İNGİLTERE… Atlasglobal mağduru yolcular ne yapmalı?

Başkonsolosluktan bir duyuru “Değerli Vatandaşlarımız, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün genelgesi uyarınca, posta yolu ile adres beyanı uygulamasına son verilmiştir. Adres beyanlarının bundan sonra Başkonsolosluğumuza bizzat gelinerek yapılması gerekmektedir. Saygıyla duyurulur.”

Neden Sayın Başkonsolos? Neden bizzat bizi ayağınıza çağırıyorsunuz? Başkonsolosluğa gitmek kolay mı? Çalışanlar izin alsa ücretleri kesilir. Ya yalnız anne, engelli ve yaşlılar nasıl gelsin? Bizzat gelince Bu uygulama başkonsolosluk çalışanlarına ek yükten başka ne getirecek? Vatandaşın tipine göre mi işlem yapılacak Allahaşkınıza? “Dışişleri istedi biz uyguluyoruz” demeyin lütfen, bu uygulamanın pratikte yanlış olduğunu yazın Ankara’ya… Bu ülkede adresinizi, sizin adınıza söz konusu adrese gelmiş bir fatura ya da banka eksteremi ile “bizzat ayağa gitmeden” postayla kanıtlayabilirsiniz. Dışişleri Bakanlığı’nın vatandaşın hayatını kolaylaştırmak yerine zorlaştırmasını gerçekten anlayabilmiş değilim. Varsa akılcı bir açıklama da duymak ve “yanılmışım, özür dilerim” demek isterim.

Ayrıca çok değil 2011’de dönemin Londra Başkonsolosu Londra’da yaşayan Osmanlı hanedanı son kuşak üyelerine Türk pasaportu hazırlatarak evlerine kadar götürüp takdim etmişti. Vatandaşların yasalar önünde eşitliği nerede kaldı? Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?

***

Atlasglobal Havayolları 26 Kasım’da tarifeli uçuşlarını 21 Aralık 2019 tarihine kadar durdurduğunu açıkladı. Bilet alan yolcuların iade ve değişiklik talepleri ile ilgili uygulanacak işlemler 16 Aralık 2019 tarihinde web sitesi üzerinden duyurulacakmış.

Atlasglobal Havayolları gerekçeleri arasında de 2018’deki dövizdeki dalgalanma ile İstanbul Havalimanı’na geçişle birlikte lojistik ve operasyonel maliyetlerde yaşanan büyük artışı saydı.

Atlas Jet (O dönemki adıyla) 2010’da uçamayan KTHY’nin işletme ortağı olmuş fakat bazısı Londra’da mağdur olan yolcular şirketi uzun yıllar sürecek mahkemeye taşımıştı. Atlasglobal Havayolları’nın hükümetten destek bulup kanat açacağını düşünüyorum. Burada asıl konuşulması gereken yolcuların mağduriyeti olmalıdır. Atlasglobal Havayolları ve Ulaştırma Bakanlığı acil olarak mağdur yolcuların sorunlarını çözmeli! Yolcuların isteği de aşağıdaki gibi olmalıdır:

1. (Uçuşun durduğu) 26 Kasım’dan – (bilet iade işlemlerinin başlayacağından söz edilen) 16 Aralık arasındaki yolcular ne yapacak? Bu yolcular başka havayollarıyla ücretsiz uçurulmalıdır.

2. Atlasglobal iade ve değişiklik talepleri ile ilgili uygulanacak işlemler 16 Aralık’ta başlanacak diyor. Eyvallah… Siz önceden biletinizi (erken almak daha ucuzdur diyerek) aldınız. Sonra size yapılacak bilet iadesiyle aynı gün ve saatte uçmanız mümkün olmayacaktır. Onun için fiyat artışındaki fark da ödenmelidir. Zaten havayollarında bilet değişikliği istediğinizde sizden bu farkı istemiyorlar mı?

Ayrıca Atlasglobal Havayolları neden 21 Aralık’a kadar durdurdu derseniz? Hemen söyleyeyim. Uçaklar biletlerini ilk satışa çıkardığında fiyatlar en alttadır. Uçuşa yaklaştıkca yani koltuklar doldukca fiyatlar artar. Bu sistemi ne yazık ki Atlasglobal ve Pegasus gibi “ucuz uçuşlar” kötüye kullanmakta okulların tatile giriş ve başlangıç haftalarında ilk açılışlarını yüksek fiyattan yapmakta. Ayrıca THY’nin fiyatlarını izleyerek fiyatlarını sürekli yukarı çekmekte. Bu haksız kazanca bakanlık dur demeyince biz zavallı yolcular da göz göre göre soyulmakta.

İşte dostlar Noel ve yeni yıl zamanı Atlasglobal’ın haksız kazanç elde edeceği haftalardan. O hafta yolcuyu silkelemek için uçacak sonrası Allah kerim…

2357690cookie-checkİNGİLTERE… Atlasglobal mağduru yolcular ne yapmalı?
Önceki haberTürkiye, kadın haklarında geriye gitti
Sonraki haber2020 BÜTÇESİ ÜZERİNE BAZI NOTLAR (I)- Güvenlik Harcamaları, Askeri Sanayi Karması Sektör ve Devlet Mali Krizi
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.