İNGİLTERE… Tolerans

Birçoklarına göre yanlış bir şekilde Voltaire’e mal edilen bir söz var: “Görüşlerine katılmıyorum. Ama bu görüşlerini ifade etme hakkını ölene kadar savunacağım”. 

İfade özgürlüğü ve toleransla ilgili çok doğru bir söz. Demokrasilerde kendi görüşleriniz ile örtüşmeyen görüşlerin ifade edilmesine tolerans göstermelisiniz. İfade yöntemi yasalar çerçevesinde olduğu müddetçe.

Nereden bahsediyorum? 

Bilindiği gibi yeni atanan KKTC Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal, geçen hafta 9 Ocak tarihinde  Mağusa’daki Polatpaşa Camii’nde “İslam’da Evliliğin Eşlere Tanıdığı Hak ve Yüklediği Sorumluluklar” konulu sadece kadınlar ve kız çocuklarının davet edildiği bir seminere katılmıştı. Ünsal’ın seminerde söyledikleri büyük tepkilere neden olmuştu.  

Müftünün söyledikleri gerçekten yenir, yutulur şeyler değil. Nitekim seminerden tam bir hafta sonra, 16 Ocak akşamı binlerce Kıbrıslı Türk “Emeğimiz, bedenimiz, haklarımız bizimdir” yazılı büyük bir pankartın arkasında Başbakanlığa yürüdü, ve Ünsal’ın cinsiyetçi sözlerini protesto etti.

Bir çoklarımız eylemi takdir edip alkışladık. Devlet tarafından atanan bir yetkilinin devletin laikliğine uymayan söylemlerde bulunması elbette hoş görülmemeli. Mecliste bu söylemleri “ifade özgürlüğü” olarak lanse etmek daha da vahim. Devlet yetkilileri soruşturma açıp gerekeni yapmalı. Yapacaklar mı, veya yapabilirler mi? Maalesef hayır. 

“Kıbrıs Anneleri Sivil İnsiyatifi” isimli 20 civarında bir grup dernek üyesi kadın, 20 Ocak tarihinde Mağusa’da bir eylem yaparak Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal’a destek verdi. 

Yaptıkları açıklamada “Siyasiler de dahil birçok kesimin bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olduğunu bir kez daha gördük” ifadeleri kullanan grup, Ünsal‘ın konuşmasının bağlamından koparıldığı ve İslam’a ve Allah’a hakarete uzanan bir sürece dönüştürüldüğünü savundu.

20 kadının Müftüyü desteklemek amacı ile yaptıkları küçük eyleme karşı sosyal medyada yapılan seviyesiz saldırıları esefle okudum. Saldırıların barış, tolerans gibi ilkeleri savunan “sol” kesimlerden gelmesi oldukça üzücü. 

Dini inanç kişiye özel bir şeydir. Öyle olması gerekir. Kimse dini inancını başkalarına empoze edemez. Etmeye çalışmamalı. Dini inancı olmayan kişilerin, dindar kesimlerin ifade özgürlüğüne saygı duymaları gerektiği gibi. 

Büyük bir hayretle okuduğum yüzlerce yorum eyleme katılan 20 kadar kadının kendilerine “Kıbrıslı” demelerini sorguluyor. Hem de çok ağır bir dille. “Onlar Kıbrıslı ise ben falan, filanım” diye küçümseyici, aşağılayıcı , seviyesiz bir uslüp ile. 

Bazı gençler “Ben hayatımda böyle Kıbrıslı görmedim” diyorlar.  Tüm kadınların türbanlı olduklarına dikkat çekerekten. Birileri bu gençlere 1950li, hatta 60lı yıllarda birçok Kıbrıslı Türk kadının siyah çarşaf giydiklerini anlatsın lütfen. Kıbrıslı kadınlar arasında başını örten kişilerin olmadığını iddia etmek için Kıbrıs’ta değil, uzayda yaşamak gerekir. 

Atatürk inkilaplarının Kıbrıs Türklerinin yaşantısına yansıması hemen gerçekleşmedi. Ben küçükken, 50li yılların sonunda büyükanneciğimin çarşafını çıkarıp atması için çok uğraştığımızı hatırlarım. Çarşaf atıldı ama birçok yaşlı kadın başörtülü olmaya devam ettiler. 2020 ve 2021 yılında Londra’da yaşama veda eden rahmetlik, dindar anneciğim ve kızkardeşim de o tarihe kadar başörtülü idiler. Onlara kapanmamaları için yaptığım baskıları hatırladıkça kendimden utanıyorum.

Dini inaçları çerçevesinde hareket eden kişileri eleştirebilirsiniz, görüşlerini sorgulayabilirsiniz. Ama sizin görüşünüze uymuyorlar diye onlara hakaret etmek, onların kimliklerini sorgulamak hiç hakkınız değil. Size görüşleriniz için “hain” damgası basanlardan ne farkınız olur?

İnsanları inançları, görünüşleri yüzünden aşağılamak, onları şeytanlaştırmak ilericilikle nasıl bağlantılı olbilir? İfade edilen görüşlere ne kadar şiddetle karşı olursak olalım onların ifadesini toleransla karşılamalıyız. Aynı zamanda o görüşlerin uygulanmasını önlemek için de canla başla çalışmalıyız. Bu işler sosyal medyada klavye şövalyeciliği yaparak olmaz.  

 

2664570cookie-checkİNGİLTERE… Tolerans

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.