İNGİLTERE… Toplum artık onlarsız renksiz ve yoksul

Arkadaşımız Necdet Topçu’yu 63’ünde yitirmenin üzüntüsündeyiz. Necdet Türkiye’de spor muhabirliğine başlamış ve Türkiye deneyimini 1992’de geldiği Londra’ya da taşımıştı.

Her işin bir zorluğu var tabii ama spor muhabirliği de kolay değildir. Yaz kış, yağmur çamur demeden her hafta sonu sahalarda görev yapacak, sonrasında da oturup haberini yazacak ve fotoğrafları kadrajlayacaksınız…  İyi bir spor muhabiri yazdığı haberleriyle gençleri spora teşvik de etmeli. Spor deyip geçmeyin. Gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutan, ekip çalışması ve sağlıklı yaşamayı öğreten önemli bir etkinlik. İyi bir spor muhabiri ve yazarı olan Necdet’in bu açıdan topluma ve gençlere çok büyük katkısı oldu.

Londra Gazete’nin patronu Yılmaz ve eşi Hülya Özyiğit, Necdet’i aileden bildiler hep. Onu uzun süren hastalık dönemlerinde hiç yalnız bırakmadılar. Yılmaz Özyiğit, başsağlığı için aradığımda Necdet için bir anma günü düzenleyeceğini söyledi. Özyiğit’lere buradan da teşekkür etmek isterim. Gazeteci Şerif Turgut, Necdet’i çok severdi ve “Bir gün bana sakın Necdet’i yitirdik deme” demişti, umarım Şerif bu yazıyı okumaz.

***

Bir başka dostumuz Mürüvet Demir’i (73) de 14 Aralık’ta Çanakkale’de yitirmiştik. BANK-SEN’de sendikacı olan Demir, 12 Eylül mağduru olarak 1984-90 arasında Londra’da politik sığınmacı olarak yaşamıştı. Demir güler yüzlü ve çalışkan birisiydi. Kürt göçünün olduğu dönemde Halkevi başkan yardımcısıydı ve yeni göçmenlere sığınma başvurularından tercümanlığa, konuttan aile birleştirmeye her konuda yardımcı olmuştu.

Mürvetin dostlarından Cahit ve Akgül Baylav, “Dostumuz ve yoldaşımız Mürvet Demir’i 26 Ocak Cumartesi saat 14-16 arasında ‘5 Balls Pond Road Dalston Junction Islington N1 4AX’ adresindeki Hackney Cypriot Association’da anacağız. Bütün toplum ve arkadaşlarımıza açık olacak bu özel günde Mürvet ile anılarımızı paylaşacak, onu sevgi ve saygıyla yâd edeceğiz” açıklamasını yaptılar. Ben de orada bulunacağım…

***

Ressam Sümer Erek de dostumuz Metin Şenergüç için bu pazar sergi ve anma organize etti. Metin dostumuzu henüz 55’indeyken 16 Aralık’ta yitirmiştik. Şenergüç’ün resimleri 28 Ocak-22 Şubat arasında “146 Kingsland High St E8 2NS” adresindeki Homefinder – an other place’da sergilenecek. Sergi hafta içinde 10-17 arasında, cumartesileri ise 10-13 arasında görülebilecek. Serginin açılışı ve anma günü ise 27 Ocak Pazar günü 15-18 arasında gerçekleşecek. Sergide sanatçının resimlerinin kopyası da satılacak. Metin’in anmasına sizleri de bekliyorum…

***

Dr. Teoman Sırrı’nın rahatsızlığından dolayı 40 yıllık doktorluğu bırakma haberini kaleme alırken, toplumun da artık değiştiğini de düşündüm. Dr. Sırrı, yoksullardan topluma hizmet edenlerden para pul almazdı. Toplumu hastalıklardan ve uyuşturucudan uyarmak için çaba gösterir, Kuzey Kıbrıs’taki hastanelere araç gereç sağlamak için kampanyalar düzenlerdi. Dr. Sırrı doktorluğa başladığı ilk yıllarda toplumun İngilizce bilirlik oranı da azdı. Dr. Sırrı bu açıdan da topluma katkısı olmuştu. Sanırım toplumun yeni üyeleri ve genç kuşak için Türkçe bilen doktorların önemi azaldı, yeni Türkçe konuşan doktorlar için de ücretsiz muayene ve sosyal çalışma mazide kaldı…

Yukarıda anlattığım arkadaşlarımın hepsi insana değer veren, kendileri de çok değerli insanlardı. Onlarsız toplum renksiz ve yoksul olacak.

2265850cookie-checkİNGİLTERE… Toplum artık onlarsız renksiz ve yoksul
Önceki haber”Güvenli bölgede Rusya ile de sorunuz yok”
Sonraki haberEvcil hayvanını sokağa terk edene yaptırım geliyor
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.