İNGİLTERE… Londra’da bize dair

Dostlar bu hafta “Ekonomi ve politikadan uzaklaşıp keyifli bir şeyler yazıp, sizi de gülümseteyim”  dedim… Eee hazırsanız başlayalım o zaman…

Heathrow Havalimanı’nda genç bir Türk vatandaşının pasaportunu inceleyen gümrük memuru, “Sizin eski kuşağa hayranım” demiş… Bizimkisi “Neden?” diye sormuş… Memur devam etmiş, “Eski kuşak hep 1 Ocak’ta doğmayı başarmış ama siz hiç tutturamıyorsunuz!”

Yine içimizden birisi arkadaşlarına “İngilizceme güveniyorum. Yarın ‘Home Office’e gidip pasaportumu alacağım. Tercümana falan da ihtiyacım yok artık” demiş. Ertesi gün arkadaşları, “Ne yaptın. Pasaportunu alabildin mi” diye sormuşlar… Bizimkisi de “Yok ya ‘Home Office’de kaydım yokmuş” demiş ve eklemiş; “Kaç kez ‘My name is Friday’ dedim ama pasaportu bulamadılar…”

Türkçe karşılığı olmasına karşın her nedense bizimkiler “bus, ice cream, sorry, please, shop, shopping, chips, by, telefonda helooo ve F’li gibi kelimeleri Türkçe’ye karıştırıp kullanmayı seviyorlar. Velakin bir kaç kelime var ki inadına yanlış yapıyoruz. Ben ikisini söyleyeceğim siz de biliyorsanız ekleyin. 1. “Seven Sisters” yerine Seven Sister, “Turn Pike Lane” yerine de Turn Park Lane.

Peki İngilizceye giren hiç Türkçe kelime biliyor musunuz? Bu kez ben 3’ünü söyleyeyim siz fazlasını ekleyin. 1. Yoğurt… 2. Çakal… 3. Köşk (kiosk)

Biz yurtdışındayken en çok özlediğimiz şeyler arasında “demlenmiş Türk çayı” başta gelir. Yapılan bir araştırmada (aklımda kaldığınca) İngilizlerin en çok özlediği şeyler ise: 1. Heinz fasulye, 2. Colmans hardal 2. Bacon 4. Colgate diş macunu

Londra’daki Türkiyeli nüfusun hangi şehirlerden geldiğini biliyor musunuz? Bu araştırmanın ayrıntısı yeni kitabımda. Ben yine de ipuçlarını vereyim. İngiltere’deki her 5 Türkiyeliden birisi Kahramanmaraş kökenli… Peki Kahramanmaraşlılar içindeki oran nasıl? Her 10 Kahramanmaraşlıdan 3’ü Elbistanlı, 2.2’si Pazarcıklı, 1.5’i de Afşinli…

Kahramanmaraşlılardan sonra ise sırasıyla en çok İstanbul, Aksaray, Kayseri, Sivas ve Gaziantepliler var… Bu 6 şehirden gelenlerin toplamı, bütün Türkiye kökenlilerin yüzde 50.8’i yani yarısını geçiyor.

Peki İngiltere’ye ilk gelen Türkler kimdir? Hımmm bu çok kazık bir soru. Bilimsel araştırmalarda Türkiye’den İngiltere’ye ilk gelenlerin 1509-1547 arasında İngiltere Kralı 8’nci Henry’nin paralı Türk askerleri olduğu öne sürülüyor.

İngiltere’de “İlk sağlıklı yaşam kampanyası” 17’nci yüzyılda Türk hamamları için yapıldığını biliyor muydunuz? İngiltere o yıllarda vebadan kırılırken bu hastalığın Osmanlı’da rastlanmadığını farketmişler. Araştırmalar “Türk hamam” geleneğinin vebayı önlediğini saptayınca, İngiltere’de pek çok belediye padişahtan bölgelerinde hamam inşa etmek için teknik yardım istemiş. Kısa sürede İngiltere çapında 30’a yakın Türk hamamı inşa edilmiş. Bir kısmı halen kullanımda…

Peki Londra’daki Turkey Street’in bizimle bir ilgisi var mı? Hımmm ama yerimiz kalmadı… Siz en iyisi kitabı bekleyin…

2032550cookie-checkİNGİLTERE… Londra’da bize dair
Önceki haber“Burası çobansız köy değil”
Sonraki haberŞampiyonlar Ligi
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.