ABD/KANADA… İngiliz Rençberi Kanada’da arazi arıyor

Türk çizgi-roman okuru Kaptan Swing‘i gayet iyi hatırlar.

Yanında Kızılderili kankası karamsar Gamlı Baykuş, çok bilmiş Mister Blöf ile beraber Kanada’nın göller bölgesinde, Ontario taraflarında dolaşırlardı. Onlara Ontario Kurtları deniyordu.

m1İşte bu ekirü‘nin dolaştığı Ontario Eyaletindeki uçsuz bucaksız gibi görünen boş arazilere bugünlerde alıcı, bakıcı, arayıp sorucu, hasılı meraklısı çıktı: İngilizler…

Brexit diye adlandırılmış, Avrupa Birliğinden İngiltere’yi uzaklaştıran referanduma bağlı kampanyanın sonucu İngiliz ekonomisi gerileyince, çiftçisi-hayvancısı-rençberi de kendisine yeni topraklar aramaya başladı.

Köylü zaten böyledir, vatan hissiyatı hasattan hasada olur…

Şu sıralarda Kanada’nın geniş, mümbit-verimli, nadasa ihtiyaç duymayan arazilerini İngiliz rençberine pazarlayan pazarlayana…

Ontario’nun emlakçılarından Murray Gibbons, ¨telefonlara yetişemediğinden¨ şikâyetçi; İngilizler, Kraliçe’nin eski topraklarına geri dönüyor.

Zira AB’den çıkışla beraber, Brüksel kaynaklı tarım-ziraat destekleyici ödemeler kesilmiştir.

Rakam ve isim verelim: Lucia Zitti adlı, İngiliz Ulusal Çiftçiler Birliğinde görevli ekonomist diyor ki, ¨İngiliz çiftçisinin yıllık gelirinin yüzde 55’ini sübvansiyon-destek ödemeleri oluşturuyordu. Bunu, AB, İngiliz tarımını desteklemek için Avrupa bankalarından aktarıyordu, şimdi kesildi…¨

m2Sadece tarım değil, İngiliz hayvancılık sektörü de bu parayı alıp akşamları barda, gönlüm hovarda diyerek, bira ve viskiyle eziyordu. Her tatlının ardından acılı zamanlar da olur…

Şimdi zor günler bekliyor İngiltere’deki Ali Babanın çiftliği sahiplerini…

Kanada’nın, tıpkı yıllardan beri AB’den aldıklarına benzer biçimde benzer desteğini keşfeden İngiliz çiftçilerin buraya geliş nedeni, işte bunun altında yatıyor.

Sadece geniş ve hâlen bâkir-işlenmemiş araziler değil, aynı zamanda Kanada’nın destekleyici politikaları yeme de yanında yat, vaziyetindedir.

2016 yılı Haziran ayının 23’ünde Avrupa’ya bye-bye gönderen İngiltere’nin çiftçisi şimdi, Kanada’ya kapağı atacak.

m3Bazısı arazileri kiralayıp, icarcı olarak işletmeyi tasarlıyor….

Cebine güvenen, riske girmeye razı olan gelip tamamen bir arazi satın almakla buraya yerleşmeyi tasarlıyor.

Bekâr olanları evlenip barklanmaya razı…

Kimisi de büyük çiftçi şirketlerine ortak girmek azminde; bir bakıma yarıcı dik-yarı ortağı olmak üzere gelmek isteyeni var…

Rakamlar da özendiricidir; insanın kalkıp çiftçi olası geliyor…

İngiltere’de hektar [10 Dönüm] başına arazi bedeli, Kanada Doları üzerinden hesaplanırsa, 36 bin 170 Dolar ederken aynı arazi burada, eski kolonide yani Kanada’da, 15 bin 70 Dolar tutmaktadır; yarı yarıya…

İngiltere’deki araziyi sat, gel burada iki misli arazi al…

¨On dönüm bostan, ohhh, yan gel Osman!¨ dedikleri bu işte…

Üstelik Kanada devletinin sosyal güvenceleri, tarım desteği, ortak lisan ve kültür, hepsinden önemlisi gittiğin her yerde Kraliçe II.Elizabeth‘in portresini görmek imkânı; daha ne olsun…

Verdiğimiz rakamlar, ABD sınırına yakın ve daha ılıman iklim sayılan Ontario Kurtlarının arazilerine ait…

Yok eğer daha Batıya, Saskatchewan, Manitoba, Alberta gibi eyaletlere gitmeyi, biraz da zor geçen kış aylarına katlanmayı göze alırsanız hektar başına 2 bin Dolara kadar iniveriyor.

m4Bütün bunlar her yıl onbinlerce göçmen almak zorunda olan Kanada’nın hâlen işlenmemiş dünya kadar arazisi olduğu gerçeğini de ortaya çıkarmaktadır.

1870 yılından 1930 sonlarına kadar Kanada’nın dünyanın her yerinden, yeter ki arazi işleyecek insan olsun, herkese kapı açtığını, bedavaya toprak, tarım malzemesi, tohumluk, gübre, işletim bilgisi-knowhow verdiğini de hatırlayınca, şimdi İngiliz rençberinin şansını yüksek görüyoruz.

O zamanlara ait şimdi antika sayılacak afişler, ilanlar, reklamlar tarih tekrardan ibarettir dercesine yine revaçta…

Bedava toprak politikası 1940 ve II.Dünya Savaşı sonrasında sadece Kuzey Tundra arazilerine kadar uzanan daha soğuk iklimdeki arazi hariç terk edilmişti.

Ama yine de bu zalim dünyada ve ahir ömrümde bir toprak sahibi olacağım diye tutturursanız, Northwest Territories diye adlandırılan, arada bir Kutup ayılarını görebileceğiniz arazileri de tavsiye ederim.

Sadece Mars gezegeninde görülebilecek tarzda bir sessizlikten hoşlananlar için buraları bire bir…

İn cin top oynuyor; siz de hakem olursunuz, ne güzel…

Ama akşamüstleri, İngiltere’nin Happy Hour saatlerinde birahaneleri dolduran, Yorkshire aksânıyla konuşan, koyun kırpıp eşek kovalayan, ahırda, samanlıkta çiftçi kızları sıkıştıran İngilizlere göre değildir orası…

Bir küçük sır verip öyle gideyim bari: Çin Halk Cumhuriyeti’nden birçok Çinli göçmen adayının, başvurularında, yeter ki arazimiz olsun diye soğuk moğuk demeden buralara göz diktiğini de iki laf arasına çeyrek porsiyon ekleyivereyim…

1993380cookie-checkABD/KANADA… İngiliz Rençberi Kanada’da arazi arıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.