Çingeneler ‘anarşist’ kapsamındaymış…

Zaman gazetesinde Habib Güler imzasıyla yayınlanan “CHP’den kanun teklifi: Çingeneler anarşist kapsamından çıkarılsın” başlıklı haberde CHP Tekirdağ Milletvekili Enis Tütüncü, söz konusu durumun sona ermesi için TBMM’ye kanun değişikliği teklifi verdiği belirtildi.


Gütler’in haberi şöyle:


“Teklifte, kanunun 4. maddesinde yer alan “Anarşistler, casuslar, göçebe Çingeneler ve memleket dışına çıkarılanlar Türkiye’ye muhacir olarak alınamaz.” ifadelerinin değiştirilmesi öngörülüyor. Dünyanın dört bir yanında farklı hayat tarzlarıyla dikkat çeken Çingeneler, Türkiye’de ağırlıklı olarak Trakya’da yaşıyor. CHP’li Tütüncü, Çingenelerin kanunlara göre hâlâ ‘anarşist ve casuslarla’ aynı kapsamda olduğunu ve bunun artık değiştirilmesi gerektiğini belirtti. İskan Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin teklif hazırlayan Tütüncü, 4. maddede yer alan ‘göçebe Çingeneler’ ifadesinin kaldırılması talebinde bulundu. Teklifin gerekçesinde, ‘Roman’ vatandaşlara yönelik kanunlarda yer alan ayrımcılık ve aşağılamanın sona erdirildiğine dikkat çeken Tütüncü, “Bu düzenleme ile Türkiye’de yakın akrabaları bulunan Romanların, mevcut yasalarla, tüzük ve yönetmeliklerin hükümleri çerçevesinde diğer yurttaşlarımızla aynı hak ve hukuka sahip olmaları sağlanmak istenmiştir. Böylece Türk milletinin insan odaklı dayanışmacı halk kültürünün özüne ve Anayasa’nın 10. maddesine aykırı olan bir uygulamaya son verilmektedir.” ifadelerine yer verdi.


‘Roman’ vatandaşların işten ve aştan önce insanlık, onur ve saygınlıklarının korunduğu, eşit, özgür yurttaşlar olarak kabul edilmek istendiklerine dikkat çeken CHP’li Tütüncü, Anayasa’nın 10. maddesinde de “Herkes dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetmeksizin kanun önünde eşittir.” ifadelerine dikkat çekti. Tütüncü, gerekçesinde, AB ilerleme raporunda da ‘Romanlar’ın Türkiye’deki kültürel haklarını gereğince kullanamadıkları ve göçmen olarak Türkiye’ye girmelerinin yasaklanmasının eleştiri konusu olduğunu kaydetti.


Enis Tütüncü, aynı konuda verdiği soru önergesinde ise ülke genelinde kimliksiz yaşadığı belirtilen 100 bin Çingene’nin durumunu Başbakan Tayyip Erdoğan’a sordu. Bu insanların Türk vatandaşı olduğunu; ancak bunu mevcut sorunlar nedeniyle ispatlayamadıklarını belirten Tütüncü, kimliği olmayan Çingene sayısının ne olduğu, Çingenelerin vatandaşlık haklarına kavuşması için neler yapıldığını sordu. Türkiye genelinde 1 milyonu aşkın Çingene yaşıyor. Bunların 120 bini İstanbul, 27 bini Tekirdağ, 50 bini Edirne, 26 bini Bursa, 45 bini İzmir, 20 bini ise Eskişehir’de yaşıyor.”


ÇİNGENELERİN YAŞAMIYLA AYRINTILI BİLGİ İÇİN: http://www.turkiyecingeneleri.8m.com/

1028450cookie-checkÇingeneler ‘anarşist’ kapsamındaymış…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.