İNGİLTERE… Türkiye’ye mektup: Bizi düşünmeyin*…

Mektubuma “Bizi düşünmeyin. Biz çok iyiyiz, aman kendinize iyi bakın” diye başlayayım. “Bizim memleket oradan nasıl görünüyor” diye sorardınız hep… Ben de Financial Times ve diğerlerinden “genellikle treni patlamış kamyon”a benzetilen Türkiye yorumlarını anlatırdım size. Nedense “Ya bizim buralar nasıl görünüyor oradan?” diye sormazdım size. Sahi bizim buralar nasıl görünüyor? Hani “bir elimiz yağda, diğeri balda” sanmıyorsunuz değil mi? Ya da “ağaçlardan sterlin topladığımızı” düşünmüyorsunuzdur umarım? Eğer böyleyse Ken Loach’ın filmlerini hiç mi izlemediniz diye gönül koyarım inanın ki. Bizim halimiz öyle içgüveysinden hallice falan değil. Hani yazları düğüne gider gibi takıp takıştırıp ellerimiz dopdolu memlekete geliyoruz ya… Aramızda kalsın inanın ki o görüntümüz kovalıklığımızdandı. Memlekette sizin gül cemalinizi görüp, memleket havasını kokladığımız yaz keyfinin borcunu bütün bir yıl ödüyorduk. Bunların lafını etmiyorsak da “Zaten derdiniz başınızdan aşkın bir de bizi düşünmeyesiniz” deyüydü…

Bizim buralardaki işyerlerinde epeydir “sıfır saat” uygulaması yapılıyor “resmen”. Hani işveren bizi sıfır ücretten işe başlatıyor, iş oldukça saati çalıştırıyor, hiç yoksa da “Hadi evinize” diyor. Sosyal haklar falan hak getire tabii. Bir de bizim toplumun yoğunlaştığı restoran-kebap ve adına “market” denilen iri kıyım bakkaliye sektörü var ki sormayın gitsin. Buralarda asgari ücretin yarısına razı çalışmak zorunda kalanların halini “bir sorarsanız bin ah işitirsiniz” valla. Hele haftanın 6 günü 12 saati bulan günlük çalışmayla yaratılan artı ve artık değeri rahmetli Karl Marks görse, “o kadar mı sümsük kaldınız” diye yüzümüze tükürürdü.

Bu aralar korona salgınından evlere kapandı çoğumuz. Muhafazakar iktidarların iğdişleştirdiği Ulusal Sağlık Sistemi’nin daha salgının ilk haftasındaki “İmdat yetemiyoruz!” feryadı, sizin oralardan da duyulmuştu. Bizim burada hükümetin salgın destek paketinin de çalışandan ziyade patronu gözettiğini belirtmeliyim. Salgında üretim düşünce ilk işini yitirenler bizim kayıtsız çalışan uşaklar oldu. “Hani virüs herkese eşit” diyorlar ya, Allah canımı alsın ki külliyen palavra. Korona burada en çok işçi, yoksul, yaşlı, engelli, yalnız anne ve göçmenleri vurdu. İki hafta önce üşenmeyip oturup hesaplamıştım, bizim toplumdaki korona ölümleri ülke çapına kıyasla tam 6 katıydı. Siz hiç düşünmemiş olmalısınız ama buralara gömülmek de ben dahil çoğu göçmene ürkütücü geliyor şart olsun.

Bu arada Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği’nin topluma yönelik çabalarını da eklemezsem dilim şişer. Sağolsunlar facebook’taki sayfalarından “Biz bize yeteriz Türkiyem” sloganıyla yardım isteyip İBAN numaraları verdiler. Türkiye’nin İngiltere’ye sağlık ekipman yardımını “Biz belki çok zengin değiliz ama en cömert ülkeyiz” sözüyle duyurdular. Bir de Temsilcilik, “Aramızdan ayrılanlara Allah’tan rahmet, tedavi görenlere de acil şifalar diliyoruz” mesajını yayımladı. Kendilerine “Allah razı olsun” diyoruz.

