İNGİLTERE… Ramazan geldi, hoşgeldi…

Bazen bir fotoğrafa baktığınızda, her zaman gözünüzün değdiği mekânı, sokağı ya da koşturan çocukları farklı görürsünüz. Bakıp da görmediğinizi göstermeye çalışmalı. Gazetecilik özellikle köşe yazarlığı eleştirel olmak zorunda. Köşe yazarı yapılan iyi bir şeyin zaten yapılması gerektiğini düşünüp eksik, yanlış ya da kötülüklere de ayna tutmalı. Tabii bu her zaman herkesin hoşuna gitmeyebilir. Daha doğrusu çıkarına, işine gelmeyenler bu aynadaki görüntüsüne tepki duyması doğal. Eğer bir gazetecinin etik ve yasalara uymadığınızı düşünüyorsanız, meslek örgütleri ya da mahkemelere başvurabilirsiniz. Ama kızıp tehditkâr mesajlar yazmak olayı başka bir boyuta taşır. Özellikle İngiltere’de bu ciddi bir suçtur.

Neyse dostlar böyle bir girizgahtan sonra bu haftaki konularımıza dönelim. Bu hafta toplum gündeminde inançlı kesimce Ramazan dolayısıyla iftar sofraları kurulması ile İAKM-Cemevi’nin de Kültür Festivali resepsiyonu vardı. Sırayla göz atalım…

***

Toplumda camiler, muhafazakâr işletme sahibi olan şirketler iftar davetlerinde bulunuyor. Bu aynı zamanda cemaati, eşi dostu ya da birlikte iş yaptığı kesim ile bir araya gelmek için vesile de oluyor. Bu davetleri “sosyal bir dayanışma” olarak görsem de ben olsam Türkiye’de devletin görevi olduğu halde el uzatmadığı çok yoksul ailelere gönderirim.

Geçen 18 Mayıs Cuma günü Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Çınar Ergin ve eşi Deniz Ergin ev sahipliğinde basınında aralarında bulunduğu bazı toplum temsilcilerine geleneksel iftar yemeği programı düzenlendi.

“Laiklik veya laisizm (Fransızca: Laïcisme)” sözlüklerde, devlet yönetiminde herhangi bir dinin referans alınmamasını ve devletin dinler karşısında tarafsız olmasını savunan prensip olarak aktarılıyor. Devletin temsilcisi eğer iftar düzenliyorsa, Hıristiyan vatandaşları için Noel yemeği, Ateist vatandaşları için yeni yıl kutlaması ve komünist vatandaşları için de 1 Mayıs resepsiyonu düzenlese ne iyi olur. Ya da “laiklik ilkesine sadık kalarak hiçbirini yapmamalı” diyorum.

Bir başka iftar yemeği de Londra Yardım Melekleri’nden… Meleklerin yaptıkları açıklama aynen şöyle:

“Londra Yardım Melekleri Kanser Hastalarına Yardım Derneğinin düzenlemiş olduğu bu özel mevlit, kansere yenik düşüp aramızdan ayrılan tüm eş, evlat, dost, akraba, arkadaş ve tüm ölülerimiz adına Husayn Hashim El Bakayi Hoca tarafından okunacaktır. Mevlidimize tüm halkımız davetlidir. Saat 20’de okunacak mevlidin ardından camide iftar yemeği olacaktır. 25 Mayıs Cuma saat 20’de “277 St Ann’s Road London N15 5RG” adresindeki Şeyh Nazım Camisi’ndeki (Sheikh Nazım Sufi Centre) mevlit ve iftara tüm halkımız davetlidir.”

Şimdi bizim toplum Londra Yardım Melekleri’ne kanser hasta ve yakınlarına, hastanelerle yardım eli uzatsın diye maddi yardımda bulunacak, bizim Melekler de maddi yardımı manevi amaçla harcayacaklar. Zaten bu tür manevi seremonileri hasta yakınları, dini kurumlar yapıyor değil mi? Keşke melekler hem zahmet hem de masraf etmeselerdi…

***

İAKM-Cemevi’nin 20 Mayıs günkü festival resepsiyonunda, Cemevi-İAKM’nin şimdiki başkanı Hüseyin Üzüm yönetimde bazı tartışmalar ve kırgınlıklar yaşanmışsa sizin ve kurumun geleceği için diyerek sahneye eski başkanlardan (şimdiki BAF Başkanı) İsrafil Erbil ve Hüseyin Çiftçi’yi çağırdı.

Erbil ve Çiftçi ekibi 2011’de yönetim anlaşmazlığından mahkemelik olmuştu. Sahnede kısa konuşmalar sonrasında 3 başkan el sıkıştı… Bu hoş bir tabloydu…

“Eline, diline, beline sahip ol”, “Benim Kâbe’m insan” diyen bir inancın savunucusu ve toplumda da güzide kurumların sahipleri olarak bundan sonraki çalışmalarında yeni bir sayfa açmaları yine toplumun yararına diye düşünüyorum.

 

 

2192380cookie-checkİNGİLTERE… Ramazan geldi, hoşgeldi…
Önceki haberYeni çipli kimlik uyarısı! Bir an önce başvurun…
Sonraki haberMerkez Bankası’ndan sadeleştirme hamlesi
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.