Çin Halk Cumhuriyeti 60’ncı yaşını kutluyor

Tiananmen meydanında, kürsüye Mao’nun ceketine hatırlatan bir ceketle çıkan Cumhurbaşkanı Hu Jintao’ya selefi Jiang Zemin ve başbakan Wen Jiabao da katıldı.

Gözlemciler, Hu’nun kıyafeti ile ordu üzerindeki hakimiyetini vurgulamak istediğini söylüyor. Törenler, 60 pare atış yapılması ardından, Çin bayrağının Tiananmen meydanına çekilmesiyle başladı.

Mao’nun 1 ekim 1949’da Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ilan ettiği meydanda konuşan Hu, Çin’in büyük başarılar kaydettiğini söyledi.

Meydana dizilen askeri birlikleri bir otomobilin üzerinde teftiş eden Hu, Çin’in önünde aydınlık bir gelecek olduğunu ve ülkenin, içindeki tüm kültürel ve etnik farklılıkları biraraya getireceğini söyledi.

30 bin kişinin izlemeye davet edildiği törenler sırasında ciddi güvenlik önlemleri alındığı gözlendi. Davetlilerin dışındakilere, töreni evlerinde, televizyondan izlemeleri tavsiye edildi.

Geçit töreninin güzergâhındaki iş yerleri kapalı tutulurken, Tiananmen meydanına da yeni bir Mao portresi asıldı.

Başbakan Wen Jiabao da yaptığı konuşmada büyük ilerlemek kaydettiğini söylediği “yeni Çin’in” yüzüncü yılınında görkemli bir şekilde kutlanacağını söyledi. (BBC)

“EŞİTLİK YOK”

The Times gazetesinin başyazısını, “Çin’e uyarılar”a ayırdı.

Gazetenin yorumu şöyle:

“Çin liderliği 60 yılın ardından hala, muhalefete hoşgörü göstermeyi ya da Tibetlilerden Uygurlara, tüm vatandaşlarına eşit davranmayı öğrenebilmiş değil. Ekonomide elde ettikleri ilerleme ile gurur duyabilirler. Ancak hala, halka kendi yöneticilerini demokratik bir şekilde seçme özgürlüğünü verebilecek kadar güvenemiyorlar kendilerine.

Çin, uluslararası platformdaki sorumluluklarıyla da yüzleşmeli artık. Devlet Başkanı Hu Jintao, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda iklim değişikliği konusunda liderlik üstlenerek iyi bir başlangıç yaptı. Pekin yönetimi bugün de, İran’ın nükleer programıyla mücadele konusunda Batı’ya yardımcı olarak, ağırlığını hissettirme şansına sahip.

İran, Zimbabwe ya da Darfur konusunda sert bir tutum takınması gerektiğini anlamadıkça, Çin’in arzu ettiği dünya gücü statüsüne ulaşması mümkün olmayacaktır.”

İLGİLİ KÖŞE YAZISI: Çin Halk Cumhuriyeti 60 yaşında

1220390cookie-checkÇin Halk Cumhuriyeti 60’ncı yaşını kutluyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.