İnanmayacaksınız belki; burada salgının ikinci ayına girmemize karşın, 550 bin sağlıkçıdan henüz yüzde 10’una korona testi yapılmış. Bu salgın elek gibi, çakalları da süzdü sanki. Salgın paniği başladığında bizim topluma ait bazı marketlerde ürün fiyatlarının üçe beşe katlanması beni ziyadesiyle kızdırdı, şaşıracaksınız ama okkalı küfürleri ilk kez o günlerde salladım. Ülkede sağlık ve eğitimde kesintilerine karşı bağırıp çağıranlar var ya, onlar hemen dayanışma grupları kurdular. Bizim toplumda da Türk Kürt Dayanışma Merkezi (DAY MER), Britanya Alevi Federasyonu (BAF), Göçmen İşçiler Derneği (GİK DER) ve Kıbrıs Türk Toplum Merkezi (TCCA) yüzümüzü ağarttı doğrusu. DAY MER, BAF ve TCCA; evde kapalı kalan, işini ve aşını yitirenlere dost eli uzatıyor, GİK DER de salgına karşı koruyucu maske diktirip dağıtıyor. Yani, sizin oralardan görünen “sosyal devlet”te kendi göbeğimizi kendimiz kesiyoruz. Hele DAY MER’in götürdüğü yiyecek içecekleri alan North Middlesex Hastanesi’nin hemşirelerinin mutluluğunu görmeliydiniz. Canlarım ya, sizlerin haklarına oldu bitti sahip çıktığım için huzurluyum. DAY MER ve BAF’ın gıda destek paketlerini ihtiyacı olanlara ulaştıran Londra Bisiklet Kulübü’nden Özgür Korkmaz’ın geçenlerde WhatsApp dayanışma grubunda paylaştığı mesajını, buradaki ahvalimizi iyi anlattıyor deyü aktarıyorum:

“BAF ve DAY-MER’in gıda dağıtımlarında karşılaştığım insanların ilginç bazen de hüzünlü hikayelerini biriktiriyorum… 52 yıllık eşini geçen hafta korana virüsünden kaybedip cenazesini komşusunun cep telefonundan izlemek zorunda kalan ingiliz teyzeyle gıda yardımı yaparken ayaküstü konuşmamız, Türkiye’den buraya geldikten bir zaman sonra ağır şizofreni rahatsızlığı yaşayan evden çıkamayan arkadaşın dramı, Stratford bölgesinde kalan yaşlı ve özürlü bir teyzenin gıda yardımı alırken gözünden akan yaşlar, Romanyalı eşi ve 4 çocuğuyla iki ay önce Londra’ya gelmiş henüz hiçbir yardım hakkı olmayan Trakyalı abinin mahçup bakışları, Londra’nın güney bölgesinden kalkıp Enfield’e gelmiş muhtemelen hayatında hiç yardım almamış çok eğitimli ve kültürlü bir abinin gıda yardım paketini aldıktan sonra bir köşeye çekilip hüngür hüngür ağlaması… Özellikle de son iki gündür yazıya dökemeyeceğim kadar üzücü manzaralarla karşılaşıyorum. Lütfen çevrenizde evden çıkamayan yaşlı, engelli, Ankara Anlaşmalı ya da öğrenci olup hiç geliri olmayan birileri varsa DAY MERE’e, BAF’a yönlendirin, en azından gıda konusunda o insanlara bir yardım ulaştırabilelim…”

Mektubumu bitirirken hepinizi hasretle kucaklıyorum. Bizi düşünmeyin. Biz çok iyiyiz, aman kendinize iyi bakın. Kalın sağlıcakla…

_________________

*Bu yazı Evrensel ve Gerçek’te de yayımlandı.

2411030cookie-checkİNGİLTERE… Türkiye’ye mektup: Bizi düşünmeyin*…
Önceki haberDW: Türkiye ilk kez otokrasi olarak sınıflandırıldı
Sonraki haberAKP, baro yönetimlerini değiştirecek düzenlemeyi raftan indiriyor
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.