iyileşmenin 2012’den bu yana durakladığını dile getirdi. Bir grup gazeteciye açıklama yapan ve soruları yanıtlayan Özcan’ın verdiği bilgiye göre;

-2017’de 1.4 milyar kişinin kırılgan işlerde çalışıyor olması ve her yıl 17 milyon yeni kişinin bu gruba eklenmesi hem endişeleri hem bu alana iyileştirici müdahalelerde bulunulması ihtiyacını artırıyor.

-Tüm dünyada kırılgan işlerin toplam istihdam içindeki payı 2017’de yüzde 42.5 olarak hesaplanıyor. Neredeyse iki işçiden biri böyle çalışıyor.

-Gelişmekte olan ülkelerde bu rakam yüzde 76.5’e çıkıyor. İstihdam edilen her 4 kişiden 3’ü kırılgan işlerde çalışıyor.

-Türkiye’de Temmuz 2018 itibarıyla 29.3 milyon kişi olan toplam istihdamın 4.9 milyonunu kendi hesabına çalışanlar, 3.4 milyonunu da ücretsiz aile işçileri oluşturuyor.

– Türkiye’de istihdamın yüzde 28.4’üne denk gelen 5 milyona yakın kişi ise kırılgan işlerde. Bu oranı 2002’de yüzde 44’tü. Ancak kadınlar için yüzde 35.5 ile hâlâ yüksek.

Yoksulluk yakıcı
-2017 itibarıyla küresel çapta 300 milyon işçi halen mutlak yoksulluk sınırı altında yaşıyor.

– Önümüzdeki yıllarda özellikle gelişmekte olan ülkelerde her üç işçiden birinin mutlak yoksulluk sınırının altında yaşayacağı öngörülüyor.

-Nüfusun üçte biri emekli aylığı alamıyor. Alanların yüzde 52’si yetersiz aylık alıyor.

-Türkiye’de kadınlarda işsizlik oranı yüzde 14.6 ile genel işsizliğin üzerinde. Yine tarım dışı işsizlik ise kadınlarda yüzde 18.9 ile genel işsizlik oranının 6 puan üzerinde gerçekleşmesi, işgücü piyasasının cinsiyet eşitliği açısından yapısal sorunlarının devam ettiğine dikkat çekmek bakımından önem taşıyor.

– Aynı dönemde 11 milyon ev kadını işgücü piyasasının dışında bulunuyor.

ILO’dan Suriyelilere 70 milyon lira

Cumhuriyet’ten Olcay Büyüktaş’ın haberine göre, ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, SGK ile yeni bir anlaşma arifesinde olduklarını belirterek “ Çalışma izni ücretlerini ve kayıtlı Suriyeli istihdam eden veya çalıştırdığı Suriyelileri kayıt altına alan işverenin 6 ay boyunca sigorta primlerini biz ödeyeceğiz. SGK’ye ilk etapta 70 milyon lira civarında kaynak sunacağız. Bu pilot bir uygulama” dedi. Suriyelelerin doğal olarak işgücü piyasasına girdiğini vurgulayan Özcan, “ Çalışma çağındaki nüfuslarına baktığımızda 1 milyona yakın işgücü var. Büyük kısmı çalışıyor. Yüzde 99’una varan kısmı kayıt dışı çalışıyor” bilgisini verdi.

Kayıt dışı çalışmanın en önemli nedeni de Avrupa Birliği’nin verdiği, Kızılay kartı… Kişi başı 120 lira. 4-5 kişilik bir aile olunca bu rakam 500-600 lira oluyor. Kayıtlı çalıştıklarında bu yardım kesiliyor. Bu gelirden olmak istemeyen Suriyeliler kayıtlı çalışmak istemiyor. Bir de kişi nerede kayıtlı ise orada çalışması gerekiyor. İşveren de çoğunlukla maliyet avantajı olduğu için Suriyelileri tercih ediyor.

125 bin OHAL başvurusu geldi

Kendilerine son dönemlerde en çok OHAL ile ilgili şikâyet ve soru geldiğini anlatan Özcan, Küresel Çalışma Örgütü (ETUC)’dan gelen şikâyeti bir yazı ile bakanlığa ilettiklerini dile getirdi. Hem inşaatlarda yaşanan ölümlü iş kazaları hem tutuklu sendikacılar için şikayet geldiğini söyleyen Özcan, bu konuda bakanlıktan henüz bir yanıt gelmediğini anlattı.

OHAL sonrası ihraç edilen çalışanlarla ilgili 125 bin başvuru olduğunu ifade eden Özcan, bunlardan 28 binin incelendiğini yalnız 2 bin 300 çalışanın işine iade edildiğini anlattı.

2241690cookie-checkILO’dan Türkiye raporu: Çalışanlar yoksul, kadınlar daha fazla işsiz!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.