İNGİLTERE… Tottenham Park Mezarlığı’nda sorun sürüyor

Dostlar toplumla ilgili sorunları elimden geldiğince bu sayfada sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Farkındalık yaratma ve yetkililerin ilgisini çekme uğraşım bazen işe yarıyor, yapılan bir yanlış düzeltiliyor. O zaman da çocuklar gibi seviniyorum. Kaleme aldığım bazı sorunlar var ki içimi acıtıyor. Ölenlerin üzerinden rant sağlama çabası da bunlardan biri. Son olarak “kargo” denilerek fahiş fiyata cenaze taşımacılığını “ölü soyuculuğu” diye eleştirmiştim. Yazım işe yaramış cenaze taşıma ücretinde ciddi indirime gidilmişti. “Cenaze ile birlikte uçacak yakınlarına da uçuş indirimi getirilmeli” talebim de bakan koltuktan düşünce sümen altı edildi.

Toplum cenazeleriyle ilgili 6 yıl öncesinde gündeme gelen sorun da, Londra’daki bizim toplum başta olmak üzere yoğunlukla Müslümanların defnedildiği Tottenham Park Mezarlığı’nda sahipli eski mezarların tekrar satılmasıydı.

Arkadaşım Mustafa Topkaya’dan aldığım telefona göre bu sorun hâlâ sürüyor. Topkaya, eniştesi Ali Atmaca’nın Tottenham Park Mezarlığı’an defini sırasında eski bir mezarlığın kendilerine satıldığını anladıklarını ve belirterek şunları söyledi:

“Bu cenaze sahipleri için gerçekten çok acı. Son görevinizi yapan acılı aile, kazılan mezarlık yerinde başka bir mezar görüyor. San dakika çaresizliğinde sevdiğinizi oraya defnetmek zorunda bırakılıyorsunuz. Bize önceden mezar alanı kalmadığı söylense başka seçeneklere bakardık. Bu tam bir kapitalist açgözlülük. Daha önceki gündeme getirilen sorunlar çözülmeden aynı şekilde sürüyor. Mezarlık işletmecisi özel şirket eleştiri ve uyarılara kulak asmayarak yasaları çiğniyor, vicdanları yaralıyor.”

Mustafa Topkaya

Topkaya, “Baroness Meral Ece’nin ve Enfield Belediyesi’nin bu konudaki çabaları çok yerinde. Ne yazık ki 2021 Şubat’ında yaşadığımız bu hüzünlü olay sonrasında mezarlık sahiplerinin bu konudaki kampanyayı da kandırdığını söyleyebilirim. Bu yasadışılık durdurulmalı. Yetkilileri göreve çağırıyorum” diye devam etti.

Dostlar 2018 yazında Londra’daki Montagu Road’daki Tottenham Park Mezarlığında eski mezarlardan kemiklerin çıkarılıp “yeni mezar” diye satıldığı iddia edilmişti. Tottenham Park’ta yakınlarının mezarı bulunan toplum üyelerinin tepkisi üzerine Barones Meral Ece’nin önderliğinde Mezarlık Kampanya Grubu oluşturulmuş ve sorunun çözülmesi için işletmeciye baskı yapılmıştı.

Mezarlık Kampanya Grubu’nun 2018’in Kasım ayında düzenlediği protesto gösterisine KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı, Barones Meral Ece, Milletvekili Bambos Charalambous, Belediye Lideri Nesil Çalışkan, Meclis üyeleri Halil Halebi ve Alev Cazımoğlu katılmıştı.

Barones Ece o dönem konuyu Adalet Bakanlığı’nın ilgisine taşıyacağını belirterek şunları söylemişti:

“Aile mezarlarımızı yüzlerce insan gibi bende düzenli olarak ziyaret ediyorum. Bu mezarlık, başta Kıbrıslı Türkler olmak üzere son on yıl boyunca Müslüman topluluklar için bir mezarlık alanı olarak hizmet etti. Özel mezarlık sahipleri diledikleri gibi hareket ediyor. Dolayısıyla, Tottenham Park Mezarlığı gibi özel mezarlıklar, belediye mezarlıkları gibi aynı yasal çerçeve içerisinde çalışmalı ve denetlenmeli. Tottenham Park Mezarlıkla ilgili endişeler ciddi bir şekilde ele alınmalı.”

Tottenham Park Mezarlığı işletmecileri ise mezarlıkta bulunan kemiklerin Tottenham Park Mezarlığı’na ait olmadığı hayvanlara ait olduğunu öne sürmüştü.

Dostlar Tottenham Park Mezarlığında olup bitenler hoş görülemeyecek niteliktedir. Mezarlık sahibinin rantı uğruna cenazelerimize saygısızlığa göz yumamayız. Topluma hizmet eden bütün dernekleri ve duyarlı toplum üyelerini, Barones Ece ve Mezarlık Kampanya Grubu’nun arkasında durmaya davet ediyorum. Bu kronik sorunu kökünden çözelim. Tottenham Park Mezarlığı işletmecileri yargıda hesap vermeli ve ruhsatları da derhal iptal edilmelidir. Yetti gari!

 

2496430cookie-checkİNGİLTERE… Tottenham Park Mezarlığı’nda sorun sürüyor
Önceki haberMahkeme Şamima Begüm’ün adil yargılanma hakkı için İngiltere’ye dönmesini reddetti
Sonraki haberAşıyı reddedene 60 bin euro ceza
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.