İNGİLTERE… Toplum gündemi bu hafta yoğun..

Toplum gündemimizde bu hafta Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri için Birleşik Krallık’ta oy kullanmak var… Bütün çabalarımıza karşın topluma çok uzak bir semt olan Kensington’da sandıklar kuruluyor. İnadına sandığa gitmek gerekiyor. Tek adam yönetiminin yerine çoğulcu demokrasi için 16, 17, 18, 19 Haziran günlerinde “Hammersmith Road, Kensington W14 8UX” adresindeki “Olympia London”da buluşalım…

***

Kıbrıs Türk Toplum Merkezi, 5 Haziran akşamı, 3 Mayıs yerel seçimlerinde belediye meclislerine seçilen toplum üyelerine resepsiyon verdi. Resepsiyona farklı bölgelerden ve farklı partilerden seçilen 12 belediye meclis üyesi katıldı. Kıbrıs Türk Toplum Merkezi Başkanı Niyazi Enver meclis üyelerine içtenlikle “Bize bu sevinci yaşattınız, gururlandırdınız size teşekkür ediyorum. Unutmayın ki burası sizin eviniz. Size her türlü desteğe hazırız” dedi.

Enver ile birlikte 41 yıl önce Kıbrıs Türk Toplum Merkezi’nin kurucuları arasında yer alan Yaşar İsmailoğlu da gözleri yaşararak hep bu günler için çalıştıklarını vurgulayarak “Ben ölmeden toplumun içinden parlamentoya da milletvekili göndermenizi istiyorum” diye konuştu.

Türkiye’de halk yaşayabilmesi için oksijen yani özgürlük ve demokrasi arayışında. İçinde yaşadığımız ülkedeki arayışımız ise sosyalizm. Seçilmişler bağlı oldukları topluma değil bütün ülke için çalışacak tabii. Milletvekilinin bizim toplumdan çıkmasının önemi toplumun sorunların bilmesi ve çözümü için de çaba göstermesi beklentimizdendir. Yoksa milletvekilinin Türklüğü Kürtlüğü değil, siyasi duruşu önemli…

***

Geçen salı GİK DER’in, “Wedge House, White Hart Lane N17 8HJ” adresindeki yeni mekanını tanıtım ve Festival açılış resepsiyonundaydım. GİK DER 10’ncu kez düzenleyeceği festivalin bu yıl ki temasını da “ırkçılık karşıtı” olarak açıkladı.

GİK DER’in festival programı oldukça zengin. Bu pazar saat 14’de GİK DER lokalinde “OHAL’de seçim süreci, olasılıklar ve ne yapmalı” başlıklı panelde gazeteci yazar Ertuğrul Mavioğlu, BirGün yazarı Gözde Bedeloğlu ve siyasetçi Şafak Arabacı konuşacak.

Ayrıca 17 Haziran saat 14’de GİK DER lokalinde “LGBTİQ+’lere yönelik önyargılar ve ayrımcılık” başlıklı panelde de Kızıl Okyanus aktivisti Eda Kırmızı ile Cambridge Üniversitesi doktora adayı Hakan Sandal konuşmacı olarak yer alacak. Toplumda ilk kez eşcinsellerin önyargı ve ayrımcılık sorunları masaya yatırılıyor. GİK DER festivali 8 Temmuz Pazar saat 12’de Edmonton’daki Pymmes Park’taki (N9 9SU) park festivaliyle son bulacak. Kaçırmayın derim…

***

Geçen Çarşamba akşamı da Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY MER) Kültür Sanat Festivali Londra Toplum Merkezi’nde yapılan açılış resepsiyonu ile başladı. Toplumdaki en köklü festivalin açılış resepsiyonunda Londra Alternatif Fotoğraf Topluluğu’nun “Şehrin anlatılmayan hikayesi” başlıklı fotoğrafları da sergilendi. 1 Temmuz’da park şenliği ile sonlanacak festivalin programı oldukça zengin.

Bu arada Londra’daki kentsel dönüşümü konu alan sergideki fotoğrafları çok beğendim. Kapitalizmin insanları nasıl öğüttüğü, öteleyip kentin dışına attığı o cansız hayallere yansımış. Toplumdaki kesintisiz süren en eski festival iyi bir başlangıç yaptı, öyle de sürsün diliyorum…

2196150cookie-checkİNGİLTERE… Toplum gündemi bu hafta yoğun..
Önceki haberHükümetten Yunanistan’a tehdit gibi mesaj
Sonraki haberGİK DER’in yeni mekânında Festival resepsiyonu
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.