İngiltere depremzedeye vize kolaylığına “hayır” dedi…

Olmadı İngiltere! İngiltere hükümeti, Türkiye’deki depremzedelere özel bir vize sağlanması için başlatılan imza kampanyasına verdiği yanıtta, bu konuda bir planlarının olmadığını açıkladı. Geçen yıl Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından İngiltere’deki Ukraynalılara akrabalarını getirme hakkı veren İngiltere’nin Türkiye’de depremden etkilenenlerin yakınlarına da benzer bir hak vermesi için başlatılan imza kampanyasına 100 binden fazla kişi destek vermiş, konu parlamentoda milletvekilleri tarafından görüşülmüştü.

Olmadı İngiltere! İngiltere, Türkiye ile stratejik ortaklık yapmış bir ülke. Bu, birbirinin çıkarlarını üçüncü ülkelerden önde tutacağı anlamına geliyor. Brexit öncesinde de Schengen vizesine katılmayan ve kendi vize politikasını güden İngiltere, Türk vatandaşlarına en zor vize veren ülkeler arasında sayılıyor. Deyim yerindeyse deveye hendek atlatıyorlar. Vize ödentileri ise Türkiye’deki alım gücü gözetilmeden saptanmış tam bir soygun. Üstelik başvuruda hata yaparsanız paranız yanıyor. Vizelerde bağımsız ülkeler ayna politikası güderler. Yani size yapılan uygulamanın aynısını siz de yaparsınız. Türkiye 2 Mart 2020 itibarıyla Birleşik Krallık vatandaşlarının Türkiye’ye yapacakları turistik seyahatlerde 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vize muafiyeti getirdi.

Neyse konumuza dönersek dostlar, İngiltere’nin de Almanya gibi depremzedelerin 90 günlüğüne yakınlarını ziyaret edebilmesinde vize kolaylığı tanıması istenmişti. Bir başka deyişle “Türkiye’nin zaten İngiltere vatandaşlarına tanıdığı bu hakkın aynısı uygulansın” denilmişti. İngiltere’deki Türkiyeli toplum üyelerinin neredeyse yarısının deprem bölgesi kökenli olduğu düşünülürse bu haklı ve insancıl bir istekti. İngiltere Ukraynalılara tanıdığı bu kolaylığı bizden esirgedi. Bu konuda bizim toplum üyesi milletvekili ve belediye meclis üyelerinin yeterince baskı uygulamadığı kanısındayım. Bir de “Türkiye’nin İngiltere temsilcileri bu konuda yapması gerekenleri yapmadı” diyebilirim. Türkiye’ye depremden dolayı kuru bir başsağlığı dilemek yerine vize kolaylığı gibi somut icraatlar istiyorduk. Olmadı İngiltere!

***

Türkiye’deki siyasi gelişmeler baş döndürücü. Taşlar yerine oturmuş durumda. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Mayıs ya da Haziran’da yapılacak seçimleri ezici bir çoğunlukla kazanması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 10 Mart’ta seçim tarihini açıkladı. Bazı yorumculara göre Erdoğan kaybedeceği seçime girmek istemez, onun için Yüksek Seçim Kurulu danışıklı dövüşerek deprem bahanesiyle seçimleri erteleyecek. Bir diğer düşünce de Erdoğan aday olmaz artık.

Bu arada hükümet yanlısı bir tv kanalında tartışan AKP’li yorumcular iktidar değişikliğinde kendilerinden hesap sorulacağını belirterek İngiltere’ye taşınmaktan söz ediyorlardı. Güler misin, ağlar mısın? Oysa İngiltere onlara yanlış bir adres. Katar’a gidin, Suudi Arabistan’a gidin buraya gelmeyin kardeşim. Huzurumuzu bozmayın!
https://www.facebook.com/reel/760137525331427/?s=single_unit

***

Millet ittifakı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı ile ciddi bir çekim alanı yarattı. Seçimlere kadar iktidar kanadında büyük bir heyelan bekliyorum. Hani muhalefette kendilerine yer olmadığını bilen ağır AKP’lilerin dışında milletvekilleri, belediye başkan ve meclis üyeleri ile seçmen muhalefet kanadına kayacaktır. Bu eğilimi hayatın her alanında göreceğiz. Cumhuriyetin 100’üncü yılında ülkede yeni bir sayfa açılacak. Bu göründüğü gibi kolay olmayacak belki ama mutlaka gerçekleşecek…

Geçenlerde KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Önce bilinçli şekilde doğayı katletmek. Sonra ‘deprem kaderdir’ demek kabul edilemez!” dedi. Gazeteci arkadaşım Serhat İncirli, Yeni Düzen’deki “Şaşırdı – şaşırttı ama cesur adam vallahi!” başlıklı köşesinde “Benim anladığım şudur; Tatar, hayatında ilk defa Tayyip Erdoğan’a resmen giydirmektedir! Bunu yapabilmesinin tek bir sebebi olabilir; Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanacağından emindir… Kıçın kıçın Kılıçdaroğlu’na yaklaşma hevesi mi desem, bilemiyorum! Gerçekten korkmadan, çekinmeden Tayyip Erdoğan’a giydiriyorsa, cesur adam vallahi, yanlış tanımışız, helal olsun!” diye yazdı. Değişim şimdiden başladı.

2674650cookie-checkİngiltere depremzedeye vize kolaylığına “hayır” dedi…
Önceki haber‘Phaselis kararını gözden geçirin’
Sonraki haberSeçim takvimi 18 Mart olarak belirlenmiştir
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.