İNGİLTERE… Terazinin bir ucunda ekonomi, diğerinde toplum sağlığı…

Avrupa ekonomisi şimdiden yüzde 10 küçüldü. ABD ekonomisinin en iyi senaryoya göre yıl sonuna kadar yüzde 40 küçülmesi öngörülüyor. Finans kapitalin şimdilik kârı azalsa da zarar etmeye de tahammülü olmadığını hissettiriyor. Örneğin İngiltere’nin önde gelen bankalarından Barclays’in ilk çeyrekte hissedarlara dağıtılabilir net kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 azalarak 605 milyon sterlin oldu. Son olarak Almanya Federal Meclis Başkanı Wolfgang Schäuble, devletin ekonomik olanaklarının sınırlı olduğunu ve her açığın kamu kaynakları ile kapatılamayacağını söyledi.

Kapitalizmin salgındaki önceliğini biliyorduk ama şimdi açıkça söylenir oldu: Ekonominin tıkırında olması ve kârlılığın devamı toplum sağlığından daha önemlidir! Bir başka deyişle, “Halk, salgınla birlikte yaşamasını öğrenmeli ve kendi başının çaresine bakmalı!” Önümüzdeki günlerde sermaye ve emek arasındaki “ölümcül” çekişme daha da derinleşecek. Bu yaman çelişkinin farkında olmak ve örgütlü mücadeleyle dişimizi göstermek yaşam kurtaracak. Yoksa her coğrafyada badem bıyıklı diktatörlet mantar gibi bitecek…

***

“Korona sonrasında stres bozukluklarına hazır olmalıyız…”

Sevgili dostum Doç. Dr. Tuncay Bilecen, Psikoterapist İlknur Şahin’le salgının insanlar üzerinde yaratabileceği psikolojik sorunları, salgın sona erdikten sonra yaşanabilecek stres bozukluklarını ve bu sorunlarla baş etme yöntemlerini konuştu. Salgın derdi bittikten sonra ekonominin rayına sokulması baskın olarak konuşulsa da asıl normalleşmenin psikolojik yaraların da sarılmasıyla olacağını söyleyebiliriz.

Psikoterapist Şahin (e-mail: [email protected], instagram ve facebok: letstalk_mental_health) online terapi hizmeti de veren başarılı bir toplum üyesi. Salgın günlerinde stres veren olgulardan kaçınılmasını isteyen psikoterapist, bazı psikolojik sorunların korona sürecinde yeniden tetikleneceği ya da semptomlarının daha yoğun yaşanabileceğini belirtiyor. Şahin, koronadan dolayı yakınlarını kaybeden ve tanık olanlarda stres sonrası travma görülebileceğini vurgulayarak “Bunlar insanları korkutmamalı; çünkü farkındalık, erken teşhis ve yerinde yardımlarla bu sorunlarla baş edilebilir. Böylece kişiler kaldıkları yerden hayatlarına devam edebilirler. Bu konuda bireylere olduğu kadar sivil toplum örgütleri ve devlete de görevler düşüyor” diyor.

***

Mağdurlara vize uzatabilme müjdesi…

Av. Miray Düzgünce Kaplan, salgın nedeniyle Birleşik Krallık’tan dönemeyen ve vizeleri geçen yabancıların vizelerinin uzatılabileceğini sosyal medyadaki hesabından paylaştı. Av. Miray Düzgünce Kaplan’ın verdiği bilgi şöyle: “İçişleri Bakanı Priti Patel tarafından 24 Mart’ta ilan edilen uzatma izni 24 Ocak’tan sonra süresi dolan ve seyahat kısıtlamaları veya kendi kendine tecrit nedeniyle ülkeden ayrılamayan herkes için geçerli olacak. Bu, 31 Mayıs’a kadar sürecek, ancak daha fazla uzatma gerektiğinde düzenli olarak gözden geçirilecektir. UKVI içerisinde süreci olabildiğince basit hale getirmek için özel bir ‘COVID-19 Göç Ekibi’ kuruldu. Bu durumda olanlar e-posta adresi [email protected] aracılığıyla bu ekiple iletişime geçmesi gerekir.”

Bence, uçuş yasağından dolayı Türkiye’den Birleşik Krallık’a gelemeyen Ankara Anlaşmalılar da ‘COVID-19 Göç Ekibi’ne başvurup İngiltere’de kalmaları gereken zorunlu sürede esneklik talep etmeliler.

2413680cookie-checkİNGİLTERE… Terazinin bir ucunda ekonomi, diğerinde toplum sağlığı…
Önceki haberBakan’ın ortaya attığı 500 bin liralık rüşvet tartışması büyüyor!
Sonraki haberPazar geceyarısına kadar 24 il sokağa çıkmayacak
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.