İNGİLTERE… GELMEKTE OLAN MALİ KRİZİN ÖNCEKİNDEN FARKI

Merkez bankaları bir yıllık küresel sıkılaştırmanın ardından parasal gevşemeye geri dönerken Euro Bölgesi durgunluk ile flört ederken, dünya ekonomisinde büyüme her yerde düşüyor.

Gelmekte olan kriz eskisinden iki yönden farklı olacak: Dünya ekonomisi daha önce hiç bu kadar düşük faiz oranlarıyla karşı karşıya gelmemişti ve merkez bankalarının bilançoları bu kadar büyük bir durgunluğa girmemişti. Bu seferki mali kriz gerçekten farklıdır.

Krizin başlangıcı da birçok kişinin düşündüğünden çok daha yakın olabilir. Kırılgan, yavaşlayan ve aşırı borçlu bir küresel ekonomi, şişirilmiş varlık piyasaları ve zayıf bir Avrupa bankacılık sektörü, birçoğunun kabul edemediği yüksek derecede patlayıcı bir karışım oluşturuyor. Global ticareti bir anlaşma bu sorunları çözmek için çok az şey yapabilir.

Zayıf Avrupa bankaları durgunluktan dolayı devrilmeye başladıklarında ve kredi piyasalarını umutsuz diriltme önlemleriyle merkez bankaları tarafından silkelendiğinde ne olur? Tek kelimeyle: KARGAŞA.

O zaman neden insanlar daha fazla endişelenmiyorlar? Muhtemelen, merkez bankalarının ve genel ekonomistlerin teşvik ettiği, merkez bankalarının durumu kontrol etme yeteneğini vurgulayan sofistike açıklamalarından kaynaklanmaktadır. Bu tehlikeli bir yanılgıdır.

Kimse gerçeklere bakmaya cesaret edemiyor – ya da yapan olursa işinden oluyor. İnkar en büyük güçtür.

Gerçek şu ki, para politikaları, en azından Euro bölgesinde, işlevsiz kalıyor ve hükümetler ancak çok sınırlı mali teşvik sağlayabilir. Sona geldik. Krize hazırlanmak ve beklemekten başka yapacak bir şey kalmadı.

REACTİON web sitesinden özet – 16.10.19

Grafiğin başlığı;

-Global ve regional total factor productivity growth (global ve bölgesel verimlilik artış faktörü). Sermaye ve işgücüne yapılan yatırımları hesaba katan küresel toplam faktördeki verimlilik artışı, 2018’de tekrar yüzde -0,1’e düştü.

 

2346070cookie-checkİNGİLTERE… GELMEKTE OLAN MALİ KRİZİN ÖNCEKİNDEN FARKI

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.