Şimşek ve Yılmaz G-20 toplantısında

19 ülke ve AB’den oluşan G-20, global gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 79’unu ve ticaretin yüzde 80’ini elinde bulunduruyor.

Güneydoğu Asya ekonomilerinin 1997 krizi sonrasında küçük ölçekli ekonomilerden de etkilenen ABD’nin önderliğinde oluşturuldu.  İki yıllık çalışmadan sonra G-20 kurulma aşamasına geldi. OECD, IMF gibi uluslararası kuruluşların denetiminde olan Türkiye G-20’ye de katıldı.

EKONOMİDEN SORUMLU BAKANLAR BİRARADA

Toplantıda Türkiye’yi ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Başkanı Başkanı Durmuş Yılmaz temsil etti.

Toplantının gündeminde zor durumdaki ekonomilere daha çok parasal destek sağlanması, bankaların daha sıkı denetlenmesi, uluslararası finans kurumlarının daha çok desteklenmesi, finans piyasalarında uygulanan kuralların gözden geçirilmesi, vergi indirimleri yapılması gibi konuların yanı sıra, ABD yönetiminin ortaya koyduğu piyasanın canlandırılmasına yönelik olarak kamu harcamalarının arttırılmasının sağlanması gibi konuların bulunduğu belirtiliyor.

Bugünkü görüşmelerin sonunda G20 Maliye Bakanlarının sonuç bildirgesinde çok spesifik noktalara vurgu yapmaktan kaçınacakları, sonuç bildirgesinde daha genel ifadelere yer verilmesinin beklendiği kaydedildi.

Maliye Bakanlarının IMF gibi zor durumdaki ekonomilere yardım eden kuruluşların parasal olarak desteklenmesinin yanı sıra, Dünya Bankası tarafından yapılan finansal sistemin temizlenmesi gibi önerileri de ele aldığı ifade edildi.

Bu arada toplantıya verilen kahve molasında Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu bakan ve merkez bankası başkanları aile fotoğrafında bir araya geldi.

Bakan Şimşek’in öğleden sonra toplantının bitiminin ardından bazı ikili görüşmeler gerçekleştirmesi, bu çerçevede IMF yetkilileriyle de bir araya gelmesi bekleniyor.

1191070cookie-checkŞimşek ve Yılmaz G-20 toplantısında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.