Çingeneler Güney’i tercih etmiş…

Rum basını bugün yer verdiği bir haberde, Kıbrıs’ta yaşayan Çingenelerle ilgili bilgiler ve iddiaları aktardı.

Alithia gazetesi, Romanlar veya halk arasındaki tabirle Çingenelerle ilgili geniş haberinde, elde ettiği bilgilere dayanarak; Kıbrıs’taki 1500 Çingenenin “Kıbrıs Cumhuriyeti” kurulduğunda muhtemelen dil problemi yüzünden Kıbrıs Türk toplumuna entegre olmayı tercih ettiklerini; 1974 Kıbrıs Barış Harekâtından sonra ise Çingenelerin Güney’den Kuzey’e taşındıklarını savundu.

Çingenelerin özellikle Güzelyurt ve Mağusa bölgelerine yerleştiklerini ifade eden ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın Çingeneleri Kuzey Kıbrıs’ta istemediğine dair bilgiler bulunduğunu ileri süren gazete, büyük miktarda Çingenenin siyasi iltica talebinde bulunmaları amacıyla havayoluyla İngiltere’ye yollandıklarını iddia etti.

İngilizlerin söz konusu Çingeneleri Kuzey Kıbrıs’a geri yolladıklarını kaydeden gazete, zaman zaman az sayıda Çingenenin Güney’e geçtiğini ve Limasol’da kaldıklarını belirtti.

Çingenelerin 2001-2002 yıllarında toplu bir şekilde Güney’e akın ettiklerinin gözlemlendiğini ifade eden gazete, bugün Limasol’da ve Polemidya’da (Binatlı) 650-700, Baf’ta ise 160 kadar civarında Çingenenin yaşadığını belirtti.

Çingeneler toplu bir şekilde Güney’e geçtiğinde, dönemin Başsavcısı Alekos Markidis’in; Rum tarafının zorda kalmaması amacıyla Çingenelere AB normlarıyla uyuşacak şekilde davranılması gerektiğine işaret ettiğini anımsatan gazete, Rum devlet hizmetlerinin, Çingenelerin yerleşme, çocuklarının eğitimi ve Rum toplumuna katılabilmeleri için desteklenmeleri gibi faaliyetleri üstlendiklerini kaydetti.

Sahip oldukları zihniyetten dolayı Çingenelerin çocuklarını okullarda eğitim görmeleri için teşvik etmediklerini yazan gazete, ilkokullarda okuyan çocuklara bedava kıyafet ve yiyecek verilmesi gibi teşviklerle bazı koşulların değiştiğini ifade etti.

Gazete, çalışmakta olan Çingenelerin genellikle yeniden kullanım için hurda-demir toplamakla uğraştıklarını da belirtti.

RAKAMLARLA ÇİNGENELER

Rum İçişleri Bakanlığı tarafından 2009 yılında hazırlanan bilgilere dayanarak, Baf ilçesinde 160 Çingene yaşadığını yineleyen gazete, Stavrokono (Aydoğan) köyünde 25, Aksilu (Aksu) köyünde 5, Lemba (Çınarlı)’da 5, Makunda (Yakacık) köyünde 68, Hrisofu (Altıncık)’da 22 ve Poli’de 35 Çingenenin yaşadığını belirtti.

Çingenelerin “toplam sayısına” bakıldığında bunlardan 67’sinin çocuk olduğunu ve 26’sının Rum okullarında okuduklarını kaydeden gazete, çocuk eğitim merkezi olarak kullanılması amacıyla kısa zaman önce Aydoğan’da ihtiyar heyetine köydeki eski Kıbrıs Türk ilkokulunun verildiğini belirtti.

Limasol’da yaşayan Çingenelerin sayısının ise 700 civarında olduğunu anımsatan gazete, bu miktarın devamlı gidip-gelmelerle azalıp çoğaldığını belirtti.

16 civarında ailenin devlet yardımıyla Yukarı Polemidya’da (Yukarı Binatlı) inşa edilen Çingene mahallesinde yaşadığını yazan gazete, geriye kalanların ise kiralanmış Rum evlerinde veya Limasol’daki Kıbrıs Türk mahallesindeki Kıbrıs Türk evlerinde kaldıklarını kaydetti.

Gazete, sosyal bütüne katılmaları ve dahil edilmeleri amacıyla; Limasol Belediyesinin gözetiminde Limasol’daki Kıbrıs Türk semtindeki Ankara sokağında faaliyet gösteren Çingenelerle ilgili bir merkez kurulduğunu da ifade etti.

Çingene ailelerinden 76’sının devlet yardımı aldığını yazan gazete, daimi olarak Limasol bölgesinde ikamet eden Çingenelere ait 60-65 çocuğun Ay. Antoniyu İlkokulunda eğitim gördüklerini ifade etti.

Gazete, haberinin devamında Çingenelerin tarihine de yer verirken, Çingenelerin Kıbrıs’a gelişlerini teyit eden herhangi bir resmi arşiv olmamasına rağmen, tarihi unsurlara bakıldığında ilk “göçmenlerin” Kıbrıs’ın Lüzinyan Krallığının egemenliği altında bulunduğu 1322-1400 yılları arasında adaya geldiklerinin tahmin edildiğini aktardı.

1508850cookie-checkÇingeneler Güney’i tercih etmiş…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.