İNGİLTERE… Saray alllem gallem!

ERTANÇ HİDAYETTİN – Birkaç yıl öncesine kadar kraliyet ailesi hakkında yazı yazacağımı düşünseydim, gider bir hastanenin ruh hastalıkları bölümüne kabul edilmek için başvuru yapardım. Konu ırkçılık olunca önem kazanıyor.

Elbette Harry ve Meghan çiftinden bahsediyorum. Harry ve Meghan çiftinin evlendikleri zamandan beri esas şikayet konusu İngiliz medyasının özellikle Meghanın kraliyet ailesine girdiği tarihten itibaren onlara karşı yaklaşımları. Açıkcası Meghan’a karşı gerek medyanın gerekse sarayın sergiledikleri ırkçılık.  

Bu yüzdendir ki genç çift kraliyet ailesinin gerektirdiği görevlerinden ayrılıp önce Kanada’ya göçettiler. Şimdi 2 çocukları ile Kaliforniya’da yaşıyorlar. 

Kraliyet ailesinden birisinin (Harry’nin) ağzından olayların anlatılması, yani konuyu atın ağzından dinlemek çok önemlidir. Ne kadar da herkesin bildiği veya tahmin ettiği durumlardan bahsetse de.

Bilindiği gibi Hary ve kardeşi William, küçükken anneleri Prenses Diana’nın ölümünden doğal olarak çok etkilenmişlerdi. Kardeşler sonraları cesurca ruh sağlıklarının nasıl etkilendiğinden bahsetmişler, konu üzerinde farkındalık yaratmaya çalışmışlar ve ruh sağlığı hizmetleri sağlayan kurumlara destek vermişlerdi.

Harry 2020 yılında birkaç yıldan beri annesinin ölümü ile yüzleşebilmek için terapi gördüğünü açıklamıştı.

Dananın kuyruğu kraliyet ailesine karma ırk evlilikten doğan Meghan’ın girmesiyle koptu. Annesi Doria Ragland (Afrika kökenli Amerikan) babası Thomas Markle (beyaz Amerikan) olan Meghan,  Harry ile 19 Mayıs 2018 yılında evlendi.

Anne Doria Ragland’ı düğün esnasında tüm kraliyet ailesi ile aynı çerçevede görüntüleyen haber fotoğraflarına bakan ırkçıların yüz ifadelerini hayalimde canlandırıp bayağı eğlenmiştim. Tabii bazı kraliyet ailesi mensuplarının yüz ifadeleri de oldukça ilginçti!

Harry ve Meghan çifti Meghan’ın aile içerisinde karşılaştığı ırkçılığı ilk kez ünlü siyah Amerikan televizyon sunucusu Oprah Winfrey’nin kendileri ile yaptığı söyleşide ifşa ettiler. Tüm dünyayı şok eden söyleşi yüzünden Kraliçe Elizabeth dahi ırkçılık suçlamasına karşı savunmaya geçmeye zorlanmıştı. 

Mart 2021 yılında yapılan söyleşi en çok konuşulan medya olayı olmaya devam ederken 2022 yılının son aylarından beri Harry ve Meghan çifti tekrardan gündemi en çok meşgul eden kişiler arasına girdi. 

Önce Harry ve Meghan çifti ile basın ve diğer kraliyet aile fertleri arasında geçen olayları konu alan Netflix dizisi yayınlanmaya başlandı. Diziyi çifte karşı empati hisleri duyarak izledim.

Ardından Harry’nin “Spare” isimli yayımlanmazdan önce sızdırılan kitabı gündeme oturdu. Harry kitabın tanıtımı amacıyla Birleşik Krallık ve Amerika’da çeşitli televizyona programlarına konuk oldu. Kendisi ile yapılan söyleşiler büyük ses getirmeye devam etmektedir. 

Tabii ki Harry ve Meghan çiftinin şiddetle eleştirdiği medyanın bu olayları onların istediği şekilde yansıtmasını beklemek naif olurdu. Nitekim bazı yazılı basın, kraldan kralcı radyo, televizyon sunucuları tarafından ve bunların kışkırttığı monarşi savunucuları tarafından çifte karşı çok çirkin, amansız bir saldırıya şahit olduk, halen olmaktayız.

Meghan’a saldırıları ile bilinen sunucu Pierce Morgan Sarayın kendisi ile temasa geçip onları savunduğundan dolayı ona teşekkür ettiklerini övünerek anlattı. 

Bu medya organları esas konu olan ırkçılık olayını çarpıtmak amacıyla olayı Harry ile kardeşi, babası, babasının eşi Camilla Parker Bowles arasındaki anlaşmazlıklara yönelttiler. Bunda Harry’nin tükürdüğünü yalamasının, 2 yıl önceki söyleşide yaptığı ırkçılık suçlamasını sulandırmaya çalışmasının büyük rolü var. Medyaya koz vermiş oldu. 

Harry’nin yeni kitabının adı “Spare” yedek demektir. Ailesinin yedek paçası olduğunu kastediyor. Belli ki kompleksli bir karaktere sahip birisi. Ne kadar da eşinin karşılaştığı ırkçılığa karşı medyaya olduğu gibi ailesine de savaş açması takdire şayan bir şey ise, kitabında bunu zedeleyecek, dikkatlerin başka yöne çekilmesine neden olacak unsurlar bulunuyor. 

Buna örnek, Afganistan’da savaşırken 25 Talibanı öldürdüğünü yazması, Taliban askerlerini insan değil, birer satranç taşları olarak gördüğünü belirtmesi gösterilebilir. Eşine karşı yapılan ırkçılıktan bahsederken kendi ırkçılığını sergilediğinin farkında değil. Bu gibi unsurlara kitapta yer vermesi Meghan’ın haklı davasına zarar verdiğinin de farkında değil gibi.

Değerli okur, ırkçılık kimden gelirse gelsin, kime karşı olursa olsun, her zaman, her yerde herkes tarafından bu ilkel hastalığa karşı savaş verilmelidir.

 

  

2661340cookie-checkİNGİLTERE… Saray alllem gallem!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.