İNGİLTERE… Mutluluk mu dediniz? Bu zamanda mı?

Yukarıdaki başlığı bir sosyal medya paylaşımında değerli bir dostum kullandı. Devam edip şöyle diyor: 

“Covid 19 salgını neredeyse bir yıldır dünyayı kasup kavururken mutluluktan söz etmek doğru mu?

Ben de renkli bir dille onu destekleyen şu yanıtı verdim kendisine. Cevabım ona değil, bu konuda anket yapanlara idi

“Ulan guellolar, böyle bir zamanda mutlu olan insanın insanlığından, aklından şüphe etmek gerekir”. 

Nasıl başladı bu tartışma? Efendim İngiltere’de bir anket yapılmış. Halkın büyük çoğunluğu mutsuzmuş. Aman, ne büyük sürpriz!

Sonra düşündüğümde dostumun da kendimin de çok yanlış olduğunu takdir ettim.

Doğal olarak hepimiz içinde bulunduğumuz pandemi döneminde büyük mutsuzluklar yaşıyoruz.

Ancak mutlu olabileceğimiz çok şeyler de bulabiliriz. Bulmalıyız da. Kendimiz için, çocuklarımız, torunlarımız için bunu kararlılıkla yapmalıyız.

Yapmalıyız, çünkü yapmadığımız takdirde sonuçlar hiç de kolay aşılabilir olmayacak. 

Burada tekrarlamaya gerek yok. Yığınlarca araştırma ruh sağlığımızın nasıl etkilendiğini açıkça ortaya koyuyor. Özellikle çocuklar arasındaki ruh sağlığı sorunları endişe veriyor.

Yale Üniversitesi psikoloji profesörü Laurie Santos Covid döneminde “Mutluluk Labarotoru” kursları düzenlemektedir. Bazı önerileri şunlar:

  • Sevdiklerinizle iletişimde olun.
  • Bakım rutini oluşturun. Ne kadar yoğun olursanız olun kendiniz için zaman ayırın.
  • Eksersize önem verin. Eksersiz için spor salonuna gitmeniz gerekmiyor. İnternette her yaşa uygun eksersiz rutinleri bulabilirsiniz. Bence yoga çok uygun.

Bu güç zamanda mutluluğu ucundan olsun nasıl yakalayabileceğimiz üzerine benden de naçizane bazı öneriler:

Özellikle güneşli havalarda gökyüzüne bakın. Tabii güneşin olduğu tarafa değil!

Ağaçların, kırların olduğu mekanlarda, mümkünse dağlık bölgelerde yürüyüş yapın.

Sosyal medyada Kıbrıs’ta ayrelli zamanı olduğunu yazıyorlar. Dağa çıkıp ayrelli toplayın.

Bir hayır kurumuna yapabildiğiniz ölçüde bağış yapın.

Sokakta yürürken karşılaştığınız kişilere gülümseyin. Göreceksiniz onlar da size gülümseyecekler, hepiniz mutlu olacaksınız. Ancak evinizden izin verildiği durumlarda çıkın.

Nostalji yapın, eski fotoğraflara bakın, eski mektuplarınızı sakladığınız yerden çıkarıp tekrar okuyun. Bol bol müzik dinleyin. Ama damardan olmasın!

Kaybettiklerinizin fotoğraflarını görmek sizlere hüzün verecek, ama onlarla yaşadığınız mutlu günleri düşündüğünüzde mutlu olacaksınız.

Toprakla uğraşın. Bahçecilik yapın. Mümkünse belediyeden bir bahçe kiralayıp ekip biçin.

Kaldığınız ev ve bütçeniz uygunsa hayvan besleyin. Kedi, köpek, kuş (kanarya gibi güzel öten cins ama, sinir edici tiz sesler çıkaranlardan değil!).

Günlük yürüyüşünüze çıktığınızda yolunuz düşerse aşı merkezlerinin yanından geçin. Aşıyı yeni salınanların yüzündeki mutlu ifadeyi izleyin. Sakın aranızdaki mesafeyi korumayı unutmayınız.

Küçük çocuklarla konuşun. Size ne kadar saçma gelirse gelsin onların sorularına sabırla cevap verin.

Düzenli olarak kahkaha atın. Bunu belirli zamanlarda aynanın karşısına geçip kahkaha atarak yapabilirsiniz. Ama bir Norman Wisdom filmi seyretmek daha eğlenceli olur sanırım! Kahkaha atmanın genel sağlığa önemini araştırmalar kanıtlamıştır.  

Evet değerli okurlarım. Yukarıda saydığım yöntemlerin özellikle hüzün dolu bu günlerde uygulaması güç olduğunu düşünebilirsiniz.

Ama yukarıda belirttiğim gibi kendimiz için, özellikle çocuklarımız, torunlarımız için yapmamız en çok bu zamanda gereklidir. 

2491280cookie-checkİNGİLTERE… Mutluluk mu dediniz? Bu zamanda mı?

1 Yorum

  1. İnsanların zor zamanları olduğu gibi, ülkelerin ve bugün olduğu gibi tüm dünyanın da zor günleri oluyor. Savaş bunlardan en kötüsü. Nedeni askerlerden çok çocukların, kadınların öldüğü gerçeği. Salgınlar da öyle. Baksanıza birkaç gram ağırlığı bile olmaya bir virus insanlığı susta durdurdu. Şimdi siz ” susta durdurdu” ne demek diye soracaksınız ; bu bir Kıbrıs tabiridir anlamı da ; hazırola geşirmek, zaptı-rup altında tutmak. Mutluluk normal hallerde kişiden kişiye değişen bir kavramdır. Ancak salgın gibi felaketlerin yaşandığı dönemde mutluluk, gücü yetmeyene yardım etmektir, sadece para pulla olan yardımları kastetmiyorum. Yalnız yaşadığını bildiğimiz birini aramaktır, halini, hatırını sormaktır. İnsanı yaşatan sevgiyse, dostluğu yaşatan da ilgidir. Değerli dostum Ertanç Hidayet’in tavsiyelerine kulak kabartmalıyız. Gerçekten doğru saptamalar yapmış. Selam ve sevgilerimle Koronasız günler dilerim.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.