İncirlik’te neler oluyor?

Darbe girişiminin ardından Ankara- Washington hattında gerilim artarken son günlerde ABD’nin İncirlik Üssü’ndeki nükleer silahların güvenliğine ilişkin tartışmalar da alevlendi.

ABD’nin nükleer silahlarını üsten taşımayı planladığı iddialarına bir yenisi eklendi.

ABD’li düşünce kuruluşları peşi sıra nükleer silahların güvenilirliğini yüksek sesle sorgularken dün de İncirlik’teki bu silahların Romanya’daki bir üsse taşınmakta olduğu iddiası gündeme düştü.

EurActiv.com’daki haberde, bağımsız iki kaynağın ABD’nin nükleer silahları Türkiye’den çekmekte olduğunu doğruladığı savunuldu. İddiaya göre, ABD’nin silahları taşımasının sebebi Ankara ile güven probleminin yaşanması. İsmi verilmeyen kaynaklardan biri, “20’nin üzerinde nükleer silahı taşımak kolay değil” dedi. Soğuk Savaş’tan beri İncirlik’te 50 kadar taktik nükleer silah konuşlandırıldığı, üssün Suriye’ye yaklaşık 100 km. uzaklıkta olduğu haberde yer aldı. Kaynakların nükleer silahların taşınmasında siyasi ve teknik zorluklar olduğuna dair görüşleri aktarıldı. Silahların yeni adresi olarak Romanya’daki Deveselu Hava Üssü gösterildi. Moskova’nın, NATO’nun buraya kurduğu 800 milyon dolarlık füze kalkanından rahatsız olduğuna işaret edildi.

Pentagon: Ne evet, ne hayır

Pentagon, silahların Romanya’ya taşındığı iddiasına yönelik olumlu ya da olumsuz yanıt vermedi. TASS’a konuşan sözcü Patrick Evans, “ABD Savunma Bakanlığı, nükleer silahların Türkiye veya Romanya’da olup olmadığına yönelik iddiaları ne onaylıyor ne de reddediyor” dedi.

EurActiv, Romanya Dışişleri Bakanlığı’nın iddiayı reddettiğini duyurdu. NATO’nun yanıtında ise Varşova’da 9 Temmuz’daki zirvede ittifakın şu açıklaması aktarıldı: “NATO’nun caydırıcı nükleer gücünün varlığı ABD’nin Avrupa’da konuşlandırılan silahlarına ve müttefiklerin potansiyel yeteneklerine dayanır. Bu müttefikler NATO’nun bu caydırıcı gücünü güvende ve etkin tutmakla yükümlüdür.”

Öte yandan, New York’ta önceki gün gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Savunma Bakanı’nın Hava Kuvvetleri’nden sorumlu yardımcısı Deborah Lee James, İncirlik’teki 50 kadar B61 nükleer bombardıman silahının güvenliği konusunda kaygı duymadıklarını, geri çekmeyeceklerini söyleyip ekledi: “Yaşananlara rağmen Türkiye hâlâ stratejik ortağımız. Tabii ki 15 Temmuz’un ardından komuta kademesindeki pek çok general tasfiye edildi, yerine etkili yeni liderlerin gelmesi zaman alacaktır. Şimdilik yeni gelişmeleri izliyoruz. Daha sonra değerlendireceğiz.”

1997970cookie-checkİncirlik’te neler oluyor?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.