İNGİLTERE… Komiser Dick başaramadı

İngiltere’nin en büyük polis birliği, 193 yıllık geçmişi olan “Metropolitan Police” Başkomiseri Cressida Dick 10 Şubat Perşembe gün New Scotland Yard Polis Merkezinin balkonunda yaptığı konuşma ile istifa ettiğini açıkladı.

Birliğin tarihinde ilk kadın Başkomiser olan Cressida Dick’in kısa süre önce dolan 5 yıllık görevi geçtiğimiz yıl 2024 yılına kadar uzatılmıştı.  

Metropolitan Police Londra Belediyesinin yönetimi altındadır. Polis Başkomiseri, Londra’nın güvenliğini sağlayabilmek için Londra Belediye Başkanı ile işbirliği içerisinde çalışmak zorundadır. 

Nitekim Dick’in istifa etmesinin nedeni Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan’ın güvenini kaybetmesi olmuştur. 

Başkomiserin görevi çok zor bir döneme rastgeldi. 2017 yılında Londra’da gerçekleşen terörist saldırılar, Grenfel yangını trajedisi, Covid 19 pandemisi hep bu zaman zarfında meydana gelen çok önemli olaylardan.

Bu zaman zarfında suç oranında %4 artış kaydedildi. Covid döneminde azalan bıçaklı saldırılar sonucu öldürülen gençlerin sayısı şu an yeniden tırmanışa geçti. 

Bütün bu olaylar Dick’in görevinin sona ermesinin nedeninin teşkil etmedi. Esas neden kendi polis memurları oldu. Daha doğrusu son yıllarda skandal üstüne skandal yaratan polis memurları.

Bunlara örnek olarak ırkçılık, kadın düşmanlığı ve cinsiyetçilik, zorbalık, cinsel tecavüz ve katillik gösterilebilir. Evet değerli okurlar. Tüm bu suçlar polis memurlarının tavırlarını sergileyen olaylar ve onlar tarafından işlenen suçlar.

3 Mart 2021 Tarihinde Clapham Common Parkından geçerek evine gitmeye çalışan 33 yaşındaki genç kadın Sarah Everard’ın katilinin Metropolitan Polis Gücü memuru 48 yaşındaki Wayne Couzens olduğu öğrenilmişti. 

Bu olayı ve genel olarak kadınların karşılaştıkları saldırıları protesto etmek amacıyla çoğu kadın binlerce kişi aynı parkta toplanmışlardı. Covid yasalarını kırdıkları gerekçesiyle gösteriyi dağıtmaya çalışan polislerin kadınlara karşı vahşi saldırılarının fotoğrafları günlerce basında, televizyonda gösterildi. 

Cressida Dick’in bu olayda memurlarını savunma girişimi çok büyük eleştirilere maruz kalmıştı. 

Wembley’de bir parkta ölü bulunan iki kızkardeşin cesetlerinin fotoğraflarının iki polis memuru tarafından Whatsupda paylaşılması ve kardeşler için sarfettikleri aşağılayıcı sözler bir başka örnek.

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan’ın sabrını taşıran son olay birkaç hafta önce Charing Cross Polis Karakolundaki 17 polis memurundan oluşan Whatsup grubu arasındaki şok edici mesajlar oldu.  Cinsel şiddet, ırkçılık, cinsiyetçilik, homofobi, ayrımcılık mesajlar aynı zamanda Başkomiser Cressida Dick’in sonunun getirilmesinde önemli etken oldu. 

22 Nisan 1993 yılında mimarlık öğrencisi Stephen Lawrence Güney Londra’da ırkçı bir saldırı sonucu yaşamını yitirmişti. 19 yıl sonra sadece 3 kişi katillik suçundan yargılanıp hüküm giydi. En az başka iki kişi ile ilgili önemli deliller olduğu halde.

Ağustos 2020 tarihinde Metropolitan Polis Stephen Lawrence dosyasının etkin olmadığını, yani kapandığını açıkladı. Başkomiser Cressida Dick diğer suçlaluların bulunamaması yüzünden hissettiği üzüntüyü belirtmişti o zaman.

Stephen Lawrence davası bir dönüm noktası idi. Bunu takiben çok geniş kapsamlı bir soruşturma açıldı. Sonuçta soruşturmayı yürüten emekli yüksek mahkeme yargıcı Sir William McPherson’un 1999 yılında yayınladığı 350 sayfalık rapor tüm polis gücünde kurumsallaşmış ırkçılık olduğunu saptadı. 

Rapor sonucunda ilerlemeler muhakkak kaydedildi. Ama son birkaç yıla bakıldığında o zaman kaydedilen gelişmelerin geride bırakıldığı, üstelik eşitlik konularında yıllarca geriye dönüş kaydedildiği ortaya çıkıyor. Sadece Londra Metropolitan Polis Gücünde değil, tüm adanın toplum güvenliğinden sorumlu polis kurumlarında. 

Balık baştan kokar. Eşitlik konularında ciddi olmayan bir iktidar bulunmaktadır şu an ülkede. Kimse hükümet bakanlıklarını oluşturanların birçoğunun etnik kökenine işaret edip bana aksini iddia etmesin. 

Sokağa inip tüm eşitlik konularının ciddi, etkili bir şekilde ele alınmasını sağlamak için hükümeti zorlama zamanı geldi sanırım.  

 

 

 

2584170cookie-checkİNGİLTERE… Komiser Dick başaramadı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.